VIDEO. Senatorul Felix Stroe vrea ca românii să meargă obligatoriu la vot, iar politicienii să fie amendați când nu își respectă promisiunile din campanie

0
483

Cu ocazia inaugurării cabinetelor parlamentarilor P.S.D. Constanța, senatorul Felix Stroe a acordat un interviu Focus Press, ocazie cu care a prezentat câteva amendamente pe care le va avea la Legea bugetului de stat pentru 2021. De asemenea, acesta a declarat că este necesar, din punctul său de vedere, ca românii să meargă obligatoriu la vot, iar politicienii să fie amendați când nu își respectă promisiunile din campanie.

„Instituția fundamentală a democrației rămâne Parlamentul. Nu se poate democrație fără Parlament, nu se poate democrație fără partide. Categoric, trebuie să milităm pentru calitatea acestor instituții, a celor care conduc partidele politice, noi îi alegem, a celor care merg în Parlament, noi îi trimitem, prin votul nostru.

Atunci, ar trebui poate o măsură mai fermă, o inițiativă legislativă, prin care obligativitatea de a merge la vot să devină instituțională. În ce sens? Nu în sensul de a sancționa pe cei care nu merg la vot. Nu ăsta este scopul, ci în sensul de a îi determina pe toți să meargă la vot.

Una este să fie o prezență la vot de 70% și alta e să fie o prezență la vot de 29%. Ce vreau să spun? Rezultatul votului are altă legitimitate, dacă este 70%, față de procentul de 29-39%“, a declarat senatorul Felix Stroe pentru Focus Press.

Mai multe amendamente la Legea bugetului de stat, pentru dezvoltarea Dobrogei

Parlamentarul P.S.D. Constanța consideră că în perioada imediat următoarele Guvernul trebuie să prezinte execuția bugetară pe anul 2020, pentru a fi transparent și pentru ca toți cetățenii să știe ce s-a întâmplat cu cei 30 de miliarde de euro împrumutați de România. În plus, acesta a prezentat câteva din amendamentele pe care le consideră necesare la Legea bugetului de stat pentru 2021.

„Vom avea foarte multe amendamente, de exemplu, la Legea bugetului de stat pe anul 2021. O să cerem să se dezbată execuția bugetară pe anul 2020, pentru că vrem să aflăm și să informăm unde sunt cei 30 de miliarde de euro împrumutați. Poate că s-au dus pe tablete toți! Deși spunea președintele că nici acum nu avem tablete și ce trebuie. Mi se pare că e nevoie de transparență.

Vom avea amendamente la Legea Sănătății Publice, pentru că avem nevoie de spitale la Constanța. Nu în sensul de a ne bate cine are mai multe spitale: Clujul, Timișoara, Iașiul sau Constanța? E foarte bine că dânșii au foarte multe spitale, aceea este normalitate, e foarte rău că la Constanța nu sunt spitale.

Și atunci ne vom zbate ca o parte insemnată din fondurile alocate Sănătății să fie pentru investiții în domeniul sănătății la Constanța.

Este regretul meu fantastic, enorm, că n-am reușit să conving electoratul – e numai vina mea, evident – de justețea lucrurilor la care m-am angajat. Aveam experiența necesară să determin afluirea în județul Constanța a peste 2 miliarde de euro bani europeni. Aveam experiența necesară și era absolut posibil. Aveam credibilitate în fața instituțiilor financiare internaționale.

Am explicat foarte clar ce făceam cu acei 2 miliarde de euro: numai lucruri bune și necesare constănțenilor.

Cunosc foarte bine județul ăsta. Foarte, foarte bine. Avem nevoie de Spitalul Regional de Copii, avem nevoie de Maternitate, avem nevoie de dispensare de calitate, avem nevoie de o bugetare corespunzătoare a Casei de Sănătate.

În această perioadă noi colectăm de la toate organizațiile noastre, și unde avem primari și unde nu avem primari, propuneri de amendamente pentru buget. Săptămâna viitoare le centralizăm și vom prezenta aceste amendamente“, a explicat președintele Organizației Județene a P.S.D. Constanța.

Pentru ca aceste propuneri pentru Legea bugetului de stat, Felix Stroe consideră că e nevoie de toți parlamentarii de Constanța, de aceea a avut și un apel către aceștia: „Îi rog pe parlamentarii constănțeni, indiferent că sunt de la A.U.R., că sunt de la U.S.R., că sunt de la P.N.L., că sunt de la P.S.D., acolo, la București, să ne unim eforturilor, să fim o singură voce pentru cetățenii județului Constanța. Pentru că pe ei îi reprezentăm. Nu eu îi reprezent pe pesediști, Huțucă pe peneliști etc. Noi reprezentăm cetățenii județului Constanța. Și dacă vine vorba de Spitalul Regional, nu trebuie să ne luptăm toți? Copiii au culoare politică?“

Politicienii trebuie să răspundă și contravențional atunci când mint electoratul

Dacă senatorul crede că este important ca toți să mergem la vot, aceste consideră și că politicienii trebuie sancționați contravențional atunci când nu își respectă promisiunile din campaniile electorale, atunci când nu fac niciun demers pentru a le îndeplini. Doar așa mai poate fi recâștigată încrederea cetățenilor în politică.

„Deja am făcut audiențe, la sediul partidului, vrem să ridicăm activitatea de reprezentare a cetățenilor în Parlament, pentru că asta facem, la alt nivel față de ceea ce a fost până acum. Într-adevăr cetățenii să se simtă reprezentați, să aibă încredere în noi, trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor în actul politic. Nu trebuie să îi minți într-o campanie electorală și apoi patru ani să îi uiți.

Și una dintre inițiativele pe care le voi coordona personal și ne vom zbate cei patru parlamentari constănțeni va fi aceea a emiterii unui act normativ, de competența Parlamentului, prin care politicienii, indiferent de nivelul lor, de la comună, oraș, municipiu, până la județ, până la Parlament, să poată fi trași la răspundere, măcar sancționați contravențional atunci când fac promisiuni mincinoase în campania electorală. Adică eu v-am determinat pe dumneavoastră să mă votați promițându-vă că vă fac locuri de joacă pentru copii. Și constatați că v-am mințit, că nu vă fac niciun loc de joacă. Nu e normal să răspunzi? Măcar să răspunzi cu o sancțiune care, evident, să fie publicată pe un site și cetățeanul să știe, când mai vine parlamentarul respectiv a doua oară și spune «vă fac locuri de joacă pentru copii» să spună «te rugăm frumos, ai mințit o dată, nu mai avem încredere în dumneata». Dacă nu faci niciun demers să îți respecți promisiunile din campanie, trebuie să fii sancționat. În rest, adevărat, e rezultatul votului din plen, votul e 50%+1. Dar trebuie să demonstrezi că te-ai mișcat pentru ce ai promis.

Cum eu mă zbat pentru Spitalul Regional pentru Copii, evident că voi lucra la un proiect de lege pentru asta. Dacă acel proiect de lege nu va trece de Parlament, dacă nu va fi promulgat de președinte, nu am cum să intervin. Dar trebuie să-i demonstrez cetățeanului că m-am zbătut: uite proiectul de lege, la asta se referă, data viitoare când mergi la vot, dă votul celor care vor să îți facă spitalul“, a declarat parlamentarul de Constanța.

Prezența unui ales în Parlament trebuie să fie de aproximativ 100%

Până acum, Felix Stroe nu a lipsit de la nicio ședință a Parlamentului, fie în plen, fie în comisiile Senatului din care face parte. Și promite că ușa cabinetului său parlamentar de pe strada Nicolae Iorga (vizavi de Capela Militară) va fi deschisă șapte zile din șapte.

„Parlamentul lucrează în trei paliere. Lucrează în plen. Atât Senatul, cât și Camera Deputaților desfășoară ședințele în plen. Este foarte important și este un efort să te pregătești pentru ședințele de plen, dacă nu vrei să te duci acolo, să ridici mâna în necunoștință de cauză. M-am respectat toată viața mea, mă respect în continuare, sunt mândru de ce am lăsat în urma mea până astăzi, nu cred că sunt un om mai mult de nota 7, sunt un om obișnuit, ca toți oamenii, dar mi-a plăcut ca lucrurile serioase să le fac serios. Mergem și la nuntă, dar nu trebuie să facem din toată viața noastră o nuntă. Trebuie să fim mândri de ceea ce lăsăm în urmă.

Ceea ce m-am angajat în fața electoratului în campania pentru generalele din decembrie 202, am respectat întru totul. Am o prezență la toate activitățile Senatului, de 100%. Dacă au fost ședințe cu prezență fizică, am fost prezent fizic, dacă a fost o ședință on-line, pentru că și Parlamentul trebuie să respecte regulile pandemiei, am fost prezent on-line, dar nu am niciun fel de absență.

Parlamentul lucrează și pe comisii. Eu fac parte din trei comisii: Comisia de Apărare, Ordine Publică, Siguranță Națională, Comisia Transporturi, evident, și Infrastructură, și din Comisia pentru Apărarea Drepturilor Omului. Și fiecare comisie are 2-3 ședințe pe săptămână, pentru că trebuie să dea avize pentru ceea ce lucrează plenul. Nu se poate desfășura un plen dacă nu vin avizele de la comisii: negative, pozitive, nu contează, dar trebuie să vină avize. Fără aviz nu se poate dezbate punctul respectiv.

Și pentru acele ședințe de comisii trebuie să te pregătești: trebuie să susții interesele județului. Poate vor să mai facă puțină autostradă prin Transilvania. E foarte bine că se facă autostradă în Transilvania, dar hai să se mai facă puțin și prin Dobrogea. Eu mă voi bate pentru Dobrogea întotdeauna. Și vreau să știți că nu am lipsit de la nicio ședință de comisie, fie că a fost fizic, fie că a fost în on-line.

Apoi este activitatea pe care trebuie să o desfășori în teritoriu. Astăzi, ați fost prezenți la inaugurarea cabinetelor parlamentare ale celor patru parlamentari constănțeni ai P.S.D. Vă asigur că acestea vor fi deschise  șapte zile pe săptămână, după un program transparent care va fi adus la cunoștința cetățenilor, inclusiv afișat pe ușă. Și nu va scrie, ca în celebra caricatură, „Deschis“ și lacătul pe ușă. Dacă trebuie să fie deschis, va fi deschis, tuturor cetățenilor județului Constanța. Nu doar celor care au votat P.S.D. Noi suntem parlamentarilor județului Constanța“, a concluzionat Felix Stroe.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.