Casa Embiricos, bijuteria situată pe strada Nicolae Titulescu, colț cu strada Dr. Ion Cantacuzino se află într-o stare precară: bucăți de tencuială cad, reprezentând un real pericol pentru cei care tranzitează zona.
Zona este împrejmuită, dar acest lucru nu pare a ajuta prea mult.
Focus Press a adus în atenția cititorilor starea acestei importante clădiri situate în inima urbei, precum și istoria acesteia, relatată de istoricul de artă Doina Păuleanu, (https://focuspress.ro/istoria-casei-embiricos-prezentata-de-istoricul-de-arta-doina-pauleanu/), prin urmare, știm că impunătorul imobil este o comoară a Constanței, care trebuie pusă în valoare.
Deși ani la rând a fost dată uitării, în anul 2019 municipalitatea a semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru transformarea Casei Embiricos într-un incubator de afaceri modern, primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a României.
Din nefericire, nici până acum nu a început derularea proiectului deoarece proprietarii clădirilor învecinate nu își dau acordul pentru lucrările de reabilitare – cel puţin aşa susţin reprezentanţii Primăriei Constanţa, deşi, conform legii, în situaţii de urgenţă, nu este necesar nici un astfel de acord. Deci, reprezentanţii primăriei ori nu oferă informaţii reale, ori nu cunosc legea.
„Acolo, de obicei, în zona aceea, Zona Peninsulară, situație asemănătoare în cazul Casei Embiricos, sunt probleme tehnice de acord al vecinilor. Este foarte dificil să obții acordul vecinilor, așa spune legea, din păcate sau din fericire, că trebuie să ai acordul vecinilor și unii nu doresc, dar chiar și așa putem emite o autorizație de construcție în regim de urgență dar numai în anumite condiții, de exemplu dacă este necesar o intervenție la structura de rezistență, ca Sinagoga, sau altă clădire de tipul ei, fiind vorba de o clădire cu risc seismic, putem să intervenim să emitem autorizație în regim de urgență nemaiavând nevoie de acordul vecinilor”, declara, la un moment dat, şi primarul Vergil Chiţac.
Pe de altă parte, Primăria Constanța s-a angajat în punerea în siguranță a clădirii până când aspectele formulate mai sus se vor rezolva și proiectul va lua naștere.
Potrivit Certificatului de Urbanism emis la data de 13 ianuarie a.c., și aautorizației de construire, este neapărat nevoie de consolidare, reparare, amenajări interioare și exterioare, însumând toate lucrările de intervenție în primă urgență, necesare pentru punerea în siguranță, în regim de urgență, a clădirii de locuințe colective cu regim de înălțime D+P+4E+M de pe str. Nicolae Titulescu nr. 13, pentru că, reprezintă un pericol pentru locuitorii urbei.
Spuneam că la începutul lunii ianuarie a fost eliberat Certificatul de Urbanism, dar și Autorizația de Construire, pentru punerea în sigurantă a clădirii Fostului Palat al Navigației, sau cunoscută de constănțeni Casa Embiricos, iar actuala administrație susținea încă din octombrie 2020 că o prioritate a actualului primar, Vergil Chițac, este reabilitarea clădirilor din zona Peninsulară. Iar dacă săpăm mai adânc, înainte de alegerile locale din 2020, la o conferință de presă, chiar acesta a declarat pentru Focus Press ce va face dacă va câștiga alegerile, fiind susținut de europarlamentarul liberal Rareș Bogdan. Şi la acea data, Chiţac indica Zona Peninsulară ca prioritate.
Iată că lunile se scurg, iar lucrările de punere în siguranță nu au fost demarcate.
Focus Press a solicitat primăriei informații referitoare la stadiul lcrărilor, iar răspunsul, furnizat miercuri, 31 martie, a fost că imobilul se va reabilita prin fonduri europene și se urmează procedura impusă de lege.
„Pentru imobilul situat pe strada Nicolae Titulescu nr. 13 a fost depus spre finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 proiectul ”Incubator de afaceri Constanta”. Unul dintre obiectivele specifice al proiectului este reabilitarea si refuncționalizarea clădirii. Proiectul se află în etapa de elaborare Proiect tehnic, urmând ca în decursul lunii aprilie 2021 sa fie scoasă la licitație execuția de lucrări; Pentru efectuarea lucrărilor de punere în siguranță este necesară elaborarea unui proiect tehnic. Astfel, lucrările de punere în siguranță sunt cuprinse în proiectul tehnic al lucrărilor, urmând ca odată cu desemnarea constructorului în prima etapă se vor derula lucrările de punere în siguranță și ulterior lucrările prevăzute pentru amenajarea Incubatorului de afaceri. Menționăm faptul că proiectul are întârzieri din cauza faptului că vecinii nu au dorit să își dea acordul pentru realizarea lucrărilor de construcții, fiind nevoiți să îi acționăm în instanță”, a transmis purtătorul de cuvânt al primăriei, Alin Vintilă.
Să sperăm că se vor ține de cuvânt asupra celor spuse în campanie şi că nu vom fi martorii prăbușirii – la propriu- a acestei clădiri sau martorii vreunui incident neplăcut.
Loredana MIHAI
Citește și:
Acordul autentificat al vecinilor este necesar conform art. 612 Cod Civil in cazul in care se executa lucrari de construire la mai putin de 60 cm de hotar, CU EXCEPTIA cazurilor cand se prevede altfel prin regulamentul de urbanism. Poate ar trebui ca cineva sa-l citeasca.