Comisarul șef Laurențiu Carp, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor Constanța: “Comerțul cu animalele ce nu dețin certificat pedigree este ilegal!”

0
1535

Comisarul șef Laurențiu Carp, șef în cadrul Serviciului Ordine Publică, desemnat la conducerea Biroului pentru Protecția Animalelor Constanța, a vorbi în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre acest departament înființat de câteva lun şi cât de importantă este o asemenea structură.

Totodată, Laurenţiu Carp a vorbit și despre acțiunile întreprinse la nivelul județului Constanța de la înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor:

„Această structură privind Protecția Animalelor a fost înființată în luna ianuarie a anului curent pe parcursul unei perioade destul de scurte de timp, în sensul că a trebuit să ocupăm acele funcții de lucrători în cadrul biroului. Putem spune că cel puțin din cele zece funcții existente la nivelul biroului, dintre care cinci de ofițeri și cinci de agenți, inclusiv un șef de birou, gradul de ocupare este de 60%. Ce este important pentru noi în acest moment este că aceste funcții sunt încadrate cu medici veterinari, este destul de important pentru că ne ajută efectiv în procesul activității. Necesitatea înființării acestei structuri am văzut-o și o să o vedem pe parcursul activității noastre, având în vederea posibilitatea ca toate animalele care se află în pericol la un moment dat să poată fi îndepărtată această situație de pericol. Dacă până acum se făceau anumite constatări, se aplicau anumite sancțiuni de către diferite instituții, acum prin înființarea acestei structuri avem posibilitatea să corelăm atât actul medical în primă fază, cât și juridic, ca să putem aplica și sancțiuni, și cel mai important să luăm măsuri”

De la  momentul înființării acestei structuri, la nivelul județului Constanța, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au efectuat mai multe controale. În aproximativ un an au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 23.500 de lei. Au fost înregistrate și 14 dosare penale:

„De la începutul înființării Biroului pentru Protecția Animalelor ne-am specializat din punct de vedere tehnic, juridic ca să putem să luăm măsuri efective în momentul în care suntem solicitați. De la început, ca să vă spun anumite date statistice, deși am început tardiv, eu zic că am început destul de bine, am înregistrat un număr 14 dosare penale, în care se fac cercetări cu privire la anumite persoane și chiar anumite entități, putem spune, adică, anumite asociații. De asemenea, au fost aplicate un număr de 27 de sancțiuni contravenționale cu o valoare de 23.500 de lei. Aceste constatări au fost realizate în urma unor controale pe care le-am făcut și la anumite asociații, cât și în urma sesizărilor primite. Nu vă ascund faptul că de la înființarea serviciului. Pentru o singură situație unde avem și dosar de cercetare penală, am primit 115 sesizări. Sunt acele sesizări pe care oamenii le fac în mediul online, preluate din postările iubitorilor de animale și trimise către birou pentru a putea fi luate măsuri”.

Comisarul șef Laurențiu Carp a adus în discuție situația gravă înregistrată în orașul Techirghiol, cea legată de cei peste 30 de cai ținuți pe câmp,  în frig, legați, înfometați și foarte slăbiți așa că oamenii legii au emis un ordin de plasare a animalelor în adăpost.

Proprietarul care a maltratat aceste animale este procurorul DIICOT M.V.Ț.:

„A fost o sesizare în primăvara acestui an. Am primit mai multe sesizări de la mai mulți cetățeni referitor la condițiile precare în care sunt ținuți acei cai, atât iarna, cât și vara. Ne-am deplasat acolo, într-adevăr au fost verificați de către medicii veterinari la fața locului, ocazie cu care au fost nevoiți să emitem ordin de plasare a cailor. S-a depus o contestație la acest ordin de plasare”.

Tot legat de animalele maltratate, pe perioada sezonului estival polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au întreprins acțiuni și pe raza sectoarelor de plajă de pe litoralul românesc. Oamenii legii au identificat mai multe persoane ce țineau animale în condiții grele pentru a-i distra pe turiști, în sensul că aceștia puteau face fotografii împreună cu animalele contra unei sume de bani:

„Pe timpul sezonului estival am efectuat controale pe plajă, unde am descoperit acele obiceiuri de a se plimba pe plajă cu caii, cu diferite animale, de a face poze. I-am identificat, am luat toate măsurile legale. Au fost extrase animalele din condițiile improprii în care erau ținute, anume, plimbate pe plajă la temperaturi foarte mari și așa mai departe”.

Acesta a mai declarat că, până în prezent, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor Constanța nu au fost înaintate sesizări cu privire la fapte ilegale precum tăierea urechilor câinilor periculoși, a cozilor, unghiilor. Totodată comisarul șef Laurențiu Carp a vorbit în cadrul interviului și despre comerțul cu animalele ce nu dețin certificat pedigree, iar și această practică este complet ilegală.

Constănțenii care vor să reclame situații în care animale s-ar afla în pericol pot accesa adresa de e-mail: protectiaanimalelor@ct.politiaromana.ro și pot suna la următoarele numere de telefon: fix: 0241 503 550 și mobil: 0751 062 229.

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:

  1. constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
    b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
    c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
    d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
    e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți interviul complet:

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.