Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ a depus, la instituția abilitată de mediu din Constanța, documentația necesară pentru modernizarea și reabilitarea clădirilor în care a funcționat, timp de patru decenii, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“, cunoscut drept Liceul Navrom. Totodată, a solicitat acordul de mediu, pe care l-a și obținut.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța a decis că proiectul „Lucrări de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» în Cazarma 3607 din Constanța, cod lucrare: 2019 – C/I – 3607“, pe Bulevardul 1 Mai nr. 101, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Prin această investiție se va realiza consolidarea, reabilitarea și modernizarea a două pavilioane existente, vor fi demolate șapte clădiri și construite șapte noi, inclusiv dotările, utilajele, echipamentele, rețelele / instalațiile de utilități aferente, sistematizarea terenului și amenajările exterioare, pentru asigurarea întregului complex de facilitați principale și de susținere specifice Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“. Astfel, se vor realiza 32 de obiective noi de investiție.
Se va amenaja o parcare subternă, iar la nivelul parterului vor fi: zece locuri pentru autoturisme, cinci pentru autobuze și minicamion, un loc de pacare autocamion de capacitate mare, unul pentru autocisternă apă potabilă, unul pentru autocisternă carburanți și un loc parcare autodubă de capacitate mică. Totodată, la subsolul parcării subterane vor fi 83 de locuri parcare autoturisme, un loc parcare microbuz, un loc de parcare pentru motostivuitor cu furci frontale, un loc pentru tractor pe roți și unul pentru ambulanță tip A1.
În prezent, zona studiată se prezintă ca având un caracter sălbatic, neîngrijit, cu vegetație dezvoltată fără control și lipsit de caracter estetic. A fost identificat un număr de 311 arbori, dintre care predomină pomii fructiferi. Se vor defrișa 187 dintre ei și se vor păstra restul existenți pe amplasament. Se propune plantarea unui număr de alți 45 de arbori, 119 arbuști, 655 m liniari de gard viu din arbuști și însămânțare gazon pe o suprafață de 5.545 mp.
Reamintim că elevii Liceului Navrom au fost relocați, în 2019, din Poarta 6 și aici va funcționa Liceul Militar de Marină, desființat în urmă cu 20 de ani și reînființat în 2018. În vara anului 2023, a fost emis ordinul administrativ de începere a lucrărilor. Printr-un ordin de ministru s-a dispus și schimbarea titulaturii Liceului Navrom, din Colegiul Tehnic de Marină „Al.I. Cuza“ Constanța în Liceul Tehnologic „Al.I. Cuza“.
Conform reprezentanților Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“, noul sediu va fi unul modern, dotat cu tehnică de ultimă generație. Mai multe corpuri de clădiri vor fi desființate, iar altele noi vor fi construite.
În anul 2021, prin Hotărârea de Guvern 982/15.09.2021, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Lucrări de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» în Cazarma 3607 Constanța“, ce va fi finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Astfel, valoarea totală a investiției este de 206.070.500 de lei, actualizată în anul 2022 la 262.249.567 de lei, ca urmare a trecerii printr-o perioadă de pandemie, dar și a situației politico-militare legate de conflictul din Ucraina, care au generat consecințe economice (majorări semnificative ale prețurilor materialelor de construcții și ale echipamentelor, scumpiri ale gazelor naturale și ale energiei electrice), investiția fiind eșalonată pe parcursul a patru ani necesari realizării proiectului.
Loredana MIHAI
Citește și: