Cătălin Țibuleac: „Anul acesta a fost unul de supraviețuire. Pierderile înregistrate de industria HoReCa în județul Tulcea sunt substanțiale”

0
423

În primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, turismul din Delta Dunării a înregistrat o scădere cu peste 50%. Cu toate acestea, un număr mare de vizitatori au preferat această zonă a ţării în ultimele luni, pe fondul pandemiei de coronavirus. Însă, marea majoritate a operatorilor economici au fost afectați din punct de vedere financiar. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a solicitat sprijin pentru reducerea consecințelor economice dezastruoase, prin implementarea unor măsuri urgente, fiscale și legislative, având ca obiect acordarea de facilități fiscale și măsuri economice de ajutor, însă până acum nu s-a luat nici o măsură.

Într-un interviu acordat Focus Press, Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a precizat că anul acesta a fost unul de supraviețuire și că pierderile înregistrate de industria HoReCa în județul Tulcea sunt substanțiale. Acesta a mai menționat că cei mai mulți operatori turistici s-au trezit cu buzunarele goale în plină stare de urgență.

Anul acesta a fost un sezon de supraviețuire. Chiar dacă Delta a reprezentat destinația ideală, chiar dacă turismul deltaic a asigurat distanțarea fizică, siguranța sanitară, cu toate acestea numărul de turiști din Delta Dunării a scăzut cu peste 50% față de anul trecut. Asta pentru că Delta are un sezon mult mai lung decât litoralul, sezonul începe la jumătatea lunii martie și se termină în jumătatea lunii noiembrie. Anul 2020 a fost un an complicat, un an foarte greu din punct de vedere economic. Industria HoReCa la nivel național a fost puternic afectată de măsurile anti covid. Măsurile la nivel guvernamental nu sunt suficiente sau vin mult prea târziu. Multe au fost implementate greșit, vedeți granturile care au fost pe principiul primul venit primul servit, în condițiile în care la 7 minute după lansarea platformei practic fondurile erau deja epuizate. Spuneam un an de supraviețuire în condițiile în care marea majoritate a operatorilor din Delta au înțeles să nu mărească tarifele față de 2019, un lucru benefic pentru turiști. Pe de altă parte pierderile înregistrate de industrie în județul Tulcea sunt substanțiale. Discutăm de perioada de lockdown, momentul stării de urgență din martie surprinzând operatorii din Deltă fără lichidități. Practic la închiderea sezonului în 2019 fondurile au fost investite în ce înseamnă renovare, reamenajare, recondiționare bărci, șalupe, motoare, iar momentul a venit ca un ciocan, iar operatorii s-au trezit în situația de a nu avea lichidități de a nu mai fi în măsură să își păstreze resursa umană.

Tododată, președintele AMTDD, a mai precizat că cei de la Guvern nu au știut cum să gestioneze situația creată de pandemia de coronavirus și că multe din măsurile economice au fost implementate foarte târziu.

Măsurile economice au început să fie implementate târziu, iar industria nu a știut cum să reacționeze și ce să facă ca să reziste. Discutăm încă de lipsa unor măsuri coerente care să îi ajute în continuare. De exemplu ei sunt obligați în continuare să plătească impozite pentru clădiri în condițiile în care au fost momente în care nu au avut încasări. Platformele pentru accesarea fondurilor au fost gândite prost. Se puteau face mult mai bine. Asociația Delta Dunării alături de Alianța pentru Turism și Federația Asociațiilor de Promovare Turistică a încercat în permanență să aducă în atenția Guvernului faptul că industria are probleme și nu e vorba doar de plâns și de lacrimi ci am venit cu soluții și propuneri concrete în sprijinul operatorilor din turism. Să nu uităm că județul Tulcea are doi piloni de dezvoltare. Turismul și agricultura, ambele domenii fiind afectate în acest an. Din păcate 2021 se anunță la fel de greu și probabil că atunci va rezista cel mai puternic”.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și-a fixat obiectivele pentru anul viitor iar printre acestea se numără definirea AMDTDD ca asociație de utilitate publică, definirea turismului deltaic ca brand de destinație și demararea procedurilor, în cooperare cu conducerea autorităților locale, pentru definirea municipiului Tulcea ca oraș turistic.

Asociația își propune să fie o voce și vom continua să avem o atitudine proactivă în relația cu Guvernul României pentru implemenatrea măsurilor necesare de ajutor și de relansare a turismului. Concret o să venim cu fiecare propunere în parte, urmare a consultării industriei. Pe de altă, ne propunem ca asociația să devină organizație de utilitate publică pentru că am îndeplinit toate condițiile. Vom încerca în acest an să definim brandul de destinație pentru județul Tulcea, un pas important în promovarea produsului turistic tradițional tulcean”.

Un alt obiectiv de dus la capăt pentru anul 2021 este promovarea înființării de structuri asociative în turism la nivelul destinației, cu implicarea activă a primăriilor și a comunităților.

Comunitățile sunt parte integrată a turismului deltaic. Nu putem discuta de un turism în Deltă fără comunități. Până la urmă împreună și pentru comunități turismul trebuie să existe în continuare. Dacă ne referim la evenimentele din județul Tulcea, anul acesta a fost foarte sărac, dar raportându-ne la anii anteriori județul Tulcea a reușit să construiască câteva evenimente care pot deveni marcă înregistrată pentru Tulcea. Mă refer la festivalurile de borș de pește de la Crișan și de la Jurilovca și o serie de alte evenimente. Printre ele și Parastasul Piraților, nu știu dacă multă lume a auzit de acest eveniment care se petrece la Sulina. Este un eveniment fantastic pentru că Sulina are unul din cele mai cosmopolite cimitire. Fiind un port dunărean și maririm, cândva, din păcate nu mai discutăm de aceste definiții în aceste zile, dar acolo regăsim prințese, regine, pirați, marinari de toate religiile și toate națiile. Un investitor a avut această idee și a trasformat acest eveniment într-o sărbătoare de tradiție pentru Sulina, o idee inedită care vine și completează festivalurile cu care Tulcea se mândrește de ani de zile.

Pentru declarațiile complete, dar și pentru a afla de ce să vă petreceți sărbătorile de iarnă în Delta Dunării, urmăriți materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.