Constănţenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare ar putea scăpa de teama avariilor abia peste doi ani din momentul obţinerii fondurilor europene

0
933

Consilierii locali constănțeni vor vota vineri, 29 ianuarie a.c., proiectele de hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1, etapa 2, etapa 1 și 2, dar și pe cel privind aprobarea proiectului ce va fi depus pentru obținerea finanțării europene în acest sens. Conform acestora, problema încălzirii locuințelor va fi rezolvată, cel mai devreme, în aproximativ doi ani de la primirea banilor, dar nu în toată Constanța: locuitorii din zonele Peninsulă, Faleză Nord și Depozite vor aștepta și mai mult.

Consiliul Local Constanța este convocat în ședință ordinară vineri, 29.01.2021, ora 14.00. Pe ordinea de zi sunt incluse 31 de proiecte de hotărâre, printre care și cele privind aprobarea studiilor de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor termice primare/transport a energiei termice din municipiul Constanța – etapa 1, etapa 2, etapa 1 și 2, dar și cel privind aprobarea proiectului ce va fi depus pentru obținerea finanțării europene în acest sens.

Potrivit studiilor de fezabilitate, Primăria Constanța are nevoie de aproximativ 50 de milioane de euro (fără T.V.A.) pentru investiție, din care dacă s-ar obține fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M.), ar plăti doar puțin peste 2 milioane de euro din bugetul local. Dar nu pentru reabilitarea tuturor rețelelor termice din municipiu, căci documentele realizate până acum nu includ întregul sistem de transport a energiei termice.

Pentru studiul de fezabilitate pentru etapa 3 a programului de reabilitare abia s-a lansat joi licitația, iar ofertele pot fi trimise până pe 4 februarie a.c., ora 23.59. Pentru el, administrația locală va plăti maximum 133.500 lei fără T.V.A., iar acesta va include toți indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea rețelelor din zonele Peninsulă, Faleză Nord și Depozite. Acesta ar putea fi gata în două luni de la semnarea contractului, dar cine știe când va fi declarată firma câștigătoare.

Potrivit documentelor deja întocmite, de P.F.A. Duică Irina, în afara zonelor de mai sus, vor fi reabilitați 89,752km de conducte, iar la finalizare, pierderile de căldură se vor reduce cu 129.748,52 Gcal/an, de la 160.553,76 în prezent. Durata de execuție este de un an și jumătate, din care trei luni organizare procedura contractare, trei luni proiectare și doisprezece luni execuție. Asta în cel mai fericit caz și doar după obținerea fondurilor necesare!

Conform dorințelor administrației locale, finanțarea investiției s-ar realiza din fondul european de dezvoltare regională (P.O.I.M), bugetul de stat și de la bugetul local. Adică 49.886.528,12 euro în total (fără T.V.A.), din care 2.024.260,38 euro ar plăti Primăria.

Rețeaua de transport termic primar are o vechime cuprinsă între 25 și 49 de ani și este în cea mai mare parte uzată fizic și moral prin coroziune/eroziune, colmatări, tasări ale izolației termice sau lipsa acesteia. Ea va fi preluată de noua societate de termoficare a orașului, Termoficare Constanța S.R.L., așa cum au aprobat, săptămâna trecută, consilierii locali. Altfel, nu ar putea fi depus proiectul de reabilitare pentru finanțare europeană, deoarece societatea căreia îi este delegat serviciul de transport și distribuție a agentului termic trebuie să nu fie în insolvență (iar R.A.D.E.T. este).

Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor aproba, vineri, studiile de fezabilitate și proiectul, cât de repede va fi acesta depus spre finanțare, când va obține Primăria fondurile (dacă le va obține) și când vor demara lucrările. Și, bineînțeles, când vor fi finalizați toți acești pași și pentru zonele ce nu sunt incluse în acest proiect. Abia apoi mai avem de așteptat cel puțin 18 luni ca să scăpăm de avariile ce ne stresează constant pe parcursul iernii și nu numai!

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.