Viceprimarul USR Constanța, Florin Cocargeanu, susține că la anul va scădea prețul pentru gigacalorie

0
616
Avarie RADET

Consilierii locali municipali constănțeni au votat ca prețul populației pentru energia termină să rămână neschimbat, de 250 de lei/gigacalorie. Dar acesta intră în vigoare de la 1 noiembrie a.c. și până atunci plătim noul preț local, majorat la 1.034,78 lei/gigacalorie. Viceprimarul USR Constanța susține că, la anul, acesta va scădea. 

Valorile facturilor pentru apa caldă consumată în luna septembrie au explodat, după majorarea prețului la 1.034,78/Gcal, din cauza pierderilor din rețea. Căci subvenția stabilită de Consiliul Local se va acorda după 1 noiembrie a.c.

Primarul Vergil Chițac susținea, în urmă cu două luni, că fără prețul de 1.034,78 lei/gigacalorie, CET-ul va falimenta, iar constănțenii vor tremura de frig în case. Astfel, fără acest preț local, sistemul de termoficare nu ar putea fi menținut în viață.

Iar acesta ar mai putea fi majorat, deoarece nu include decât pierderile din rețeaua de termoficare, nu și creșterile prețurilor la utilități, fiind calculat la nivelul lunilor iunie și iulie, la aceleași tarife la utilități din perioada anterioară.

Astfel, până la 1 noiembrie a.c., când se va acorda subvenția și costul gigacaloriei va fi de 250 de lei, constănțenii vor plăti aceste pierderi. Iar din luna aprilie 2022, vom achita, iar, 1.034,78 lei/Gcal, cel puțin.

Administratorul unui condominiu, Radu Anghel, ne-a declarat că „în luna septembrie facturile pentru agentul termic folosit la prepararea apei calde menajere au fost mai ridicate. Acest fapt se datorează noului preț al gigacaloriei, de 1.034 de lei. În majoritatea cazurilor, costul unui metru cub de apă caldă pentru consumatorul final a înregistrat o ușoară creștere“.

Contactat de Focus Press, viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, a declarat că această majorare este consecința pierderilor ascunse de vechile administrații. Și că prețul va scădea anul viitor.

„Din păcate, din cauza vechimii, uzurii și lipsei investițiilor în rețeaua de transport și distribuție a agentului termic, pierderile din rețea sunt foarte mari. Vorbim de pierderi de aproximativ 38% în rețeaua de transport și 15% în rețeaua de distribuție, multe din aceste pierderi fiind ascunse în trecut, ceea ce nu a generat un cost real al gigacaloriei. Acum, prețul real este cel de 1.034 de lei și, în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022, acesta va fi subvenționat de Primăria Constanța, astfel încât la consumatorul final prețul va fi, ca și iernile trecute, de 250 de lei/GCal, lucru pentru care consilierii USR au insistat foarte mult.

Începând de anul viitor, pe măsură ce investițiile pe fonduri europene pentru schimbarea rețelei de transport și distribuție a agentului termic vor avansa, pierderile se vor reduce, ceea ce va duce și la scăderea prețului pe gigacalorie“, a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.