VIDEO. Obligația constănțenilor de a curăța spațiile verzi, prilej de ciubucuri pentru angajații Primăriei. Președintele unei asociații de proprietari: „Ne-am înșelat când am votat“

2
6356

Asociațiile de proprietari din Constanța continuă să igienizeze spațiile verzi din jurul blocurilor, de frica amenzilor. Dar speră ca regulamentul să fie modificat și să scape de această obligație, ca să nu mai scoată bani suplimentari din buzunar.

Emilia Procopovici, președintele Asociației de proprietari nr. 351 Constanța de pe strada Mircea cel Bătrân, susține că obligarea constănțenilor, de către Primărie, de a întreține spațiile verzi din fața blocurilor, a creat o adevărată revoltă în cadrul asociației ce include cinci blocuri, proprietarii nefiind de acord cu acest lucru. Mai ales că majoritatea sunt persoane în vârstă și nu mai pot să iasă să cosească, să sape, să dea cu grebla etc.

Aceasta consideră că primarul Vergil Chițac și directorul executiv adjunct al Direcției Gestionare Servicii Publice, Horia Constantinescu, ar fi trebuit ca, întâi, să discute cu președinții asociațiilor de proprietari, pentru a afla care sunt problemele acestora, iar apoi să decidă dacă o astfel de hotărâre este corectă.

„Noi am afișat notificarea lui Horia Constantinescu la avizierul asociației de proprietari și nu numai eu sunt revoltată de această situație.

Domnul primar și domnul Constantinescu ar fi trebuit să invite la o discuție președinții asociațiilor de proprietari, care știu cu ce probleme majore se confruntă, înainte de a emite această notificare.

La noi în asociație și cred că în majoritatea asociațiilor de proprietari, circa 60-70% sunt trecuți de 65 de ani. O vârstă la care nu își mai pot permite nici să cosească, nici să sape, nici să grebleze.

Restul de 20% sunt tineri care pleacă dimineața la muncă și vin seara, și când vin se ocupă de copii, își fac aprovizionarea, unii au și câte un părinte bolnav, deci nu îi putem obliga să vină să facă această curățenie în jurul blocului.

Mai sunt 20% chiriași. Chiriașul vine și își plătește dările către asociație și către proprietar, după care restul de probleme nu îl mai interesează, nu putem să îl obligăm“, ne-a declarat Emilia Procopovici, președintele Asociației de proprietari nr. 351 Constanța.

Angajații de la Spații Verzi lucrează și pentru asociațiile de proprietari, pentru un ban în plus

Cu toate acestea, asociația a reușit să curețe și să îngrijească spațiul verde aferent celor cinci blocuri, cu ajutorul unui angajat al Serviciului Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța. Semn că decizia administrației locale este un bun prilej pentru aceștia de a face un ciubuc.

Pentru mulți proprietari, tarifele firmelor care pot asigura gospodărirea spațiilor verzi sunt prea mari.

„Am făcut curățenie pentru că am căutat pe Internet niște firme care se ocupă de cosit, greblat etc. Dar prețurile sunt exorbitante, adică 1,5 lei/mp de cosit și 1,5 lei/mp de greblat, ceea ce este foarte mult, deci nu pot să pun în cârca proprietarilor cu pensiile destul de mici și această cheltuială în plus.

Am găsit un cetățean care cosea, probabil era angajatul Primăriei, pentru că el cosea doar pe lângă pomii de pe marginea străzii, și l-am rugat să vină să ne cosească și nouă contra cost, bineînțeles, pentru că orice muncă se plătește. Am negociat cu el, I-am plătit din partea noastră, a proprietarilor care avem vedere către Mircea suma solicitată, iar cei de la spațiile comerciale l-au interpelat și ei, și au plătit o sumă și ei ca să le facă treaba“, a explicat Emilia Procopovici.

Primăria, refuzată: voia reclamă gratuită

După ce a fost cosită și adunată iarba, președintele asociației de proprietari a anunțat Primăriei, iar grămezile au fost ridicate în scurt timp. Dar apoi, acesta a fost sunat pentru a acorda un interviu video și pentru a lăuda angajații Primăriei pentru rapiditatea cu care au intervenit. Emilia Procopovici a refuzat, considerând că aceștia doar și-au făcut datoria, nu e nevoie de felicitări suplimentare.

„Așa cum a transmis domnul primar asociațiilor, am trimis fotografii cu grămezile adunate la numărul de Whatsapp, am trimis adresa și au venit până seara și le-au ridicat, deși inițial au spus că în 72 de ore. Probabil au avut disponibil ceva personal, au venit și au ridicat grămezile, le-am mulțumit pentru treaba asta, dar cred că era datoria dumnealor să o facă.

Am considerat că au făcut-o din datorie pentru că aceasta era datoria dumnealor de serviciu. Și eu mi-am făcut datoria de serviciu 35 de ani, n-am cerut mulțumiri din partea nimănui, de șase ani sunt președinte al asociației 24 de ore din 24, nu aștept să mulțumească nimeni pentru orice realizare avem în asociație, deci e de datoria mea, e de datoria dumnealor să facă acest lucru. Deci nu trebuie felicitări suplimentare, așa consider eu“, și-a motivat decizia președintele Asociației de proprietari nr. 351 Constanța.

Acesta speră ca vineri, 11 iunie a.c., proiectul de hotărâre inițiat de consilierii U.S.R.-P.L.U.S. pentru modificarea noului Regulament pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea orașului, care prevede obligația constănțenilor de a curăța spațiile verzi, să fie adoptat în ședința extraordinară a Consiliului Local.

„Să se ocupe și de noi, că se pare că ne-am înșelat când am votat. Am avut toată încrederea că vom avea un oraș frumos, un oraș curat, ni se promite de 30 de ani lucrul acesta și sper să nu stea Primăria în nădejdea pensionarilor să rezolve acest lucru“, a concluzionat Emilia Procopovici.

Aceasta îi invită pe primarul Vergil Chițac și pe directorul executiv adjunct Horia Constantinescu la Asociația de proprietari, pentru a afla problemele cu care se confruntă aceștia. În campania electorală  din septembrie 2020, cei doi au venit să discute cu ei, ar putea să facă la fel și acum.

Emilia Procopovici atrage atenția lui Horia Constantinescu că riscă atunci când beneficiarii ajutorului social și persoanele care prestează muncă în folosul comunității sunt puse să igienizeze spațiile verzi din municipiul Constanța. Oare le-a făcut cineva protecția muncii, le-a explicat cineva cum se lucrează cu motocoasele?

Valentin ISPAS

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Pai acum o sa imi cumpar si coasa, grebla si lopata. Ca doar de-asta au venit ai mei la oras acum 30 de ani… ca sa ies sa dau la coasa.

    Mai suntem in top 20 orase din romania ? Mai suntem oras ? Sau ne-au redus la comuna ? Cu asa administratori..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.