Premieră. Proprietarul unui teren din Zona Peninsulară va construi un muzeu pentru a valorifica un sit arheologic

0
4604

Ziarul Focus Press a prezentat edițiile anterioare faptul că în Zona Peninsulară se vor construi imobile cu regim de înălțime de trei etaje, iar în urma săpăturilor arheologice a fost descoperit un important sit.

Proprietarii terenurilor în cauză, unul lângă altul – dar situate pe strada 9 Mai, respectiv strada Arhiepiscopiei, intenționează să valorifice „comorile”.

Reporterii Focus Press s-au deplasat la fața locului, de data aceasta pentru a discuta cu unul dintre investitori, cel ce deține terenul situat pe strada 9 Mai, Lucian Aiftincăi, președinte al Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, care ne-a vorbit despre intenţiile sale şi despre faptul că va construi un muzeu.

„Sunt și președintele Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea, această investiție nu este o investiție imobiliară oarecare, nu are scop comercial, are scopul de a aduce la un loc cinci prieteni și desigur de a pune în valoare patrimoniul care a fost descoperit la nivelul săpăturii. Terenul l-am achiziționat în urmă cu aproape patru ani de zile, văzând săpătura vecinilor de la Coral (proprietarul terenului de pe strada Arhiepiscopiei – n.r.). Practic, am știut că dau de relicve istorice și cu bucurie am achiziționat terenul și orice zid am găsit am prezervat și am încercat să punem în valoare, în sensul de a face o cuvă compactă care să aibă aproximativ 200 mp construiți și care să înglobeze toate aceste ziduri, practic să devină un viitor muzeu privat sau, e mult spus muzeu la aceste dimensiuni, dar o expoziție unde, în parteneriat public privat cu muzeul (Muzeul de Istorie Național și Arheologie Constanța), să expunem obiectele găsite. Totodată, avem în plan ca pe viitor toți tinerii pictori, sculptori, tinerii artiști ai Constanței să vină aici să își expună gratuit colecțiile sau operele pe care le realizează în vederea promovării acestora. Săpăturile au durat trei luni de zile, ne-am mișcat foarte repede. Sunt 1.500 metri cubi de săpătură, având în vedere cotele diferite de săpătură, dar noi ne-am confecționat niște tărgi şi am reuşit să scoatem pământul pe care l-am excavat realizând cea mai adâncă săpătură din această zonă – vorbim despre o groapă menajeră în care strămoșii noștri au aruncat mai multe obiecte, undeva prin perioada secolului 3, 4 după Hristos. Am mai descoperit și o fântână. Pe terenul de lângă mine, deținut de cei de la Coral, au fost descoperite ziduri unice, realizate cu un mortar care conține cenușă de la vezuviu, material impermeabil care a rezistat până acum”, a declarat Lucian Aiftincăi.

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO!

De asemenea, despre situl ce reprezintă zidul unei construcții romane ne-a vorbit și directorul interimar al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Aurel Mototolea, într-un interviu Focus Press: „Săpăturile au fost făcute în anul 2018, la solicitarea beneficiarilor. Delimitările de proprietate sunt făcute acum, în antichitate nu existau. Aici este cel puțin o clădire care trece dintr-o parte în alta, fiind vorba despre o altă structură a proprietății în momentul acela, în antichitate. Este o zonă în care s-a locuit mai multe sute de ani. Noi încă identificăm elemente care să ne ajute să certificăm această supoziție, dar credem că este zona de acropolă a vechii cetăți Tomis și sunt elemente care ne îndreptățesc să afirmăm aceasta, dar, repet, trebuie să mai dovedim. Am găsit, pe terenul de pe strada 9 Mai o groapă din perioada elenistică, fiind vorba despre o zonă marginală”. 

Citește și:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.