INTERVIU cu Dumitru Caragheorghe, consilier local USR: „De ce ne-ar trebui o alee ca la Hollywood? Ce celebrităţi vin la Constanța? Jean de la Craiova?”

0
320

Liderul consilierilor locali municipal USR, Dumitru Caragheorghe a acordat un interviu ziarului Focus Press, în care a vorbit despre proiectele de hotărâre ce au fost supuse votului în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal de marți, 31 august a.c..

Precizăm că în cadrul ședinței au fost supuse votului proiecte precum crearea unei alei ca la Hollywood, ce a stârnit controverse în spațiul public, dar și Regulamentul de acces în zona Peninsulară. Consilierii USR au votat împotriva proiectului „Hollywood, Walk of Fame” și s-au abținut în carul Regulamentului de acces în zona Peninsulară pe motiv că nu a fost dezbătut suficient, având nevoie de mai multe amendamente.

În cazul proiectului alee Hollywood Walk of Fame  acest proiect a stârnit controverse, iar liderii grupurilor de consilieri PSD și USR au avut intervenții, apoi au urmat și viceprimarul Ionuț Rusu, precum și primarul Vergil Chițac. Proiectul a trecut cu 18 voturi pentru și 9 voturi împotrivă, ale consilierilor USR.

Despre acest proiect a vorbit consilierul Dumitru Caragheorghe în cadrul interviului:

”O să dau câteva detalii vis-a-vis despre acest proiect și de ce ne-am opus. Să spunem că un astfel de proiect, din capul locului, titulatura lui, „Hollywood, Walk of Fame”, te duce cu gândul că este vorba despre Hollywood, deci aceasta este aleea de celebrități de acolo. Eu am fost acolo, știu despre ce este vorba, unde este amplasată și este locul potrivit pentru un astfel de demers. Să aduci un astfel de proiect la Constanța e cumva redundant, suntem Constanța, nu Hollywood. Da, se referă la cumpărarea licenței ca să facem ce face și Hollywood-ul. Eu aș pune întrebarea: Ce tradiție are Constanța în Festivalul de Film, de Teatru, în orice tip de Festival, ca să spui că ai nevoie de un Walk of Fame la acest moment. Consider că un astfel de proiect nu ar atrage turiști, pentru simplul fapt că unde se propune să se amplaseze aceste stele, este oricum trafic, pe faleza Cazinoului, și pe de altă parte Piața Ovidiu. Cine a visat acest proiect s-a gândit la două alei. Proiectul în sine, franciza este deținută de Camera de Comerț din Hollywood și cred că suntem prima entitate municipală care cumpără licența ca să fim deosebiți față de alții. Astfel de proiecte sunt multe în lume, dar au adaptat acest proiect, care nu au cumpărat nicio licență. La noi în România a fost la un moment dat la Mangalia pe faleză. O astfel de alee este și în Sibiu, dar acolo merită. Emană cultură prin toți porii. Ceea ce n-au spus inițiatorii proiectului este că, în afară de suma de 4 milioane 250 de euro, pe care municipalitatea ar plăti timp de 20 de ani, mai sunt și costurile pentru acele stele, pentru că cei de la Hollywood vor impune anumite materiale. Și la noi pe cine să punem pe acele stele, numele cui? Ce celebrităţi vin la Constanța? Jean de la Craiova? Am fost acuzați de populism că ne opunem la astfel de proiecte”.

Un alt proiect se referă la Regulamentul de acces în zona Peninsulară:

”La proiectul de hotărâre ce vizează Regulamentul de acces în zona Peninsulară noi, cei de la USR, ne-am abținut, iar înaintea ședinței de Consiliu Local Municipal noi am cerut să fie retras de pe ordinea de zi pentru că nu a fost suficient de dezbătut. Noi ne-am dus în zona Peninsulară și am discutat cu cetățenii, în altă zi am discutat cu agenții economici din acea zonă și am tras concluzia că sunt foarte multe amendamente de făcut, sunt foarte multe probleme vis-a-vis de implementarea unui astfel de proiect. Un regulament în zona Peninsulară este necesar, dar trebuie să țină cont de nevoile ale populației și orașului, în ceea ce privește Peninsula. Am mers la partenerii noștri de guvernare locală și le-am spus că este nevoie de mai multe discuții cu oameni. PNL nu a fost acolo până în acest moment. Eu mă așteptat să facă acest lucru. Eu cred că jocurile erau deja făcute, dacă proiectul a trecut cu ajutorul voturilor PNL- PSD, un USL mai degrabă, mereu a fost așa. Domnul primar a spus în ședința de Consiliu Local Municipal că este același proiect al vechii administrații, care a picat în instanță pentru că nu avea studiu de impact, iar acum s-a făcut acel studiu de impact și nu mai poate să pice în instanță, fiind singurul amendament de care Regulamentul de acces în zona Peninsulară avea nevoie. Vreau doar să menționez că nu este singura modificare adusă, ci și altele, un exemplu ar fi numărul de mașini de familie, înainte erau permise trei, acum doar o mașină. Nu există parcări acolo, asta ar fi o primă mare problemă, și nici locuri unde se pot amenaja acestea. Noi, grupul USR ne-am gândit că dacă sediul BRD este de vânzare, să îl cumpere municipalitatea și să facă o parcare supraterană și subterană.”

Consilierul Dumitru Caragheorghe a abordate și alte teme, tot legate de proiectele de hotărâre ce au fost supuse votului în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal din data de 31 august 2021, cum ar fi PUZ-urile ce nu au trecut de votul consilierilor. Acestea vizau construirea de blocuri în zone de case, cum ar fi Palazu Mare și Tomis Plus.

Vă invităm să urmăriți declarațiile integrale în interviul video:

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.