Reclamații: o profesoară de Biologie de la Liceul de Telecomunicații, acuzată de părinți că jignește elevii. Se cere demisia acesteia

25
22379
foto: TelegrafOnline

Părinții unor elevi ai Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații-Constanța se plâng de faptul că o profesoară jignește copiii în toate felurile și îi desconsideră, în condițiile în care nici ea nu dă dovadă de prea mult profesionalism, în opinia lor.

Potrivit reclamației părinților, profesoara de biologie Liliana Stoicescu Iordache, din cadrul unității respective, cităm: „și-a permis în nenumărate rânduri să jignească, să insulte, să eticheteze și  să agreseze verbal copiii, tratandu-i cu dispreț, amenințându-i cu starea de corigentă și note proaste”, după cum se arată în plângerea formulată.

Mai mult decât atât, oamenii spun că profesoara respectivă nici măcar nu intră la toate orele, chiar dacă sunt desfășurate în sistem online, precum și faptul că nu își respectă obligația de dascăl, de a explica copiilor în mod clar lecțiile și de a le preda într-o așa manieră încât să poate învăța și reține.

Aceiași părinți susțin că profesoara de biologie „și-a permis să-i sancționeze în mod nejustificat cu note proaste și să li se adreseze cu apelative de genul <<deștepților>>, <<proștilor>>, <<incompetenților>>, <<handicapatilor>>, <<dragă, tu ai probleme cu mentalul>>, <<genialul planetei>>, <<tu te-ai drogat>>,  <<ești băut>>”… și lista ar putea continua.

În plângerea formulată, părinții o acuză pe profesoara de biologie de hărțuire, jigniri, de comportament deplasat, cerând, totodată, sancționarea acesteia. Totodată, în plângerea formulată, au fost trecute și articolele de lege care fac referire la acest caz.

Fapta profesorului de a  jigni, amenință  sau lovi un elev în timpul orei sau al pauzelor, constituie infracțiunea de purtare abuzivă̆ (art. 296 Codul penal), pentru că încalcă interdicția de a agresa sau umili un elev,în timpul activităților sale, fapta profesorului este și abatere disciplinară (art. 14 din Codul – cadru de etică). Orice persoană poate sesiza școala cu privire la săvârșirea faptei de către profesor. Sesizarea se face în scris și se înregistrează la registratură școlii (art. 280 alin. 3 din Legea nr. 1/2011). Consiliul de administrație va numi mai întâi o comisie de cercetare (art. 280 alin. 5-7 din Legea nr. 1/2011). După aceste cercetări, dacă este vinovat, profesorului i se va aplică de către Consiliul de Administrație al școlii (art. 93 din Legea nr. 1/2011) o sancțiune disciplinară (art. 280 alin. 2 din Legea nr. 1/2011). Decizia consiliului poate fi contestată la Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectorarul Școlar (art. 280 alin. 8 din Legea nr. 1/2011). Decizia colegiului poate fi contestată̆ la Tribunal.

Dacă abuzatorul elevului este chiar un profesor atunci directorul școlii  este obligat să sesizeze de îndată Poliția sau Parchetul. Dacă nu procedează astfel el se face vinovat de comiterea infracțiunii de omisiunea sesizării și riscă sancțiunea cu închisoarea 3 luni – 3 ani sau amendă penală (art. 267 Codul penal). Investigațiile penale se fac de către polițișți sau procurori, indiferent pe ce cale află de o astfel de faptă comisă de profesorul-martor. Sancțiunea se dă de către judecător. Ea se poate contesta cu apel”.

În același context, reclamanții au precizat și faptele concrete de care o acuză pe Liliana Stoicescu Iordache.

Doamna profesoara de biologie Iordache Stoicescu Liliana nu a  comunicat copiilor care va fi ritmul de parcurgere a materiei, formele de evaluare, ritmicitatea lor (schițarea unui traseu predictiv despre cum și când va da teste sumative, care sunt criteriile de notare, până într-acolo încât copiii înșiși sa fie capabili de autoevaluare și autonotare), nu a predat materia – le-a solicitat copiilor doar să conspecteze lecțiile din manual și să facă unul – două referate, fără a le transmite în mod clar ce au de făcut si cum si in ce termen, care e modalitatea de comunicare a lucrărilor etc. Înțelegem că majoritatea copiilor e notată slab, că itemii de evaluare sunt surprinzători, inaccesibili și nealiniați la exigențele anterioare ale predării-învățării, drept pentru care solicitam evaluarea activitatii acestei profesoare la clasă, a competențelor și aptitudinilor psihopedagogice și psihosociale ale acesteia (…) Vă solicităm sancționarea disciplinară a acesteia cu excluderea din profesie/desfacerea contractului de muncă și sesizarea organelor penale, pentru considerentele enumerate”.

De precizat că plângerea a fost formulată și semnată de părinții reclamanți, urmând a fi înaintată conducerii instituției de învățământ, dar și Inspectoratului Școlar Județean. Am încercat să luăm legătura şi cu inspectorul general şcolar, însă acesta nu a putut fi contactat. Așteptăm, cu această ocazie, o reacție din partea ISJ și conducerii liceului.

Daniel ALBU

25 COMENTARII

 1. Tu ai terminat la telecomunicații?
  Se scrie corigenta. Nu corijență!!!!
  Geniali nu, Drogați nu, Deștepți nu, Prosti nu, pai cum vrei sa le spună?
  În locul profesorilor se acolo îmi luam lumea in cap de mult. Poate nu STI cu ce note se intra la telecomunicații.

  • Se vede ca tu ai terminat liceul aici dupa cum scrii,doar in anu asta s a intrat cu 8 si putin,in restul anilor doar cu 6-7,se cred ei acum de top cu 8 si jignesc elevii,jalnic

   • Dacă s-a intrat cu 8 si tu consideri ca a fost o nota mare doar pt ca tu ai intrat cu o asa nota,în comparație cu alte licee,a fost nota mica. La alte Liceele bune s-a intrat cu 10. La telecomunicații nu s-a intrat acolo s-au repartizat elevii care nu au fost acceptați la alte licee bune. Dacă la un liceu cotat prost s-a intrat cu 8 ,este ca la altele ă fost nivelul f ridicat. Si daca dupa scoala online tu ai intrat ci 8 nu te lauda,daca se făcea fizic intrat cu 5-6.

  • eu sunt la telecom și sa știi pentru cultura ta generala ca se întra cu note mai bune decât ai avut tu vreodată în clasa a 2a, asa ca taci din gura și vezi ți de treaba și comentează când o sa inveți sa scrii corect agramatuleeee

  • Cat de gras, prost facut gramada esti. Domnisoara cum avea pretentia sa fie numita zicea ca daca vrem 10 avem nevoie sa stim toata materia predata pana in momentul examinarii exclusiv materiile din semetrele trecute si luând in considerare ca digeaba luai 10 in test ca tot 7 iti punea.

 2. Învață să scrii corect în primul rand.
  Ești praf la limba romana dl Marius!
  Bănuiesc ca tu ești un ” geniu”, nu? Cate facultăți ai terminat? Repede doar sa aruncați cu pietre, poate acei părinți au dreptate, nu ai de unde sa știi, nu?

 3. Desteptule,tu nu ai ce face acasa?Te crezi interesant?Poate tu nu STI cu ce medii s-a intrat anul trecut la liceul acesta.Daca tot esti asa destept,trebuia sa te interesezi inainte de a comenta.
  PS-Nu e nevoie sa-mi dai replica entru ca nu am de gand sa mai deschid pagina aceasta

 4. Aici și acum nu dezbatem problema care din voi știe să scrie românește mai bine! Fiecare dintre noi câteodată,mai face anumite greșeli gramaticale! In fine! Faptul că sa dat puteri nelimitate părinților să terfelească și să distrugă un profesor, pentru că lor și copiilor lor nu le convine,sau că nu îl plac ,sau că e exigent ,și odorul lor nestemat nu are mereu numai note de 10, trec la reclamații! Am asistat la astfel de cazuri ,in care o colegă de la școală unde predau ,a fost amenință ,pe scările școlii,de un părinte ,mai ” influent” ,că va avea probleme,că îi va convinge și pe alți părinți să facă plângere împotriva ei!!! Deci ce e mizeria asta sufletească a acestor oameni, serios? A ajuns învățământul jalnic,nu cumva trebuie,noi că profesorii să ne milogim de elevi și studenți să vina la școală,să învețe cât mai puțin să nu se streseze. Serios??? Nu vreți școală fara profesori mai bine? Cum era pe vremea lui Ceaușescu,și ce școală se făcea ,și ieșeau Oameni,iar acum ce ies analfabeți funcționali !!! E bine ,nu,super învățământ,asta vor acești părinți care vor doar note maxime pentru copii lor ,dar materie ioc!!!

  • Ai inteles gresit. Aici e vb despre modul in care este tratat elevul. Nu invata? Pica-l. Dar nu il face handicapat, drogat, prost etc. Sa iispuna ma-sa asa, ptr ca ea l-a facut, nu tu ca prof.

 5. La școală se face carte ,de aceea incercam sa facem tot posibilul să primească elevul toată informațiile posibile. Dar se pare că e prea multa materie,că e prea stresant,deranjant ,și e foarte obositor pentru elev! Și se plînge părinților,că profesorul e rău,e exigent ,și că nu îl înțelege ,că el elevul ,vrea mai mult timp liber! Oare el ,elevul , conștientizează că învață pentru el ,doar pentru viitorul lui,nu pentru al altcuiva?!

  • Sunteți prosti cu Toții.
   Dacă nu știți ca STI este corectat automat de iPhone.
   Din cauza asta este cu litere mari, majuscule se numesc.

 6. Observ ca nu mai sunt publicate răspunsurile pe site.
  STI este o corectare automata de la iPhone. Din cauza asta este cu litere mari, se numesc majuscule.
  Întrebați un specialist in electronica și telecomunicații de la voi din liceu.
  Sunteți varza!!!!!

 7. Si mai este o corectare automata, dar cine sa vada?
  In loc de ”profesorilor de acolo” a scris ”profesorilor se acolo”

 8. Asta este locul liceului de telecomunicatii. Sub voi mai sunt unii care fac doar prezenta.
  Locul 11 pe orasul Constanta, locul 14 pe judet si locul 403 pe tara.
  Promovabilitate de 70% cu media generala de bac de 5,59 si asta intr-un an in care doar examenul de bacalaureat nu s-a dat online.
  Stati insa linistiti. Premier este unul care a luat 4,5 la admitere. Deci sunt sperante mari pentru voi intelectualilor.
  Felicitari!
  https://www.admitereliceu.ro/top-licee?county_id=15&city_id=2797&year=2020&exams%5B0%5D=admission&exams%5B1%5D=bac&olympics=on&cauta=Afi%C5%9Feaz%C4%83+topul&page=2

  • Domnule Marius, am impresia ca dumneavoastră aveti o problema personala cu Liceul Tehnologic de Electrotehnica si Telecomunicatii, motivul acestui articol este altul si nu acela de a denigra liceul, este un liceu cu un profil tehnic, cel mai bun din Constanta. Elevii acestui liceu au adus anual numeroase premii de la olimpiadele nationale din aria curriculara tehnologii specifice specializărilor pe care liceul le are. Va asigur ca la ora actuala un student la Politehnica care a terminat un liceu tehnologic ( Telecom Constanța) are mai multe avantaje decat unul care a terminat un profil teoretic.
   O seara frumoasa!

 9. Cati studenti aveti la Politehnica? Nu intreb doar asa de curiozitate dar chiar ar fi o minune sa aud ca sunt studenti la Electronica sau Automatica de la liceul de telecomunicatii din Constanta. Din cate stiu eu se intra foarte greu si cred ca majoritatea sunt absolventi de licee teoretice din tara, de obicei de top. Din acelasi motiv la academiile militare au inceput sa rezerve locuri pentru cei ce termina licee militare, altfel nu ar prea intra. Asta este realitatea. Nu am nimic cu liceul de telecomunicatii din Constanta. Chiar nimic. Sanatate maxima!

 10. Ce bine ca ai Iphone, Marius! Dacă ți dădea și creierul acel telefon era bineeeee, dar mna probabil ai model mai vechi…STI Iphone 12 vine la pachet cu toate frustrările tale asa ca baga repede ultimul model🤣🤣

  • Nu este asa ca te-ai interesat sa vezi daca mint? Ca la iPhone daca nu esti atent se corecteaza automat ”STI” (apropo desi este nume propriu fiind marca inregistrata se scrie cu litera mica la inceput iPhone si nu Iphone asa cum ai scris tu).
   Pai eu sunt frustrat sau toti prostii care au scris mai sus si au incercat sa ma acuze ca nu stiu sa scriu corect in limba romana, fara sa-si puna intrebari de ce ar scrie cineva cu majuscule ”STI” in mijlocul frazei? Doar ca sa atraga atentia?
   Din motive lesne de inteles sper pentru toata lumea, nu o sa mai dau raspunsuri pe pagina aceasta.
   Am ultimul model iPhone 12 Pro.😀
   Te oftici???

 11. Toate ca toate dar eu de la femeia asta am învățat biologie. O fi ea o persoană puțin mai dificilă și mai exigentă la notare dar consider că sunt profesoare mult mai rele decât ea. Știu multe profesori care înjură elevii și se comportă foarte urât cu ei despre care nu se spune nimic deoarece îi trec pe toți sau le dau note mari, pe ochi frumoși. Cred ca părinții sunt mai frustrați pentru că copii lor nu trec la dânsa nu pentru că îi înjură. Nu e de mirare că acuzațiile au început după finalul semestrului 1, unde, din câte am înțeles, a lăsat destul de mulți corigenți. Nu o consider o profesoară excepțională dar nici o profesoară oribilă. Nici elevii nu sunt cei mai cuminți și ca orice om are dreptul să se enerveze. Nu am auzit-o să îi înjure dar nu știu ce făcea la alte ore în afară de cele pe care le avea la clasa mea. Este o fire destul de glumeață și mereu ne făcea să râdem la orele ei. Pentru a lua note mari la ea trebuie să înveți mult și să îi arăți că ești interesat de materia pe care o predă. A făcut multe lucruri pe care, un cadru didactic, nu ar fi trebuit sa le facă dar per total mi se pare o profesoară okay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.