Liderul cadrelor didactice constănțene consideră că redeschiderea școlilor se face pe genunchi

0
268

Prof. Mitică Iosif, liderul de sindicat al cadrelor didactice constănțene consideră că redeschiderea școlilor se face fără toată pregătirea necesară, pentru ca toată lumea să fie în siguranță: elevi, părinți, profesori. Acesta s-a arătat extrem de dezamăgit și revoltat deoarece totul s-a făcut pe repede înainte, considerând o lipsă de profesionalism faptul că ordinul ministrului cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în școli a fost finalizat abia pe 8 februarie, în condițiile în care unitățile de învățământ se redeschid luni, 8 februarie a.c.

Președintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, prof. Mitică Iosif, consideră că nu trebuiau să fie redeschise școlile până când nu erau toate cadrele didactice vaccinate antiCOVID. Astfel, se putea continua predarea în mediul on-line până când se remedia această situație, mai ales că majoritatea profesorilor și-au exprimat dorința de a fi vaccinați și foarte mulți au reușit să se și programeze, dar au fost reprogramați.

„Această decizie (de redeschidere a școlilor – n.r.) nu este nouă și nu s-a luat neapărat pe 2 februarie, decât fizic. Decizia a fost luată un pic mai devreme, s-a vorbit despre asta. Eu am avut o intervenție, pe 28 ianuarie, la nivelul Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul Instituției Prefectului și am cerut două lucruri autorităților, pentru că memoriile mele au fost adresate și prefectului județului Constanța și prim-ministrului. Ori să urgenteze vaccinarea personalului din învățământ, în așa fel încât pe 8 februarie toți să fie vaccinați, ori până se remediază această situație, pentru a-i pune în siguranță pe colegii noștri și pe elevi, să se rămână la învățământul on-line“, a declarat prof. Mitică Iosif.

Potrivit acestuia, totul se face pe repede înainte, numai să se redeschidă școlile, chiar dacă acestea nu sunt pregătite 100% în acest sens, mai ales că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu privire la măsurile de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică a fost finalizat abia pe 4 februarie a.c. În plus, studiind draftul acestuia, liderul de sindicat a descoperit că acesta era o compilație între un document mai vechi și câteva idei noi.

„Sunt extraordinar de dezamăgit și, în numele colegilor mei, sunt revoltat pentru că trebuia să avem mai devreme un ordin comun care să spună ce se întâmplă de luni. (…)

Este o compilație între fragmente dintr-un document care conține diacritice și idei mai vechi, cu părți care conține scris fără diacritice, deci este clar că este un document fără în grabă.

Ceea ce este impardonabil este faptul că luni, 8 februrie, directorii, colegii noștri trebuie să asigure toate condițiile pentru buna desfășurare a orelor și ei abia acum știu cine, cum și cu ce competențe se va face acest lucru. 

Consider că acest lucru este o scăpare și o lipsă de profesionalism din partea Ministerului Educației și a Guvernului României“, a spus Iosif.

Redeschiderea școlilor putea fi amânată cu o săptămână

Președintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa ar fi fost de acord chiar și cu întârzierea redeschiderii școlilor cu o săptămână, așa cum au propus și reprezentanții elevilor, deoarece și ei consideră că unitățile de învățământ se redeschid fără a fi total pregătite.

„Aș spune că, în cel mai rău caz, este o soluție de compromis (reprogramarea redeschiderii școlilor cu o săptămână mai târziu – n.r.). Vă repet, ar fi trebuit să se știe din timp ce se întâmplă, în așa fel încât în liniște și căutând resursele necesare, toate școlile să fie foarte bine pregătite.

Pentru că trebuie să ne gândim la sănătate și la siguranța în școli, atât a elevilor, cât și a salariaților noștri care vin, pleacă, au familii.

Trebuie să spun și faptul că eu am cerut, personal, și președintelui Simion Hăncescu (al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – n.r.), atunci când se adoptă o decizie care să favorizeze un pic de vedere al elevilor, decizia care ține de sănătate cadrului didactic și a membrilor familiilor acestora să fie aceeași“, a explicat prof. Mitică Iosif.

Cu privire la triajul epidemiologic pe care cadrele didactice trebuie să îl facă la intrarea elevilor în clase, acesta a precizat că profesorii nu au competențe medicale și, în plus, dacă triajul de face cum trebuie, durează și două ore, astfel că elevii ar trebui să ajungă de la ora 6.00 la școală.

„Nu este o noutate (triajul epidemiologic realizat de cadrele didactice – n.r.), dar sunt și multe întrebări fără răspuns. Dacă este să facem acel triaj epidemiologic, haideți să ne gândim care sunt competențele medicale ale colegilor noștri. În al doilea rând, trebuie să existe un buget de timp: poate avem o școală cu 800 de elevi, iar cu 30 de secunde pentru fiecare elev, dacă le transformăm în minute și minutele în ore, veți vedea că ar trebui să chemăm pe elevi de la 6 dimineața, ca până la 8.00, când începe școală, să putem face acest triaj.

Repet, din punctul meu de vedere, pe de o parte, da, era o dorință mare și din partea colegilor noștri și din partea familiilor și a elevilor să se revină la școală. Dar cred că trebuia să nu ne grăbim și să luăm în calcul toate aspectele, să pregătim temeinic această revenire, ca să nu avem surprize.

Alte state, știți foarte bine, au suspendat cursurile, au luat decizia de a reveni și din cauza evoluției epidemiologice, în două-trei săptămâni au redevenit înțelepte și mers înapoi la învățământul mediu on-line.

Eu sper ca totul să se desfășoare în siguranță pentru toată lumea“, a concluzionat liderul de sindicat al profesorilor constănțeni.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.