VIDEO. Istoria Monumentului Independenței din Tulcea: ce îl face să fie ferit de seisme

0
1843

Monumentul Independenței se află pe Colnicul Hora, astăzi dealul Monumentului, în Parcul Monumentului, unde se găsesc și ruinele cetății Aegyssus. Jurnaliştii din Constanţa au vizitat monumentul şi au aflat detalii inedite despre acesta în cadrul unui Info Trip organizat de Asociația Delta Dunării.

Denumit și Monumentul Eroilor, este unul dintre simbolurile naționale închinate în cinstea eroilor neamului căzuți pentru patrie în timpul Războiului de Independență al României. Grădina Monumentului este una dintre cele mai frumoase din oraș, pe timpul verii vizitatorii se plimbă pe aleele de la baza monumentului conferind acestui loc un aer de promenadă. Tot în incinta acestei grădini veți regăsi și Muzeul de Istorie şi Arheologie.

Piatra de temelie a monumentului a fost pusă la 17 octombrie 1879, în prezența regelui Carol I. Conceptul și execuția Monumentului aparține sculptorului George Vasilescu. Liga pentru propășirea Dobrogei, condusă de poetul Ion Nenițescu, a avut inițiativa ridicării Monumentului că omagiu adus eroismului și al vitejiei poporului român în războiul pentru eliberarea de sub dominația otomană (1877-1878). În formă inițială, monumentul era amplasat pe soclu de plan pătrat, în două trepte, realizat din granit de Dobrogea, plasat pe un piedestal în formă de două volume paralelipipedice și un trunchi de piramidă, ornate cu brâu și cornișă pe care se înălța maiestuos un obelisc înalt de 22 de metri realizat din granit de Ravenă. La baza obeliscului, se aflau 2 elemente sculpturale, un dorobanț cu armă pe umăr și o goarna în mâna și al doilea element sculptural, un vultur uriaș cu aripile deschise.

Monumentul Independenţei şi-a recăpătat forma iniţială – cele două statui au fost refăcute şi au fost puse şi noi plăci comemorative, totul cu ajutorul sculptorului Cristea Grosu. Astăzi, monumentul este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Tulcea.

Orașul Tulcea are aceeași așezare ca și orașul Roma, ambele fiind amplasate pe șapte coline, iar Monumentul Independenței se află pe cea mai înaltă dintre ele. Tocmai din acest motiv Monumentul este ferit de seisme.

Pentru mai multe detalii: urmăriți materialul VIDEO.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.