Vicepreședintele USR-PLUS al CJC, nemulțumit de ritmul lucrărilor de la Delfinariu

0
446

La șapte luni de la preluarea mandatului, la solicitarea Focus Press, Petre Enciu a realizat un scurt raport de activitate. Acesta are în subordine Direcția Generală de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța.

 La sfârșitul lunii octombrie 2020, Petre Enciu depunea jurământul, fiind ales consilier județean pe lista U.S.R.-P.L.U.S. Constanța. Iar la prima ședință a Consiliului Județean Constanța, acesta a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța și a preluat coordonarea Direcției Generale de Proiecte, prin dispoziția președintelui C.J.C., Mihai Lupu.

Direcția este împărțită în trei servicii, pentru scrierea de proiecte (depunere la finanțare), implementarea propriu-zisă a acestora și monitorizarea post-implementare a proiectelor cu finanțare externă. Există și un al patrulea serviciu, cel de protecția mediului, care are legătură doar tangențial cu proiectele cu finanțare externă, asigurând legătură dintre Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor și proiectul european Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. Astfel, în total, Enciu coordonează 32 de angajați ce lucrează la proiecte europene și nouă de la Protecția mediului.

„De la început și până în prezent, adun informații pentru a evalua pertinent această direcție și pentru a propune, eventual, o nouă structură.

Cele douăsprezece contracte de finanțare a proiectelor preluate de la vechea administrație însumate se ridică la peste 350 de milioane de lei. Dintre ele, unul singur a trecut la faza de execuție de lucrări (extinderea Delfinariului), șapte fiind încă în faza de proiectare, iar restul de patru, în diverse faze de achiziții, nefiind proiecte de infrastructură.

Am urmărit îndeaproape proiectul de extindere a Delfinariului, participând la numeroase vizite de șantier. Nu sunt mulțumit de ritmul lucrărilor, iar asta se datorează, în mare parte, constructorului, care a subcontractat o mare parte din lucrări, dar și condițiilor meteo și terenului. (…)

Am finalizat toate achizițiile importante din aceste proiecte, cum ar fi verificatorii de proiecte și dirigenția de șantier, prioritatea fiind să pregătim terenul pentru faza de execuție de lucrări“, ne-a declarat Petre Enciu, vicepreședintele U.S.R.-P.L.U.S. al Consiliului Județean Constanța.

Vor fi demarate noi achiziții pentru reabilitarea M.I.N.A.C.

Din păcate, în luna mai a.c., contractul pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări reabilitare a sediului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (fostul Palat Comunal) a fost reziliat. Pentru a nu se pierde finanțarea europeană, C.J.C. dorește să reia contractarea lucrărilor.

„A trebuit să gestionez situația rezilierii contractului de restaurare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde am găsit un proiectant care a tratat acest proiect la modul cel mai neserios posibil.

Am apelat la toate metodele, în așa fel încât să nu pierdem finanțarea și să penalizăm la maximum firma care a contractat lucrarea. Lucrăm, în acest moment, la recontractarea lucrărilor de proiectare“, a explicat Enciu.

Deja au fost atrase 13 milioane de euro

În domeniul sănătății, în primele șase luni de mandat, acesta a purtat discuții cu parlamentarii U.S.R.-P.L.U.S. de Constanța cu privire la construirea Spitalului Regional. În același timp, Direcția pe care o coordonează a depus spre finanțare proiecte noi pentru buna gestionare a crizei sanitare COVID-19.

„Țin să precizez că nu am preluat de la vechea administrație niciun proiect de dezvoltare al sistemului de sănătate, lucru care mă pune serios în garda, județul nostru având o nevoie acută de multe investiții în sănătate. 

De aceea, am avut o serie de întâlniri pe subiectul Spitalului Regional, împreună cu parlamentarii U.S.R.-P.L.U.S. de Constanța și reprezentanți ai ministrului Sănătății. Concret, în acest moment, am adoptat în Consiliu o hotărâre prin care cerem terenul din str. Viilor  nr. 1, administrat în prezent de către Ministerul Sănătății.

Am depus la finanțare proiecte noi în valoare totală de aproximativ 15 milioane de euro, în cadrul finanțărilor P.O.I.M., pentru îmbunătățirea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Dintre acestea, patru, cu valoare totală de peste 13 milioane de euro, au fost deja acceptate la finanțare“, a precizat vicepreședintele C.J.C.

Doar mașinile electrice și hibride vor mai avea acces, vinerea, în parcarea C.J.C.

În ceea ce privește proiectele noi, au fost demarate achizițiile pentru proiectarea următoarelor investiții: restaurarea Ansamblului Rupestru de la Murfatlar și reabilitarea Drumurilor Județene 226A și 226B Tariverde – D.N.2A/Crucea.

De asemenea, vor fi inițiate achizițiile pentru proiectarea altor obiective de investiții, precum construirea unui nou Acvariu și a unui alt Teatru pentru Copii, Reabilitarea teatrului de Vară Soveja etc.

„ Lucrăm la demararea achizițiilor pentru proiectarea următoarelor obiective:

– Construirea unui nou Acvariu 

– Reabilitarea Teatrului de Vara Soveja 

– Construirea unui nou Teatru de Copii

– Extinderea/Construire Secție de Pediatrie

– Construire Institut de Cercetare în Nutriție, Centrului de Infarct Miocardic Acut, Centru de zi

– Extinderea spațiului de lucru al Serviciului de Anatomie Patologică

– Extindere/Reabilitare bloc operator al S.C.J.U. (…)

Mi-am asumat și responsabilitatea de a promova inițiativa #VinereaVerde în rândul angajaților Consiliului Județean Constanța. 

Drept urmare, în fiecare joi, angajații instituției completează un formular 100% anonim, prin care precizează cu ce se vor deplasa la serviciu a două zi.

În felul acesta, ne facem o idee de câți dintre noi adera la această inițiativă, targetul fiind că, până la sfârșitul anului, unul din patru angajați să folosească, vinerea, mijloace nepoluante pentru a se deplasa la serviciu.

Următoarea măsură pe care am propus-o și care intră în vigoare, începând cu prima vineri din iunie, este de a limita accesul în parcarea C.J.C., numai pentru angajații care folosesc un autovehicul electric/hibrid.

Nu în ultimul rând, coordonez un grup de lucru nou-creat pentru găsirea soluției administrative prin care vom înființa în cadrul C.J.C. Serviciul public de adăpostire a animalelor aflate în pericol pentru care Poliția instituie un ordin de plasare, având în vedere că, recent, lucrul acesta a devenit o obligație a Consiliilor Județene, conform O.U.G. 175/2020. (…)“, a dezvăluit Enciu.

Reamintim că acesta a gestionat situația cailor de la Techirghiol aflați în stare critică. Doar 23 din cele 25 de cabaline au supraviețuit, din păcate, în adăposturile de animale în care au fost plasați, în urmă sprijinului oferit de C.J.C. Poliției Animalelor.

Consilierii județeni U.S.R.-P.L.U.S. vor ca noile spații verzi să fie amenajate la sol

Vicepreședintele C.J.C. nu a uitat să menționeze că studiază legalitatea unei inițiative de proiect de hotărâre care să modifice H.C.J. 152/2013, astfel încât să fie impus dezvoltatorilor imobiliari ca minimum jumătate din suprafața reglementată de spații verzi obligatorii, aferente noilor construcții, să fie amenajată la sol, pe amplasamentul noului imobil. 

„Acest lucru vine să corecteze mutilările urbanistice viitoare, așa cum s-au produs, în ultimii ani, în Năvodari, Mamaia și Constanța, și să tempereze frenezia și lăcomia dezvoltatorilor imobiliari de la malul mării. (…)

Dintre proiectele grupului de consilieri U.S.R.-P.L.U.S., avem în lucru, în faza de dezvoltare a ideii de proiect, următoarele obiective:

– Preluarea și punerea în valoare a Păcuiului lui Soare

– Perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene

– Pistă ciclabilă EUROVELO6

– Adăpost județean de animale 

– Registru electronic al animalelor fără stăpân

– Platforma Industrială

– Realizarea de expertize/strategii privind oportunitatea de dezvoltare al transportului aerian de pasageri în județ

– Reabilitare D.J. 393, pe care îl consider că fiind drumul cu cel mai mare potențial de descărcare a traficului spre sudul litoralului

– Parc de aventuri

– Aqua Parc

– Registrul electronic a împăduririlor“, a concluzionat Petre Enciu.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.