A fost lansată achiziţia publică pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor termice

0
168

Primăria municipiului Constanța a demarat o achiziție publică în ceea ce privește reabilitarea rețelelor termice de pe raza unității administrativ teritoriale. Concret, licitația se referă la  contractul de execuție lucrări, inclusiv serviciul de proiectare pentru obiectivul de investiții “Reabilitarea rețelelor termice primare- transport a energiei termice din municipiul Constanta – Etapa 1 – Lot 1 si Lot 2”.

În cadrul studiului de fezabilitate „Reabilitarea rețelelor termice primare / transport a energiei termice din municipiul Constanța” Etapa I s-a propus reabilitarea a 21,605 km traseu aparținând magistralei I, precum și breteaua de legătură dintre cele două magistrale. Tronsoanele de rețea termică primară care se vor reabilita în cadrul contractului au fost împărțite in doua loturi.

Scopul achiziției îl reprezintă proiectarea și executarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice primare. Reabilitarea va fi realizată prin folosire de tehnologii noi, care să conducă la creșterea eficienței energetice, în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi și calitativi solicitați la consumatori și cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantității de poluanți. În cadrul reabilitării rețelelor termice se redimensionează conductele și se renunță la anumite conducte care nu mai sunt necesare. Tronsoanele de conducte redimensionate aferente lotului 1 au o lungime totala de 10.626 m.

Valoarea investiției este de 89.745.952,95 de lei, iar data limită de depunere a ofertelor este de 1 septembrie a anului curent.

Precizăm că municipalitatea și-a arătat intenția de a achiziţionaserviciul de întocmire a studiului de fezabilitate pentru “Reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I și Etapa II”. Proiectul se referă la conductele vechi de zeci de ani, dar şi la contorizatoarele termice, care ar urma vor fi înlocuite, pentru a fi eliminate pierderile.

Totodată, Liviu Popa, directorul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) declara pentru ziarul Focus Press faptul că aceste conducte sunt vechi de peste 40 de ani și trebuie schimbate în regim de urgență. Așa se explică avariile înregistrare de RADET în ultimii ani.

„Țevile plesnesc și trebuie reparate ca să putem furniza din nou. Sunt conductele vechi, așa cum se știe, de circa 40 de ani. Sunt acele conducte cumpărate de primărie de la Electrocentrale, tocmai în scopul înlocuirii acestora pe fonduri europene. Așa cum știți, este foarte avansat proiectul. S-a depus de către primărie cererea la Ministerul Fondurilor Europene pentru verificarea documentelor de finanțare. S-au făcut foarte mari progrese de către primărie, administrația actuală, în ultima perioadă. Noi, ca regie nu putem atrage fonduri, noi facem doar reparațiile să ținem în funcționare instalația. Până nu se înlocuiesc conductele, vom avea avarii peste avarii, pentru că acestea nu fi estimate când apar, unde apar, declara Liviu Popa pentru ziarul Focus Press.

Precizăm că la nivelul municipiului a fost aprobat planul pentru reorganizarea RADET Constanța și înființarea societății Termoficare Constanța SRL, aceste proiecte fiind votate de către consilierii locali municipali în ședința de consiliu din luna ianuarie a anului curent.

Istoricul rețelelor de transport al agentului termic în municipiul Constanța

Introducerea sistemului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) în Municipiul Constanța, s-a realizat începând cu anul 1970 prin realizarea sursei de căldură CET Palas echipată cu grupuri de cogenerare şi surse de vărf, a unui sistem de transport (reţele primare) şi a unui sistem de distribuţie constituit din puncte termice şi reţele termice secundare, pentru asigurarea necesarului de căldură al consumatorilor urbani şi industriali. Reţelele de transport agent termic primar se află în proprietatea Consiliului Local Municipal Constanța şi predate în administrarea R.A.D.E.T. Constanţa. Lungimea totală a conductelor este de 140,314 km, din care 123,404 km în subteran şi 16,918 km aerian. Capacitatea de transport a reţelei de termoficare este de 6.242 t/h agent termic primar, corespunzător cantitătii de energie termică ce trebuia transportat la dată realizării sistemului de transport a energiei termice.

Reţeaua de transport agent termic primar are în cea mai mare parte o vechime cuprinsă între 25 – 49 de ani şi este, în consecinţă, în mare parte uzată fizic şi moral prin coroziune, colmatări, tasări ale izolaţiei termice sau lipsa acesteia datorită sustragerilor în zonele supraterane. Totodată, izolaţia termică existentă pe reţelele termice constituită din vată de sticlă sau vată minerală, cu vechime mai mare de 20 de ani, nu mai are calităţi izolante.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.