Omul de afaceri Sterie Caradima a achiziționat terenul de pe Bulevardul Tomis nr. 86 în anul 2016 și tot de atunci a demarat procedurile pentru obținerea documentațiile și avizelor necesare pentru construirea unui bloc cu patru etaje.
Terenul pe care vor demara lucrările este situat fix lângă clădirea în care funcționează Muzeul de Artă Constanța, aflat în subordinea Consiliului Județean Constanța (CJC). De aceea, investitorul are nevoie, pe lângă certificatul de urbanism și de autorizația de construire din partea Primăriei, de acordul CJC.
Consilierii județeni constănțeni au votat proiectul privind emiterea acordului în vederea construirii unui imobil cu patru etaje, lângă Muzeul de Artă, pe terenul unde, până în 2012, a existat un monument istoric.
Lucrările se vor realiza astfel încât să nu aducă atingere drepturilor Județului Constanța, în calitate de proprietar, și celor de la Muzeul de Artă, în calitate de administrator. Astfel, prin ridicarea construcției noi în vecinătatea imediată a sediului instituției de cultură, nu trebuie să i se aducă prejudicii. Totodată, conform proiectului supus votului în cadrul ședinței CJC, activitățile aferente destinației imobilului propus – locuire și spațiu comercial – se vor desfășura astfel încât să nu creeze situații de disconfort funcțiunii socio-culturale preexistente.
În cazul în care se va aduce atingere imobilului în care funcționează muzeul, refacerea se va efectua de către proprietarul terenului învecinat. Lucrările se vor executa de Caradima, pe cheltuiala sa și cu respectarea legislației în vigoare privind executarea lucrărilor de construcții. Bunurile ce aparțin domeniului public al Județului Constanța afectate de realizarea lucrărilor vor fi aduse la starea inițială de către beneficiarul acordului emis de CJC.
Noua clădire cu patru etaje va avea în componență șase apartamente, capacitatea de 70 de persoane și va dispune de șapte locuri de parcare. Prin acest proiect se propune realizarea, pe amplasamentul analizat, a unui imobil cu funcțiune mixtă și regim de înălțime S+P+3E+4E retras, ce va include șase apartamente cu două și trei camere, la etajele superioare, și două spații pentru servicii – alimentație publică și spațiu comercial – la parter și, parțial, la etajul I.
Istoria clădirii monument istoric de pe Bulevardul Tomis nr. 86
În trecut, pe amplasament a existat o clădire cu regim de înălțime S+P+1E+M, realizată în perioada 1911 – 1915, inclusă, în anul 2010, în Lista monumentelor istorice și ulterior, în 2015, în Lista monumentelor istorice dispărute: Casă, Bulevardul Tomis nr. 86, datare 1911, Cod CT-II-m-B-02853, nr.crt 556, dispărută prin autodemolare cauzată de abandon și degradare, înainte de achiziționarea terenului de către actualul beneficiar, ale cărei fundații și pereți de subsol se mai regăsesc parțial pe teren, pe latura dintre Bulevardul Tomis.
Între anii 1911 și 1915 a fost construit imobilul de dr. Panait Frangopol, în baza autorizației de construire emise în 1911. După moartea acestuia, în 1936, imobilul a trecut în proprietatea moștenitorilor săi, iar în anul 1950, în proprietatea statului, fiind consemnat în baza imobilelor naționalizate ca proprietate a lui Chiriac Frangopol. Clădirea a fost administrată, pe rând, de ILL Constanța, ICRAL Constanța și RA Confort Urban Constanța care, în baza deciziei Prefecturii Constanța, a transmis-o spre administrare către SC Remus Opreanu SA (devenită ulterior SC Model SA), în 1911.
Între anii 1980 și 2004, imobilul s-a degradat treptat, în lipsa efectuării de lucrări de consolidare și reparații. Ulterior, clădirea a fost abandonată, prezentând degradări ale structurii de rezidență, ale tâmplăriei și acoperișului.
În 2010, imobilul a fost inclus în Lista monumentelor istorice. În 2014, clădirea se prăbușește în întregime, însă rămâne înscrisă în ca monument de patrimoniu.
Sterie Caradima a achiziționat imobilul în anul 2016, în documente fiind menționat că pe acest teren a existat o clădire construită în anul 1911, cu regim de înălțime S+P+E. În 2022, beneficiarul dorea reconstruirea arhitectural-volumetrică a clădirii istorice. Ministerul Culturii a respins documentația de declasare a imobilului în 2024, însă a revenit la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, spre consultare, documentul cu propunerea de reconstruire arhitectural-volumetrică a clădirii dispărute, care a fost acceptat.
Loredana MIHAI
Citește și: