Carantinaţii îşi vor trata urgenţele stomatologice gratuit, la Spitalul Judeţean. Între timp, primesc consultaţii şi reţete pe WhatsApp

0
1166

Carantinaţii îşi pot trata urgenţele stomatologice, în Constanţa, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”! În contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, consultaţiile vor fi gratuite, susţin surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. În acest sens se va modifica structura Spitalului Judeţean! Cea mai mare unitate sanitară de la malul mării va avea Stomatologie în structura UPU, iar Direcţia de Sănătate Publică urmează să aprobe modificarea de structură. Cabinetul care va rezolva urgențele stomatologice în spital va funcţiona de luni până vineri, 6 ore pe zi.

Astfel, Cabinetul Medical Individual (CMI) al dr. Marius Frangopol, cu  punct  de lucru  în Constanţa,  Bd. Tomis, nr. 145, urmează să încheie un contract cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” în vederea “asigurării echipamentelor de protecţie, dezinfectante şi asigurarea nebulizării cabinetului după fiecare pacient, conform Deciziei nr. 25/3BExN/2020 a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi din România”. Dr. Frangopol va acorda asistenţă medicală stomatologică de urgenţă numai persoanelor carantinate. Programul de funcţionare al cabinetului din incinta unităţii sanitare este de luni până vineri, între orele 9-15. Accentuăm faptul că în Spitalul Judeţean sunt în vigoare reguli stricte de triaj. Toți  pacienții care au nevoie să ajungă la UPU sunt preluați de către cadrele medicale în corturile şi containerele modulare în care a fost amenajată zona de triere și testare, pentru a separa pacienții cu probleme respiratorii ce pot fi suspecți de coronavirus, de ceilalţi oamenii.

“Deocamdată nu am început nici un fel de activitate. Deocamdată nu am încheiat nici un fel de contract cu Spitalul Judeţean.  Zilele acestea se va încheia. Până acum nu s-au făcut demersurile. Am oferit consultaţii telefonice la cei aflaţi în carantină. Cabinetul nu este deschis momentan”, a declarat, pentru Focus Press, dr. Marius Frangopol. Până atunci, medicul oferă consultaţii telefonice carantinaţilor care au nevoie de sfatul unui medic stomatolog. “Se poate trimite o reţetă pe WhatsApp. Pot să fac o anamneză”, susţine medicul. Până acum au apelat la medic peste 10 carantinaţi. “Nu am stat să fac un calcul, dar sunt mai mult de 10 persoane”, a declarat dr. Frangopol.

Reprezentanţii unităţii sanitare susţin faptul că încă lucrează la documentaţie: “Aşteptăm de la DSP să ne aprobe modificarea de structură. Vom încheia contractul când ni se dă voie. Nu avem o structură, la ora actuală, în regim UPU Stomatologie şi se va face modificarea. De săptămâna viitoare, probabil, va deveni operaţional”. Cabinetul se află în cadrul spitalului. Cu alte cuvinte, Spitalul Judeţean va introduce Stomatologia în structura UPU. 

Facem precizarea că serviciile stomatologice au fost externalizate de mai mult timp. Motiv pentru care, în perioada pandemiei de COVID-19, unitatea sanitară nu putea oferi asistenţă medicală stomatologică de urgenţă constănţenilor. Spitalul era nevoit să încheie un contract cu un cabinet care să asigure aceste servicii. Însă, semnarea unui astfel de contract nu se putea face fără aprobarea Ministerului Sănătăţii. Tot în Spitalul Judeţean vor fi tratate şi urgențele medicale stomatologice chirurgicale, respectiv fracturile de maxilar/mandibulă, luxația articulației temporo-mandibulare, traumatisme dento-alveolare, gingivostomatita ulceronecrotică. De aceste urgenţe stomatologice chirurgicale se vor ocupa medicii Secției ORL, Compartimentul de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

DSP a mai avizat două cabinete stomatologice în Constanţa şi unul în Mangalia

Tot în judeţul Constanţa mai pot fi rezolvate urgenţele stomatologice şi la Corina Art Dent, dar şi la Clinicile Dr. Leahu, cabinete avizate de către DSP în acest sens. Accesul în clinici se face exclusiv pe bază de programare! Programări se fac la numărul de telefon 0372.998.511, pentru Corina Dent, şi la 021.9134, pentru Clinicile Dr. Leahu, între orele 9:00-20:00. Un alt cabinet avizat de DSP este şi cel deţinut de SC Clinica Adricia by Dr. Săftoiu SRL din Mangalia. Cabinetul stomatologic se află pe Șoseaua Constanței, nr.19, b1.C3., sc. A, parter, din Mangalia şi care îndeplinește toate condițiile necesare pentru a funcționa. Facem precizarea că acest cabinet are nebulizator și produs biocid Oxidice AIR b, dar şi circuit separat față de al locatarilor, cât şi echipamente de protecție. Pentru consultaţii pune la dispoziție 2 unituri, în 2 cabinete distincte. Pentru consultații si programări telefon: 0737917173, de luni până vineri, între orele 9-17, program de funcționare conform programării telefonice.

Video aici:

Citeşte şi:

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.