Studenții de la Carol Davila din București sprijină activitatea Serviciului de Ambulanță din Constanța. Dr. Bădescu: Avem voluntari

0
670

În contextul pandemic, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, prin Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a răspuns pozitiv apelului făcut de Direcția Publică de Sănătate de a se implica în realizarea anchetelor epidemiologice din București, dar și să vină în ajutorul colegilor din țară. Încă din perioada stării de urgență, studenții mediciniști au colaborat cu instituțiile publice și au participat zilnic la activitățile Direcției de Sănătate Publică din București, efort ce a motivat mai departe și alte organizații ale studenților în medicină din țară să recurgă la astfel de colaborări. Spiritul civic autentic îi definește pe studenții mediciniști să contribuie la o realitate mai bună în vremuri grele.

Astfel, activitatea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) din Constanța este sprijinită de voluntari din București. “Avem studenți voluntari de la București pe care încercăm să-i formăm și să ne ajute pe partea de recoltare RT-PCR și testare antigen SARS-CoV-2 la domiciliu, pentru că nu au aviz de liberă practică. Dr. Raed Arafat a dat un ordin prin care putem primi voluntari și formăm echipaje de recoltare. Am mai avut asistenți de la licee și de la școli, dar acum se deschid școlile. Dacă se deschid școlile rămânem fără asistenții de la școli care ne ajutau și ei la recoltare. Studenții provin de la alte universități, de la Carol Davila din București, și de la Universitatea Ovidius. Municipalitatea din Constanța ne-a ajutat cu masa și cazarea pentru studenții din București. Noi le facem o fișă de voluntariat, cu atribuții de recoltare. Îi instruim și pe protecția muncii, pentru echipamentele de protecție, decontaminări și îi punem pe ambulanțele non-urgență, pentru consultații la domiciliu și transport neasistat. Este o activitate pe care noi nu o făceam până acum. Din septembrie am început“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Laurențiu Bădescu, managerul general al SAJ Constanța.

Activitatea de recoltare COVID la domiciliul constănțenilor a fost demarată în baza unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). “A fost un ordin al comandantului acțiunii DSU, dr. Arafat. Această acțiune efectiv ne-a dublat activitatea. Erau peste 300 de recoltări zilnice și trebuia să le facem în tot județul. Acum s-a ajuns la o medie de 100 recoltări zilnice. Recoltăm concomitent și antigen rapid și RT-PCR din decembrie 2020. Decizia de izolare, carantinare se ia de către Direcția de Sănătate Publică. Sunt aproximativ 12.000 de recoltări făcute până la 31 decembrie. Recoltările au fost făcute în 3 luni”, a precizat dr. Bădescu.

Dacă unitățile de învățământ vor reveni din 8 februarie la forma clasică de învățământ, SAJ va rămâne fără ajutor. “Normal că se încarcă alte echipaje, care trebuie să facă și urgență și recoltări. Ne supunem, dacă trebuie să avem și obiectul acesta de activitate în pandemie, pentru că suntem sub comandă militară”, a declarat dr. Bădescu.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat luni, 1 februarie a.c., contractele adiționale pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Proiectele, în valoare totală de 558.903.141,45 lei, vizează îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în toate regiunile, și au ca beneficiar principal Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene din regiunile respective.

Cele 7 acte adiționale au fost încheiate la solicitarea IGSU pentru achiziția a 1.358 de vehicule medicale. Au fost recepționate 1.122 de ambulanțe, dintre care 120 de autospeciale pentru transport victime multiple, 375 de ambulanțe cu dotări avansate, 505 ambulanțe cu dotări avansate care pot accesa zonele fără drum, greu de accesat și 122 ambulanțe cu dotări înalte pentru pacienți care necesită resuscitare sau terapie intensivă. Urmează a fi achiziționate alte 236 de autospeciale medicale între care vor fi autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe pentru transport nou-născuți în stare critică, ambulanțe pentru acces în zone foarte greu accesibile, unități de suport pentru accidente colective, ambulanțe specializate pentru pacienți cu risc biologic și 5 posturi medicale mobile.

De obicei ne trimit adrese înainte. Până în prezent nu am primit niciun document în sensul acesta de la București. A fost un proiect european, dar știu că acel proiect s-a finalizat. Nicio informație nu am primit de la București anul acesta. Normal ar fi să fie o reînoire continuă a parcului auto, în fiecare an, să nu fie sincope, să avem tot timpul ambulanțe. Cele care se rulează să iasă din uz și să intre altele noi. În prezent sunt 69 de urgență majoră și mai avem încă 6 ambulanțe de transport neasistat și pentru consultații la domiciliu încă 6 și 25 ar trebui reînointe. Avem și din 2008, dar sunt de rezervă. Cele din 2008 ar trebui reînoite primele, dar ne-ar mai trebui noi. Noi am reînoit în decursul a trei ani cam o treime din parcul auto. Cam două treimi din parcul auto ar trebui reînoit. De obicei se repartizează echilibrat în funcție de capacitatea fiecărui serviciu de ambulanță. ISU a primit ambulanțe în același program. Ei au o repartizare judicioasă astfel încât să fie proporționale”, a precizat managerul SAJ Constanța.

Cadrele medicale sunt epuizate. Medicul Bădescu susține că “mă interesează să avem și personal să urcăm în ambulanțe. Noi trebuie să gândim în tandem. Degeaba avem multe ambulanțe, dacă nu ai personal și nu poți să formezi echipaje pe ele”. SAJ a scos posturi la concurs, dar mulți candidați nu au specializarea necesară. “Nu găsim șoferi de ambulanță, nu găsim medici. Oamenii trebuie formați. Soluțiile de moment sunt să lucrăm cu ceea ce avem. Noi am tot scos posturi la concurs și oamenii nu vin. Mai sunt colegi ambulanțieri care și-au dat demisia după câteva zile. Au văzut ce volum mare de muncă este și nu au mai stat, iar mulți nu îndeplinesc cerințele împuște de lege”.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.