Fii responsabil pentru sănătatea ta şi a celor din jur! Dr. Loti Popescu, despre metode de prevenție, depistare, diagnostic și tratament pentru Tuberculoză

0
279
Dr. Loti Popescu, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa

Tuberculoza este o boală transmisibilă, o boală contagioasă a cărui cauză este infecția cu bacilul Koch sau mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii. Poate ne întrebăm de ce nu face toată lumea tuberculoză, deși multă lume vine în contact cu factorul cauzator. Potrivit medicului Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, există mai mulți factori de risc. Teoretic, orice persoană poate să facă tuberculoză. Astfel, dacă există un conglomerat de factori de risc la o persoană atunci riscul de infecție bacteriană cu mycobacterium tuberculosis este mai mare.

Ce spun statisticile?

Din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa reiese faptul că judeţul nostru a înregistrat anul trecut 5 cazuri noi (4 în mediul urban şi 1 caz în mediul rural) de tuberculoză la pacienţi cu vârstă cuprinsă între 0 şi 14 ani şi 270 de cazuri noi (164 în urban şi 106 în rural) la pacienţi de peste 15 ani. În evidenţa medicilor au rămas 3 cazuri de tuberculoză (2 în urban şi 1 în rural), cu vârstă cuprinsă între 0 şi 14 ani şi 186 de cazuri cu vârstă peste 15 ani, din care 123 în urban şi 63 în rural.

Factori de risc

“Care sunt acești factori de risc? Un sistem imunitar slăbit. Când scade sistemul imunitar? Când nu avem grijă și dacă există tratamente medicamentoase pentru boli cronice, organisme tarate, afecțiuni cum este SIDA, diabetul, formele grave de cancer, tratament chimioterapic, malnutriția, condiții de trai improprii, consumul excesiv de alcool, fumatul sau drogurile. Sunt foarte mulți factori de risc. Un alt factor de risc îl reprezintă persoanele care intră în contact cu bolnavii de tuberculoză, pentru că vorbim de o cale de transmitere majoritar respiratorie. Calea respiratorie este calea prin care se transmite tuberculoza în proporție de 95% din cazuri. Restul de 5% din cazuri apar ca urmare a unei transmiteri pe cale digestivă, din ce în ce mai rar, urmare a consumului de lapte nefiert de la o vacă bolnavă de tuberculoză“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Loti Popescu, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul DSP.

Cum se transmite tuberculoza?

De reținut este faptul că tuberculoza se transmite pe calea respiratorie, prin picăturile lui Flugge, prin vorbit, tușit, strănut sau cântat. Medicul Loti Popescu ne atrage atenția asupra faptului că este necesar să respectăm regulile de igienă. “Să strănutăm doar în batista personală, să avem grijă unde o aruncăm și să fim atenți la spălatul pe mâini. Spălatul pe mâini este o cale de prevenire nu numai a afecțiunilor transmise pe cale digestivă cum se știe, pe cale fecal-orală, dar și pentru alte boli care se transmit pe cale respiratorie, dar şi pe alte căi“, a declarat dr. Loti Popescu.

Manifestările tuberculozei

Cum ştie cineva că s-a infectat cu bacilul Koch? Manifestările tuberculozei diferă în funcţie de localizarea bolii, dar şi de tipul său. “Cea mai frecventă formă de tuberculoză este cea cu localizare pulmonară. Manifestările care apar sunt reprezentate de transpiraţie pe timpul nopţii, febră şi o tusă rebelă -un semn patognomonic. Discutăm despre o tuse care nu trece la tratamentul convenţional mai mult de 3 săptămâni. În cazul manifestărilor de tuberculoză mai putem să ne întâlnim şi cu lipsa poftei de mâncare sau pierderea în greutate, dar asta nu apare încă de la început. Mucusul poate să conţină sânge. Apar şi dificultăţi respiratorii care riscă să se agraveze în timp. De aceea, orice persoană care observă că are o tuse rebelă care nu cedează la un tratament obisnuit şi care persistă mai mult de 3 săptămâni, trebuie să se adreseze medicului de familie şi medicului specialist. La primele semne de febră, tuse şi transpiraţii nocturne să se prezinte la medic, chiar şi după 3-4 zile de maniestări să se prezinte la medic, pentru investigaţiile necesare“, susţine dr. Loti Popescu.

Diagnostic şi tratament

Pentru tratarea tuberculozei este nevoie de un diagnostic clar. “Diagnosticul este pus doar de medicul de familie, confirmat de medicul specialist şi tratamentul se ia numai în măsura în care este prescris de către aceştia. Cu cât cineva va încerca să facă tratamente pe care să şi le prescrie din auzite sau singuri, pentru că ştie că aşa a mai făcut o altă persoană din jurul său, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare şi riscul de cronicizare a bolii sau chiar de deces este de asemenea mare”, accentuează medicul Loti Popescu.

Investigaţii

Pentru stabilirea unui diagnostic corect este necesar un examen al sputei, pentru identificarea bacilului Koch, de un IDR la tuberculină, dacă au existat contacţi, dar şi de o radiografie pulmonară. Toate aceste investigaţii presupun contactul cu personalul medical. Un amendament foarte important este legat de tratamentul tuberculozei. “Tratamentul tuberculozei este un tratament strict supravegheat şi se face numai de către personalul medical. Tuberculoza este o boală care se vindecă, dacă tratamentul este făcut la timp, cu respectarea dozelor prescrise şi durata tratamentului. “Tuberculoza se vindecă. Mergi la medic!” este sloganul campaniilor din ultimii ani, care vizează prevenirea tuberculozei“, ne-a explicat dr. Loti Popescu.

Metode de prevenţie

Metodele de prevenire ale tuberculozei includ vaccinarea BCG la naştere, respectarea unor condiţii de trai care să asigure o sănătate bună, condiţii de trai care să presupună alimentaţie sănătoasă, prevenirea malnutriţiei, asigurarea unor condiţii de ventilaţie corespunzătoare a încăperilor, prezentarea la medic de câte ori este nevoie, respectarea normelor de igienă personală şi colectivă, folosirea obiectelor de igienă personală, spălatul pe mâini, respiraţie corespunzătoare, mişcare pe tot parcursul anului, alimentaţie sănătoasă în fiecare zi, cu asigurarea factorilor nutrienţi şi evitarea contactului cu persoanele bolnave reprezintă factori care ajută, protejează şi previn tuberculoza, protejarea corpului nostru de bolile infecţioase contagioase.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.