VIDEO. Impresionanta poveste a covorului de pe insula Ada Kaleh, adus la Moscheea Carol I: cântărește aproximativ jumătate de tonă și are o lungime de 14 metri

2
2290

La Moscheea Carol I din municipiul Constanța se află o piesă extrem de rară ce are aproape 200 de ani și cântărește aproximativ jumătate de tonă. Este vorba despre un covor dăruit de ultimul împărat al Imperiului Otoman geamiei de pe insula Ada Kaleh.

Insula Ada Kaleh sau Insula Fortăreață a fost înghițită de ape, în anul 1970, în momentul în care a început construcția hidrocentralei de la Porțile de Fier. Aceasta  se găsea la circa 3 km în aval de Orşova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și 500 m lățime, fiind populată de circa 600 de turci.

Astfel, splendidul covor ce a acoperit podeaua geamiei de pe insula respectivă a fost adus la moscheea Carol I din Constanța.

Covorul are o lungime de 14 metri și nouă metri lățime, fiind lucrat manual, timp de aproape 17 ani și cântărește peste 490 de kilograme.

În cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press, imamul Ali Selcic a explicat însemnătatea acestui covor şi a punctat faptul că predomină culoarea roșie, ceea ce înseamnă regalitate.

Imamul Ali Selcic a vorbit și despre istoria celei mai mari Moschei din Europa, Carol I din municipiul Constanța, construită de regele Carol I, pe locul fostei geamii, păstrându-se vechiul altar.

Reamintim că Moscheea Carol I va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare, fiind eliberat Certificatul de Urbanism la data de 7 aprilie a anului curent.

Moscheea a fost construită la inițiativa regelui Carol I în anul 1910,  în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanţa. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. În prezent, credincioșii musulmani o numesc “Kral camisi” sau “Geamia Regelui”.

Potrivit muftiului Iusuf Muurat, vor fi reparați pereții și vor fi schimbate instalațiile electrice, sanitare și termice. De exemplu, se va monta un sistem de încălzire prin pardoseală, cel mai potrivit pentru un monument istoric, cu o istorie de peste 150 de ani.

„Geamia Hunchiar va fi restaurată cu ajutorul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA). Acum că avem documentele, vom vedea când va putea aceasta să demareze licitațiile, pentru că această criză ne-a afectat pe toți, inclusiv din punct de vedere economic“, ne-a declarat muftiul Iusuf Muurat.

Loredana MIHAI

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Bună ziua.
    Articolul ar fi putut fi interesant dacă ar fi avut coerență și nu ar fi amestecat fără discernământ informații despre Moscheea Carol I și Geamia Hunchiar, deviind în egală măsură de la subiectul anunțat de titlu; mai mult decât atât, una din fraze, pe lângă faptul că sfidează limba română, afirmă că Moscheea Carol I este cea mai mare din Europa: “Imamul Ali Selcic a vorbit și despre istoria clădirii celei mai mari Moschei din Europa, Carol I din municipiul Constanța, construită de regele Carol I, în jurul geamiei aflată în zona Peninsulară, păstrându-se vechiul altar.”
    Cu tot respectul, unui jurnalist nu i se mai cere să se exprime corect și documentat înainte de a publica? Nu de alta dar, vedeți dvs, încă există constănțeni care își cunosc istoria și o pot povesti în limba română.
    În naivitatea mea, mulțumindu-vă anticipat, mă aștept la…corecturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.