Detalii și înregistrări din dosarul șpăgilor de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța: „Uite, de ieri, de la… Să-i iei!“

0
1759
Magdalena Tiță (stânga) FOTO: Facebook

Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției Județene pentru Cultură Constanța, acuzată că a perceput sume de bani cu titlu de mită, pentru eliberarea unui aviz, a fost condamnată în urma acordului de recunoaștere încheiat cu procurorii. A primit, pe 15 septembrie 2023, 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, Elena Mădălina Cliante a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnată, pe 24.03.2023, la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Însă, detalii interesante din dosar au ieșit la suprafață, fiind vorba de înregistrări audio-video.

Ofiţerii Direcției Generale Anticorupție Constanţa, sub coordonarea unui procuror DNA, au desfāşurat, în data de 9.11.2022, activităţi operative într-un dosar penal în care erau cercetate două persoane (Magdalena Tiță și Elena Mădălina Cliante – n.r.), ambele funcționari publici în cadrul Directiei Județene pentru Cultură Constanța, după ce au primit suma de 2.000 de lei, de la o altă persoană, pentru a-i facilita acesteia obținerea unui aviz necesar într-o procedură cadastrală.

Anterior, în data de 8.11.2022, denunțătorul a apelat linia Call – Center 0.800.806.806 a DGA și a sesizat faptul că o persoană din cadrul Directiei Județene de Cultură Constanța i-a solicitat, în numele șefei instituției, suma de 2.000 de lei, pentru a-i facilita obținerea unui aviz necesar într-o procedură cadastrală, constând în evitarea unor formalități/demersuri a căror îndeplinire ar fi necesitat mai mult timp și costuri suplimentare. În aceeași zi, bărbatul s-a prezentat la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa, ocazie cu care a depus denunț, care a declanșat, mai departe, ancheta în cazul celor două.

Detalii din dosar

Martorul denunțător este proprietarul unei suprafețe de teren din localitatea Valu lui Traian, pentru care încearcă, de mai mult de un an, să realizeze planul urbanistic zonal necesar obținerii, în viitor, a autorizației de construire.

În cursul lunii septembrie 2022, martorul a aflat că, pentru obținerea PUZ-ului, este necesar, printre altele, și un aviz al Direcției Județene pentru Cultură Constanța. În consecință, martorul a pregătit actele necesare și, în data de 13 septembrie 2022, a depus dosarul necesar eliberării avizului. Cu acest prilej, martorul a fost informat că procedurile vor dura aproximativ o lună.

La finalul lunii octombrie 2022, martorul a discutat telefonic cu inculpata Cliante despre situația avizului, aceasta întrebându-l dacă a obținut diagnosticul de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Martorul i-a răspuns că nu a fost informat că este necesar un astfel de demers, context în care funcționarul i-a replicat că obținerea acestui diagnostic durează timp îndelungat. Cu prilejul discuției telefonice, funcționarul i-a spus martorului că ar fi bine să vină la biroul său, ca să-l îndrume cum să rezolve problema.  

În ziua de 8 noiembrie 2022, martorul a discutat, iar, telefonic cu Mădălina Cliante, care i-a cerut, din nou, să meargă la biroul său. Cu acest prilej, aceasta i-a relatat că ar fi necesară realizarea unui diagnostic arheologic, fapt ce presupune încheierea unui contract cu MINAC, cu consecința plății unei sume de câteva mii de lei și așteptării unui interval lung de timp.

Cu același prilej, funcționarul i-a spus denunțătorului că „nu știe cum să facă pentru a nu-l încurca“. Martorul a înțeles că este posibil ca funcționarul să fie interesat de obținerea unei sume de bani, astfel că a întrebat dacă există vreo alternativă. Acesta i-a explicat că există posibilitatea ca avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța să fie emis fără a impune obținerea diagnosticului muzeului, dar că această ipoteză implică niște costuri și că este necesar ca directorul instituției să fie de acord.

Suma indicată de inculpata Mădălina Cliante – 2.000 de lei – trebuia să fie remisă în aceeași zi, până la finalul programului de lucru, aceasta fiind pretenția directorului instituției, inculpata Magdalena Tiță.

Martorul a fost de acord, dar după întâlnirea cu funcționarul a sesizat Direcția Generală Anticorupție.

Pe 9 noiembrie 2022, potrivit autorizării date de procuror, denunțătorul (colaborator în cauză) i-a remis inculpatei Mădălina Cliante, în sediul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, suma de 2.000 de lei. Evenimentele au fost înregistrate audio-video. 

Înregistrări

„La ora 13.54.04 numita… îl preia pe martorul denunțător și îl conduce în biroul său

Inculpată: Domnu…

Denunțător: Da, gata. Ok!

Inculpată: O să vă restituim și niște…, aveți un dosar gros, adică foarte multe contracte (neinteligibil) și nu…, nu avem cum să arhivăm…, noi stăm foarte prost cu arhiva.

Deunțător: Ok!

Inculpată: Și vă redăm ce așa, că chiar ne umplem cu multă maculatură și nu are rost să…

Denunțător: Sigur…

(…) discuții despre dosarul depus

Denunțător: Ok, perfect! Îmi cer scuze de treaba cu…, așa, cu situația de ieri, nu mi-am dat seama (scoate din buzunar o sumă de bani)…, am reușit…, am reușit acuma să scot cei 2.000 de lei…, (numără banii în fața interlocutoarei) patru, șase, opt, zece, …optișpe, nouășpe, douăzeci… Se poate să-i numărați…

Inculpată: Nu, lăsați, e ok.

Denunțător: E totul în regulă?

Inculpată: Da, da.“

Împărțirea banilor: discuții între inculpate

În contextul realizării flagrantului, inculpata Elena Mădălina Cliante a precizat că jumătate din sumă i se cuvenea directorului instituției, în baza unei înțelegeri din ziua anterioară.

În cursul aceleiași zile de 9 noiembrie 2022, în baza autorizării date de către procuror, inculpata Elena Mădălina Cliante i-a remis directorului Direcției Județene pentru Cultură Constanța jumătate din suma primită anterior, respectiv 1.000 de lei. Această sumă a fost găsită asupra acesteia din urmă.

Înmânarea plicului în care se afla suma de 1.000 de lei a fost însoțită de un schimb de replici:

„Cliante: Uite, de la…

Tiță: De la?

Cliante: …de ieri.

Tiță: A…, când ai zis…, mi-a sărit mintea direct la…

Cliante: Nu, cel de la…

Tiță: arhitect (râde)

Cliante: …că așa îl cheamă.

Tiță: …și de-aia eram așa… zic, ce dracu’…

Cliante: Mda. Să-i iei“

Liliana BELCIUG

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.