În sfârșit, inspectorii ABADL au ajuns în Vama Veche, în control: panourile de pe plajă ar fi legale

0
4398

La începutul lunii iunie a.c., prezentam faptul că mulți vamaioți sunt nemulțumiți deoarece localul Stuf îngrădește plaja pe care a închiriat-o. După aproape o lună, inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au ajuns în Vama Veche, în control, și susțin că delimitarea suprafețelor de nisip cu panouri, bannere etc. este legală.

Vamaioții anunțau, revoltați, la începutul lunii iunie a.c., că Stuf îngrădește plaja din Vama Veche pe care a închiriat-o. Unii susțineau că așa s-a întâmplat și anul trecut, dar nimeni nu a luat nicio măsură. Și că același lucru o fac și Yuva, Amphora și Plaja de Carte.

Carmen Popa, reprezentantul Stuf Vama Veche, declara pentru Focus Press că s-a decis îngrădirea plajei pentru a proteja bunurile locației pe timpul nopții și pentru a se putea controla numărul persoanelor care vin la Stuf seara. Gardurile ar fi montate doar seara, în jurul orei 20.00, și demontate la răsăritul soarelului, la ora 5.00, în fiecare zi.

„Delimitarea teritorului se realizează în contextul pandemic, fiind singura modalitate prin care putem controla numărul de persoane care participă la programul de seară, asigurând distanțarea socială. Fără această delimitare, nu putem controla numărul de persoane care se adună pe segmentul de plajă pe care îl avem în administrare și pentru care suntem responsabili. Vă invităm să faceți o plimbare noaptea pe plajă, pentru a înțelege situația. (…) Limitarea numărului de persoane ne permite asigurarea curățeniei pe plajă, realizată de angajații noștri de mai multe ori pe zi. Vă invităm să faceți o plimbare pe plajă dimineața, pentru a vedea mormanele de gunoaie lăsate peste noapte, pe plajele neîngrădite“, susținea Carmen Popa.

Potrivit acesteia, localul ar fi fost amendat, anul trecut, deoarece existau mai multe persoane pe plajă decât permitea legislația în sezonul estival 2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, astfel că trebuie să controleze numărul celor care vin la Stuf.

După aproximativ o lună de la apariția articolului, au ajuns și inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral în Vama Veche, în control. Iar aceștia susțin că nu au identificat împrejmuiri pe plajă, doar delimitări (asigurându-se accesul liber pe nisip), iar acestea nu ar încălca legislația în vigoare.

Potrivit directorului A.B.A.D.L., Paul Cononov, Biroul Avize – Autorizații din cadrul instituției a emis acorduri pentru delimitarea a trei suprafețe de plajă din Vama Veche, respectiv subsectoarele 2,3 și 4, cu condiția ca delimitarea să nu împiedice intrarea turiștilor pe plajă și libera circulație a persoanelor în spațiul plajei.

„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a notificat toți utilizatorii de plajă cu privire la condițiile minime privind exploatarea turistică a sectoarelor de plajă, prin adresele nr. 7304/26.04.2021 și nr. 9452/02.06.2021. În cea din luna aprilie a.c., s-a menționat și interzicerea împrejmuirii sectoarelor de plajă.

Însă, sectoarele de plajă pot fi delimitate cu panouri, bannere etc., cu condiția asigurării accesului liber pe plajă, precum și accesul utilajelor, în vederea executării lucrărilor mecanizate de întreținere a plajelor.

În urma controalelor efectuate de către inspectorii A.B.A.D.L. – Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, pe plaja din Vama Veche, nu au fost identificate împrejmuri – fapt ce poate fi demontrat cu planșele foto efectuate –, ci doar delimitări, asigurându-se accesul liber pe plajă.

În situația identificării unor neconformități privind exploatarea plajelor, inspectorii vor aplica sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 202/2002, privind gospodărirea integrată a zonei costiere.

Facem precizarea că activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor, precum și activitățile desfășurate pe plajă intră în competența mai multor instituții, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitățile ce se pot desfășura pe plajă“, a declarat directorul Paul Cononov pentru FocusPress.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.