GALERIE FOTO. Cripta din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“ ar putea fi salvată!

0
2158

În curtea și sub Colegiul Național „Mihai Eminescu“, acum 1.700 de ani, se înălța o basilică paleo-creștină, chiar Episcopia Tomisului, se pare. Din aceasta au fost descoperite întâmplător câteva ziduri și cripta de sub altar, în 1962, dar până acum nu au fost conservate și restaurate, ci date uitării. Poate salvarea va veni acum!

Consilierul local U.S.R.-P.L.U.S. Constanța Cătălin Iacob a fost desemnat reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Eminescu“, iar marți, 16 februarie a.c., a participat la prima ședință a acestuia. Cu această ocazie, a aflat și că în subteranul unității de învățământ se află o basilică paleo-creștină din sec. V-VI d.Hr., din epoca romano-bizantină, monument istoric, din care au fost descoperite câteva ziduri, dar și o criptă dreptunghiulară, cu tavan boltit și cu trei nișe, una mai mare și două mai mici, unde erau așezate osemintele episcopilor Tomisului căci, potrivit istoricilor, această basilică era Episcopia Tomisului, fiind așezată în centrul cetății.

Pictura de pe zidurile criptei, cu motive geometrice, florale și vegetale, ar fi cea mai veche pictură de factură creștină din Imperiul Roman de Răsărit. Iar în câțiva ani va dispărea definitiv, fiind deja grav afectată de umezeală și de infiltrațiile de apă, și nimeni nu face nimic.

În criptă se află și două bucăți de marmură, părți din altarul episcopal care era deasupra sa. Pe una apare semnul crucii peste un glob (probabil reprezenta globul pământesc), iar pe cealaltă se mai distinge o pasăre, probabil un porumbel, simbol al păcii și al Duhului Sfânt.

Monumentul istoric a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al unității de învățământ, Romulus Popa Bran, când au demarat lucrările pentru corpul B al colegiului. Și până acum administrația locală nu a intervenit pentru salvarea sa, deși conducerea școlii a transmis numeroase adrese în acest sens. Niciodată această basilică ce adăpostea vechea Episcopie a Tomisului nu a fost importantă pentru Primăria Constanța, deși ea se află pe domeniul public al municipiului. Nici măcar fondurile necesare pentru buna sa conservare nu au fost alocate. A fost acoperită cu o trapă din metal și atât.

Foarte puțini constănțeni cunosc ce monument de patrimoniu important se află în curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“, după descoperirea sa doar ce interesați de acest domeniu au aflat, de la istorici, care vorbesc din când în când despre această criptă cu pictură asemănătoare Mormântului Pictat Hypogeu, tot din centrul orașului. Acesta va fi salvat cu fonduri europene de Consiliul Județean Constanța, dar de cripta de acum 1.700 de ani până acum Primăria nu s-a ocupat. Deși se află pe Lista monumentelor istorice din Constanța. Poate se va implica noua administrație locală.

Consiliul de Administrație al colegiului va solicita, din nou, Primăriei Constanța și Institutului Național al Patrimoniului să ia măsuri urgente pentru protejarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului.

„Este necesară, într-adevăr, o intervenție urgentă la cripta de la Colegiul Național «Mihai Eminescu». Până vom obține fondurile necesare pentru restaurarea ei, trebuie să alocăm fonduri din bugetul local pentru conservare“, ne-a declarat consilierul local Cătălin Iacob, care s-a întâlnit joi, 18 februarie a.c., și cu specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în curtea colegiului, pentru a afla mai multe detalii despre aceasta și avizele ce trebuie obținute pentru restaurarea sa. La întânire a participat și Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, care în prezent derulează mai multe proiecte cu finanțare europeană pentru restaurarea unor monumente istorice.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.