În sfârşit! Licitaţie publică pentru reabilitarea, modernizarea şi transformarea Casei Embiricos în Incubator de afaceri

1
868

După aproape un an, Primăria municipiului Constanța face demersuri pentru reabilitarea monumentului istoric situat în zona Peninsulară, Casa Embiricos. Municipalitatea a lansat, miercuri, 13 octombrie un anunța de achiziție publică în vederea modernizării și transformării fostul Palat al Navigației, în Incubator de afaceri. Amplasamentul este situat pe strada Niculae Titulescu, numărul 13.

Achiziția și contractarea lucrărilor de construcții, conform proiectului tehnic, aferente obiectivului de investiţii „Incubator de afaceri Constanţa” finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii Prioritatea de investiţii. Valorea toatală estimată este de 987.2161,97 lei fără TVA. Durata de execuție este de 18 luni de la data emiterii primului ordin de începere a lucrărilor de execuție.

Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui incubator de afaceri sectorial, destinat sectorului industriilor creative, într-un imobil cu regim de înalţime S+P+4E+M, situat în zona Penicnulară a municipiului Constanța, ce îşi propune să devină primul hub regional al comunităţii antreprenoriale angrenată în sectorul industriilor creative din regiunea Sud-Est şi să contribuie la sporirea competitivităţii regionale, la generarea de inovaţii şi la crearea de noi locuri de muncă calificate şi plătite competitiv.

Ȋn cadrul incubatorului vor fi asigurate servicii de suport de înaltă calitate pentru firmele incubate şi vor fi create mecanisme de facilitare a transferului de experienţă, know-how şi cunoştinţe specifice dezvoltării afacerilor de succes, atât către noii antreprenori din industriile creative, cât şi către întreaga comunitate antreprenorială din regiunea Sud-Est.

Ani la rând, monumentul istoric a fost lăsat uitării de către autoritățile locale constănțene, devenind astfel adăpost pentru oamenii fără adăpost. Clădirea aflată într-o stare de degradare avansată a devenit, în anul 2019, ideea unui proiect inovativ pentru antreprenori, municipalitatea semnând un contractul de finanțare nerambursabilă pentru transformarea Casei Embiricos într-un incubator de afaceri modern.

De atunci și până în prezent administrația locală a întâmpinat mai multe probleme, în sensul că proprietarii clădirilor învecinate nu erau de acord cu reabilitarea acestei clădiri istorice, ce o însemnătate mare pentru Constanța din punct de vedere al arhitecturii. Paradoxal putem spune, pentru că, locuitorii orașului de la malul Mării Negre spun că centrul vechi al urbei arată deplorabil, în comparație cu alte orașe din țară.

Cert este că, pentru punerea în siguranță a clădirii ce se află în administrarea primăriei au fost eliberate Certificatul de Urbanism și Autorizația de Construire, la începutul anului curent.

Sperăm totuși că licitația nu va întâmpina contestații. Vă invităm să urmăriți declarațiile regretatului istoric de artă Doina Păuleanu despre această clădire splendidă – AICI

Loredana MIHAI

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. “Incubator de afaceri” intr-o cladire istorica din zona peninsulara, acolo unde accesul auto se va restrictiona, candva poate, unde nu exista infrastructura (e.g. parcari), etc.? Pentru asemenea activitati exista (in alte parti) Parcuri/Hub-uri specializate in zone limitrofe, cu acces facil la autostrazi, gari, aeroporturi si fara a traversa un oras intreg prin traficul cunoscut pentru a ajunge la o intalnire cu un partener de afaceri. De acord, fara indoiala, sa se renoveze cladirea….dar cu alta destinatie, mai propice zonei: galerie de arta, muzeu …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.