Primarul comunei Costinești, Dumitru Jeanu, a vorbit în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press despre proiectele de dezvoltare a localității. Fie că aceste investiții se vor realiza din bugetul local ori prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, acestea au menirea de a crește calitatea vieții localnicilor, dar și numărul de turiști în stațiunea din sudul litoralului.
Edilul-șef a precizat că va depune pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” mai multe proiecte de infrastructură. Acesta are o valoare de 50 de miliarde de lei. Prin intermediul său, în perioada 2021 – 2028, autorităţile administraţiei publice locale pot încheia contracte de finanţare multianuală, pentru a realiza lucrări pentru alimentări cu apă, canalizare, drumuri de interes local, sisteme de distribuţie a gazelor naturale.
„Inițial, vom avea câte un proiect pe an de depus, așa că noi am pregătit un proiect de asfaltare, pentru că avem foarte multe străzi distruse și vom asfalta maxim 10 kilometri de drum. Mai avem un proiect ce vizează modernizarea iluminatului public, avem în jur de 1.000 de lămpi în Costinești, 500 sunt pe LED, iar pentru celelalte 500 depunem proiectul. Aportul nostru este de 10.000 de euro, ei vin cu restul de 90.000 de euro. Totodată, am depus și pentru două spații de încărcare pentru mașini electrice și vom depune pentru un drum de exploatare, pentru că mai vrem să facem o ieșire din comuna Costinești, chiar dacă se va amenaja și un sens giratoriu, noi vom facem o ieșire doar spre Constanța“, ne-a declarat primarul Dumitru Jeanu.
Totodată, prin acest program național de investiții, primarul comunei Costinești intenționează să modernizeze strada Privighetorilor din satul Schitu, cu ieșire spre localitatea 23 August: „Vrem să legăm strada Privighetorilor cu drumul de exploatare. Vara, localnicii, dar și turiștii circulă pe acel tronson. Pleacă din satul Schitu, iese undeva pe câmp și apoi undeva spre localitatea 23 August. De aceea vrem să facem această legătură de drumuri. Există o hotărâre de inventariere și depunem și pentru acest proiect, prin «Anghel Saligny»“.
Mai mult decât atât, în comuna Costinești este nevoie de actualizarea Planului Urbanistic General, prin care să se reglementeze, ulterior, și regimul de înălțime al construcțiilor viitoare din zona falezei. Potrivit primarului, în localitate s-a construit haotic.
„Pe zonele acestea de faleză ar trebui reglementat regimul de înălțime, pentru că înainte a fost și în funcție de suprafața de teren, se dădea și un anumit regim de înălțime, dar unii și-au elaborat PUZ-uri. Pe faleză nu este normal să ai o clădire înaltă de P+5, 6, 7 Etaje, pentru că locuitorii ce își au locuințele în spatele acestor imobile nu vor mai beneficia de o priveliște în ansamblu. Am introdus, cu cei din cadrul Serviciului de Urbanism, numărul obligatoriu de locuri de parcare, de exemplu la zece locuri de cazare să existe patru locuri de parcare, pentru că și eu am o unitate de cazare turistică și am locuri de parcare aferente celor 13 camere de cazare. Există în Costinești mastodonți cu 40 de camere, spații de cazare, iar vara mașinile turiștilor sunt parcate pe stradă“, a explicat Jeanu.
Prin urmare, finanțarea acestor proiecte prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ ar fi absolut necesară în comuna Costinești, stațiune de interes turistic, mai ales că din Fondul de urgență al Guvernului localitatea a primit zero lei pentru investiții și dezvoltare locală. Soluția ca o parte din ceea ce și-a propus administrația locală să se realizeze ar fi acest program, plus fondurile din bugetul local.
Loredana MIHAI
Citește și: