VIDEO. Patronii cluburilor și beach-barurilor din Mamaia Nord se tem că le vor fi reziliate contractele pentru plaje, după extinderea suprafețelor de nisip

0
4065

În Mamaia Nord, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral desfășoară lucrările de reducere a eroziunii costiere, ce presupune extinderea plajelor existente, dar și înălțarea acestora, prin înnisipare. Deoarece cluburile și beach-barurile nu mai sunt acum la același nivel cu plaja, patronii acestora au fost chemați joi, 17.12.2020, chiar în zona de nord a stațiunii, pentru discuții și clarificări.

Joi, 17.12.2020, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și patronii cluburilor și beach-barurile din Mamaia Nord, datorită lucrărilor de extindere a plajelor existente, care se desfășoară din luna octombrie a.c. Deja a fost adus nisip din largul Mării Negru și plajele au fost lărgite, dar și înălțate, așa că acum localurile nu se mai află la același nivel cu plaja. Iar cele care se află fix pe plajă, trebuie demontate, înălțată plaja, iar abia apoi pot fi reamplasate. Totul pe banii oamenilor de afaceri. În plus, aceștia au mai multe nemulțumiri, în primul rând acuzând A.B.A.D.L. că i-a anunțat foarte târziu de aceste consecințe ale proiectului de reducere a eroziunii costiere, care îi vor afecta din punct de vedere comercial. Apoi, faptul că nu vor putea pune șezlonguri pe noile suprafețe de plaje apărute, deci clienții lor nu vor mai putea sta chiar la marginea apei. Pe acestea nu vor putea fi desfășurate activități economice, deocamdată, așa că aici se vor putea așeza cei cu cearșafuri. Iar ceilalți vor trebui să se miște de la șezlong, printre ele, pentru a ajunge la mare.

„Am fost destul de afectați în 2020, din cauza COVID-ului, vom vedea cum ne vor afecta și aceste lucrări de pe plaje. Din punctul meu de vedere, comercial, vom avea o pierdere majoră. Efectul de a fi la nivelul apei, la buza apei, va dispărea complet, pentru că vom avea clienți care vor trebui să parcurgă aproximativ 50 – 80m până la apă. Deci toate pozițiile premium pe care le ofereau operatorii de plajă, care plătesc chirii pe zonele acestea, vor veni în plan secundar. Vor avea prioritate, probabil, cei cu cearșaf. Lucru care, din punctul meu de vedere, este anticomercial. Nu există nicăieri în lume ca la buza mării să ai cearșafuri și în planul doi să ai șezlonguri. Din acest motiv, sunt extrem de nemulțumit. Probabil, în timp vom vedea efectele și așteptăm măsuri. Dânșii nu sunt pregătiți să discute și din punct de vedere comercial. Pentru anul 2021 nu pot să ne ofere nicio soluție în ceea ce privește extinderea contractuală a plajelor și va fi totul la mica înțelegere și vom vedea ce se întâmplă. Dar toate lucrările de înălțare a teraselor și costurile lor suplimentare trebuie să fie suportate și luate în calcul de noi, deoarece cota cu care acest nisip s-a ridicat este de la 1,5m la 3m, care din punct de vedere comercial afectează foarte mult. Vorbim de pierderi de câteva zeci de mii de euro pentru fiecare operator de plajă“, ne-a declarat Alin Negulescu, proprietarul Nuba Beach Club din Mamaia Nord.

Directorul A.B.A.D.L. susține, însă, că toți operatorii de plaje din Mamaia Nord au fost anunțați din timp de efectele proiectului de reducere a eroziunii costiere și că aceștia știau care vor fi consecințele.

 „Noi i-am ajutat și îi voi ajuta în continuare, din păcate au uitat de ajutorul de anul acesta, cei 30%  din contractele de închiriere care au fost tăiați pentru operatorii de plajă. De asemenea, A.B.A.D.L. a făcut toate demersurile necesare și către Primărie ca, dacă ei își vor ridica aceste beach-baruri, să fie amplasate rapid pe vechile amplasamente. Dacă ei își vor ridica aceste beach-baruri și ne vor lăsa să lucrăm cât mai repede posibil, noi până în luna mai vom termina toate lucrările de înnisipare pe zona de Mamaia – Năvodari, astfel că își vor putea prelua sectoarele de plajă și vor putea demara imediat amenajarea sectoarelor pentru sezonul estival. Nu existau alte soluții tehnice pentru reducerea eroziunii costiere, decât înălțarea și prelungirea plajelor.

Nu era posibil să ca operatorii de plaje să fie notificați mai devreme de lucrările de înnisipări, pentru că a trebuit să fim foarte siguri, în momentul în care am demarat această procedură, în luna august (din cauza pandemiei), când firmele olandeze vor putea să înceapă lucrările. În momentul în care am știut cu exactitate, noi am notificat și nu doar o singură dată, ci de mai multe ori, făcându-le cunoscut și faptul că se va ridica cu 1-3 m înălțime plaja, că trebuie să își ridice construcțiile, că avem nevoie de sprijinul lor, toate au făcute din timp. Ca să nu mai vorbesc de toate acele dezbateri publice (ale proiectului – n.r.) care au avut loc în 2016. Mai mult, toți operatorii de plajă știau despre cum se vor desfășura lucrările și de la etapa I a proiectului de înnisipare“, ne-a declarat directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola.

Câțiva dintre patronii cluburilor și beach-barurilor, care sunt și operatori ai plajelor din fața acestora, se tem că deoarece noile suprafețe de plajă nu pot fi încă închiriate, A.B.A.D.L. va rezilia contractele existente și apoi va scoate la licitație fiecare sector de plajă în totalitate (cu vechea suprafață de nisip și cea nouă). Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, susține, însă, că acest lucru nu se va întâmpla, ci dimpotrivă instituția va face cât mai rapid toate demersurile necesare astfel încât actualele contracte ale operatorilor de plajă să fie adiționate cu noile bucăți de plajă. Însă mai întâi acestea trebuie intabulate, iar apoi trebuie obținut acordul Ministerului Finanțelor în acest sens.

„Noi vom face toate demersurile necesare către Ministerul de Finanțe pentru a vedea dacă putem să adiționăm sectoarele noi de plajă la cele vechi, pentru ca operatorii de plajă să beneficieze de întregul sector de plajă.

Nu avem de ce să reziliem contractele operatorilor de plajă. Cei mai mulți dintre ei, mai ales pe zona de Mamaia, au aceste construcții prevăzute în P.U.Z. și au autorizație de construire. Nu avem un motiv să reziliem contractul. Însă trebuie să înțeleagă că în momentul în care nu își vor ridica aceste construcții, pentru a putea să lucrăm într-un ritm normal, așa cum a fost prevăzut în contractul de finanțare europeană, statul român va avea cheltuieli substanțiale. Însă unde avem construcții ilegale pe plajă, iar aceștia refuză după ce au primit amenzi, după ce au primit notificări, cu siguranță le vom rezilia“, a explicat Bola.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.