FOCUSați pe SĂNĂTATE, Ep.3, despre viziune, curaj și investiție de la zero. Ing. Nicoleta Griguță deschide porțile salinei din Eforie Sud pentru turiști și constănțeni

0
224

Dacă aveţi nevoie de salinoterapie, dar nu puteţi ajunge la salinele din țară, atunci vă propunem o destinaţie mai aproape de casă. Este vorba de salina din Eforie Sud. Au fost aduse aici 30 de tone de sare, un efort enorm, dar care are rezultate.

Nicoleta Griguță, inginer de profesie, și-a luat inima în dinți și a decis să investească de la zero într-o salină. A avut o sclipire de moment și a trecut la treabă în plină pandemie. Amenajarea salinei a fost finanțată din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritara Incluziune Sociala și Combaterea Sărăciei, Schema de Ajutor de Minimis „Sprijin pentru Înființarea de Intreprinderi sociale”.

În cadrul episodului 3 al podcast-ului “FOCUSați pe SĂNĂTATE”, ing. Nicoleta Griguță ne-a dezvăluit despre provocările deschiderii unei saline în vremuri de pandemie, dar și despre lecțiile valoroase pe care le-a învățat cu această ocazie, pentru ca turiștii care ajung pe litoral, dar și constănțenii, să aibă parte de servicii de înaltă calitate, oferite de un personal specializat. Pentru ca timpul petrecut în salină să fie unul de calitate, copiii vor avea la dispoziție un loc special de joacă.

Salina Hora, locul ideal pentru salinoterapie

A avut curajul să investească în plină pandemie când atâtea business-uri sunt răpuse la pământ. Ba mai mult, se resimte o scădere a cererii în piață, însă planurile erau deja conturate, rotițele erau puse în mișcare și a ales să meargă mai departe, pentru că a crezut în ceea ce are de oferit pacienților și în diferențierea lor pe piață. Nicoleta Griguță a avut foarte multe decizii de luat, dar în ansamblu a fost un proces creativ și de învățare, care i-a adus satisfacții în ciuda contextului pandemic. Proiectul este realizat printr-un parteneriat public-privat între Hanul Hora Românească și Salina Hora.

Se știe că sarea are un efect benefic asupra aparatului respirator, prin reducerea inflamației căilor aeriene, determinănd astfel ameliorarea semnificativă a tusei. De asemenea, diminuează reacţiile alergice de sezon, cum ar fi rinitele alergice, dermatite alergice sau conjunctivite alergice. Pe termen lung, terapia salină determină creşterea rezistenţei organismului la infecţii, având efect imunomodulator și antibacterian.

Terapie combinată

La Salina din Eforie Sud ai parte de terapie combinată: Haloterapie, Cromoterapie și Meloterapie. Haloterapia este 100% naturală, sigură şi oferă efecte pe termen lung, putând fi utilizată ca tratament complementar la cel alopat. Terapia cu sare este complet lipsită de substanțe chimice. Acum, cei cu probleme respiratorii se pot trata la doi paşi de casă. O şedinţa durează 45 de minute şi tarifele sunt accesibile pentru toate buzunarele.

Haloterapie presupune un control al umidităţii şi temperaturii pentru cel mai eficient tratament și este benefică în următoarele probleme de sănătate: boli respiratorii cronice (astm, bronşită cronică, mucoviscidoză, bronhopneumopatie cronică obstructivă), pneumonie după stadiul acut- bronşiectazii, tuse fără o cauză cunoscută, tuse provocată de fumat (inclusiv post-renunţare la fumat), boli respiratorii acute frecvente, infecţii respiratorii, dificultăţi de expectorare a sputei vâscoase, răceli sezoniere, sinuzită, faringită, otite acute sau cornice, rinită sau alte alergii cu simptome respiratorii, alergii la poluanți industriali sau domestici, sensibilitate crescută la substanţe chimice, afecţiuni dermatologice (eczeme, psoriasis, dermatită atopică, acnee), oboseală cronică, depresie, rezistenţă scăzută la stres.

“Societatea va trebui să reinvestească 90% din profitul realizat în activități sociale. Această salină este pentru noi o gură de oxigen”

Reporter: Care este povestea salinei și cât de dificil v-a fost în această perioadă să duceți la bun sfârșit acest proiect?

Ing. Nicoleta Griguță: Sunt din Mangalia. Sunt inginer de profesie. În momentul de față am o mică afacere în domeniul alimentației publice și al ospitalității, în Eforie Sud, Hanul Hora Românească. Avem un restaurant și o unitate de cazare. Ne-am gândit să extindem serviciile pe care noi putem să le oferim turiștilor care vin în perioada extrasezonului. Ne-am gândit cum să educăm turistul român să vină la mare și în extrasezon. După cum se știe, oamenii vin la mare sau când se gândesc la mare se gândesc la soare, valuri, briza mării, fără să se ia în calcul că beneficiilemării pot să fie poate mai mari pentru sănătate în perioada de toamnă și primăvară. Am dorit să aducem cât mai mulți turiști în această perioadă și ne-am propus să facem o altă investiție, mai exact o salină de suprafață. Suntem oamenii care nu stau niciodată. Noi, cei din alimentație publică, trebuie să venim tot timpul cu lucruri noi pentru turiștii noștri. Am căutat surse de finanțare și am găsit un proiect finanțat de Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritara Incluziune Sociala și Combaterea Sărăciei, Schema de Ajutor de Minimis „Sprijin pentru Înființarea de Intreprinderi sociale”. Adică, mai exact, noi am acceptat un proiect cu finanțare 100% europeană, fără niciun fel de cofinanțare. Am înființat o societate de economie socială. Este un lucru inovativ din punct de vedere al antreprenoriatului. Prin acest proiect noi am realizat această investiție, iar societatea care va funcționa va trebui să reinvestească 90% din profitul realizat în activități sociale. Această salină este pentru noi o gură de oxigen, mai ales pentru faptul că am avut nebunia să o realizăm în plină pandemie, în perioada în care mulți dintre cei care se ocupă cu alimnetația publică se gândesc ce să mai facă pentru a supraviețui. Noi am avut o sclipire de moment și am zis să acceptăm acest proiect. Suntem foarte mândri că am reușit să ducem la bun sfârșit această investiție.

“Este destul de dificil să găsești resursa umană. Ne-a ajutat foarte mult și Studiul de Dezvoltare Locală al localității Eforie”

Rep.: Cât de dificil v-a fost în contextul acesta pandemic să duceți acest proiect la bun sfârșit și să-l și inaugurați?

Ing. Nicoleta Griguță: Vom inaugura, dar nu cu surle și trâmbițe, pentru că suntem în perioada de pendemie , cu număr destul de mare al incidenței în orașul Eforie Sud. Este destul de dificil să găsești resursa umană. Acest lucru a fost cel mai greu -momentul în care ne-am apucat să construim, să lucrăm. Înainte de toate acestea a trebuit să studiem foarte mult la modul de a scrie un proiect și de a găsi și sursa de finanțare, de a ne restarta mintea pentru a putea să începem un lucru nou. Eu sunt inginer de meserie și a trebuit să studiez de salinoterapie, să mă consult cu prietenii mei doctori dacă se poate sau nu se poate, să fac un fel de studiu și să vedem dacă este de interes. Ne-a ajutat foarte mult și Studiul de Dezvoltare Locală (SDL-ul) al localității Eforie din care am extras idei de a investi.  

“Toată investiția o să ajungă la 115.000 de euro. Am creat 5 locuri de muncă”

Rep.: La ce valoare s-a ridicat această investiție?

Ing. Nicoleta Griguță: Investiția este în valoare de 85.000 de euro, 100% finanțabil din acest proiect. Nu este o cofinanțare. Proiectul nu ne-a obligat să cofinanțăm, dar pentru că investiția este mult mai mare, în plus față de această sumă, am investit în jur de 30.000 de euro. Toată investiția o să ajungă la 115.000 de euro. Important este că prin acest proiect am creat 5 locuri de muncă pe care noi le vom ocupa cu personal strict din această zonă. Societatea pe care noi am înființat-o a fost acreditată de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă și chiar ieri ne-au eliberat atestatul de întreprindere socială. Vom fi monitorizați din toate punctele de vedere, atât de la Ministerul Fondurilor Europene, cât și cei de la AJOFM.

“Avem o încăpere de 60 de mp, înaltă de 4,5 metri, pe care am îmbrăcat-o efectiv în blocuri de sare aduse de la Praid”

Rep.: Care sunt principalele beneficii ale salinei artificiale?

Ing. Nicoleta Griguță: Cum funcționează salina artificială? Avem o încăpere de 60 de mp, înaltă de 4,5 metri, pe care am îmbrăcat-o efectiv în sare, blocuri de sare aduse de la Praid. Am găsit pentru această lucrare o societate specializată în așa ceva. Este din Reghin și ne-a adus sare de la Praid, aproximativ 30 de tone de sare, care a fost aplicată pe toți pereții.

Partea de tapetare a salinei a durat aproape trei săptămâni”

Rep: În cât timp ați reușit să faceți această salină?

Ing. Nicoleta Griguță: În aproximativ trei săptămâni. Partea de tapetare a salinei a durat aproape trei săptămâni.

Vom avea o salinitate între 3,2 și 4 microni NaCl per metru cub de aer”

Rep: Care este diferența dintre Haloterapie și Cromoterapie? Ce ar trebui să știm noi?

Ing. Nicoleta Griguță: Haloterapia este acea ședință de terapie prin care cei care stau în salină inspiră aer sărat. Prin amenajarea acestei saline, noi în interior vom avea o salinitate între 3,2 și 4 microni NaCl per metru cub de aer. Acești vapori de sare sunt benefici organismului. Cromoterapia este terapia prin culoare. Perimetral, pe toate munchiile încăperii au fost puse benzi cu leduri care vor alterna pe mai multe culori în funcție de ceea ce are nevoie clientul. Culoare roșie, galbenă, albastră și neutră. În momentul în care persoana intră la noi în salină are haloterapia –terapia cu sare, cromoterapia –terapia prin culoare și meloterapie –terapia prin muzică. Toate aceste trei terapii alternative, neconvenționale, pentru că se folosesc destul de rar în centrele balneare de specialitate, au acțiuni benefice asupra organismului, de relaxare.

Multe sanatorii balneare recomandă persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 terapii cu sare, pentru recuperarea mai rapidă a plămânilor”

Rep.: Ce afecțiuni pot fi tratate la salina din Eforia Sud?

Ing. Nicoleta Griguță: Afecțiunile care se pot trata în salină sunt în principal cele respiratorii: asm bronșic, infecții respiratorii, bronșită asmatiformă, rinită cronică, sinuzită. Amigdalită cronică, diferite tipuri de alergii, stare de oboseală cronică, chiar și terapiile post-Covid. Multe sanatorii balneare recomandă persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 terapii cu sare, pentru recuperarea mai rapidă a plămânilor după o astfel de infecție. Sunt și contraindicații: tuberculoza pulmonară, cancer bronhopulmonar, boli infectocontagioase, boala basedow, cardiopatie, cei care au avut infarct, angină pectorală. Pentru a știi de la început clientul că poate să vină în salină, noi am pregătit un chestionar pe care îl vom publica pe pagina noastră de Facebook și pe site-ul nostru. La intrarea în salină fiecare client va semna și va lua la cunoștință despre indicații și contraindicații, precum și despre regulamentul intern al salinei.

Podcast-ul integral, în variantă MP3, poate fi ascultat și descărcat de aici:

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.