O firmă din Tulcea insistă să construiască un imobil cu demisol și trei etaje în zona Peninsulară a municipiului Constanța. Reprezentanții Datatur SRL, căci despre această firmă este vorba, doresc să consolideze și să extindă imobilul existent, fără intenția de a-l demola, aceasta pentru a păstra stilul arhitectural ce se îmbină perfect cu zona istorică și să conserve vestigiile arheologice descoperite în urma săpăturilor în anul 2018.
Însă, Municipalitatea a eliberat al treilea certificat de urbanism, cu precizarea faptului că nu se poate realiza obiectivul de investiții. Conform documentului, nu se poate amenaja demisolul pentru că amplasamentul se află într-o zonă de vestigii.
Este vorba despre Certificatul de Urbanism nr. 381 care specifică: „Nu poate fi utilizat pentru „Consolidare, modificare, extindere, supraetajare imobil existent D+P în D+P+3Etaje, cu schimbarea destinației din locuință în locuințe colective cu spații comerciale și birouri pentru agenții de turism la demisol, împrejmuire teren, integrare si conservare vestigii existente, organizare de șantier”, întrucât regimul maxim de niveluri supraterane este P+3Etaje (maxim patru niveluri supraterane)”. Amplasamentul este situat pe strada Arhiepiscopiei, nr. 11 din Municipiul Constanța. Documentul este valabil un an.
Precizăm că imobilul care face obiectul investiției este situat pe strada 9 Mai, colț cu strada Arhiepiscopiei (fosta stradă Muzeelor) la numărul 11.
Săpăturile efectuate de către arheologi în anul 2018 au scos la iveală, la această adresă, situri care datează din mai multe perioade: o groapă din perioada elenistică, dar și clădiri cu destinație publică, potrivit directorului interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Aurel Mototolea.
Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Aurel Mototolea, a relatat, în anul 2020, pentru Focus Press date din această cercetare arheologică: „Săpăturile au fost făcute în anul 2018, la solicitarea beneficiarilor. Delimitările de proprietate sunt făcute acum, în antichitate nu existau. Aici este cel puțin o clădire care trece dintr-o parte în alta, fiind vorba despre o altă structură a proprietății în momentul acela, în antichitate. Este o zonă în care s-a locuit mai multe sute de ani. Noi încă identificăm elemente care să ne ajute să certificăm această supoziție, dar credem că este zona de acropolă a vechii cetăți Tomis și sunt elemente care ne îndreptățesc să afirmăm aceasta, dar, repet, trebuie să mai dovedim. Am găsit, pe terenul de pe strada 9 Mai o groapă din perioada elenistică, fiind vorba despre o zonă marginală. După, în etapa romană și etapa romană timpurie, se fac construcții care vin și suprapun aceste urme din perioada elenistică. Construcțiile romane suprapun vechile resturi de habitat din perioada elenistică. Încă nu îi știm destinația, poate a fost spațiu public, cert este că această clădire, cu cele învecinate, delimitează o tramă stradală utilizată cel puțin în perioada romană, dar se pare că această tramă stradală era delimitată, cel puțin parțial din perioadele anterioare, mai precis secolul 2 ante Hristos, spre finalul perioadei elenistice. La momentul acesta, urmele care au rămas nu spun mare lucru. Noi am găsit și resturi de frescă, ar putea fi dovada existenței unei clădiri cu destinație publică și destul de importantă în epocă. Ar trebui punctat faptul că ne aflăm foarte aproape, cam de 30 metri vest față de o criptă creștină găsită acum câteva zeci de ani și tot în proximitate au fost găsite instalații termale dintr-un edificiu cu destinație, s-ar părea că nu publică, ceea ce ne face să afirmăm că această zonă făcea parte dintr-un ansamblu intens locuit în perioada romană, cel puțin dacă nu și cea greacă”, a precizat arheologul Aurel Mototolea, directorul MINAC.
Datatur S.R.L. a fost înființată la data de 30 septembrie 2003, având sediul pe strada Babadag nr. 140 din Municipiul Tulcea. Administrator este Radu Florin Georgescu, care este și asociat cu 95% din capitalul social, alături de Victor Georgescu cu 5% din capitalul social. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2022 a fost de 308.964 de lei, profit net de 132.733 de lei, datorii de 925.755 de lei și un angajat.
Loredana MIHAI
Citește și: