Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV este o instituție care se autofinanțează și funcționează ca o veritabilă firmă privată (în ceea ce privește veniturile), dar care se află sub tutela Ministerului Transporturilor. Prin urmare, decizia care a condus la plafonarea salarizării în instituțiile de stat, se aplică și la nivelul CERONAV. La fel, CERONAV este supus controlului Curții de Conturi (lucru care s-a și întâmplat, de unde și o serie de măsuri pe care centrul a fost nevoit să le pună în aplicare – situație redată pe larg de Focus Press în articole anterioare). Dar, dincolo de aceste aspecte, CERONAV se află în momentul de față “pe plus” ca număr de cursanți, venituri, investiții. Despre aceste lucruri a vorbit, în cadrul unui interviu, noul director general al CERONAV, Dan Pisică.
“Cel mai important lucru, ca noutate pentru navigatori, este că tarifele CERONAV nu vor fi indexate. Nici la anul, cu siguranță, dat fiind faptul că veniturile noastre sunt în creștere, iar cheltuielile au o reducere semnificativă, undeva în jur de aproximativ 20%”, a declarat, în cadrul interviului acordat Focus Press, Dan Pisică.
“CERONAV, în ultimii 49 de ani și în special în prima parte a celor 35 de ani de la înființare, s-a bazat pe cursurile obligatorii. Avem acum o politică nouă, de atragere de noi venituri, în sensul că am reușit, prin directiva europeană privind apele interioare să avem de 10 ori venituri mai mari, în special în subunitatea de la Galați. Dacă acum 5-6 ani de zile veniturile noastre erau de aproximativ 800 de mii de RON, 1 milion de RON, actualmente ele sunt în jur de 10 milioane de RON – ceea ce reprezintă venituri suplimentare. Totodată, din zona de offshore și onshore (turbine eoliene), veniturile noastre sunt în creștere cu aproximativ 40% din această zonă”, a adăugat directorul general al CERONAV.
Motivul? “Există o promovare agresivă (pentru cursurile aferente – n.r.) și am reușit să încheiem un parteneriat cu cei de la Transocean, care operează în proiectul Neptun Deep, un proiect important în Marea Neagră la nivel național și internațional. Noi, ca centru aflat sub tutela Ministerului Transporturilor, am reușit să încheiem contracte cu trei reprezentanți de la Transocean (…)”, afirmă Dan Pisică.
O investiție care asigură CERONAV că va avea același parcurs bun în ceea ce privește veniturile este noul campus, o investiție începută acum mulți ani și care, iată, va fi în sfârșit inaugurată în luna august 2025. “În cursul lunii august, vom avea inaugurarea noului campus, care va avea un bazin nou, precum și spații de cazare, săli de curs și alte facilități”, a explicat directorul general al centrului. Acesta a precizat că CERONAV cu siguranță va continua să atragă cursanți, nu doar români, ci și străini, întrucât prețurile practicate sunt competitive, iar cursurile sunt la standarde înalte, certificate și recunoscute internațional.
Conform celor mai recente date, CERONAV are 10.200 de cursanți; dintre aceștia, 1.500-1.800 de cursanți străini – ucraineni, bulgari, austrieci, nemți, italieni, sârbi, basarabeni. Așadar, campusul care va oferi și cazare (cu prețuri sub tarifele practicate în unități hoteliere, după cum afirmă Dan Pisică) este un plus pentru cursanții care vin din afara județului Constanța.
Referitor la măsurile dispuse de Curtea de Conturi, Dan Pisică a oferit câteva explicații în plus față de cele anterioare. Acesta a punctat, în legătură cu măsura privind recuperarea unor decontări pentru angajații care s-au deplasat la subunitatea Galați, că inclusiv el a returnat o anumită sumă de bani. Declarațiile complete despre raportul Curții de Conturi, precum și alte detalii, referitoare la discuțiile privind creșterea salariilor angajaților sau despre foștii directori CERONAV (legătura cu politicul), le puteți urmări în materialul VIDEO atașat!
Alexandra CUCU