Sute de cadre didactice din Constanța au dat în judecată unitățile de învățământ angajatoare

0
5197

Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța a inițiat sute de acțiuni în justiție pentru a obține majorarea salariilor unei părți din personalul didactic de predare și didactic auxiliar de la malul mării.

Sute de cadre didactice din județul Constanța au dat în judecată, alături de Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, unitățile de învățământ angajatoare, încercând să obțină majorarea salariilor, pentru anii 2019 – 2021. Potrivit acestora, Legea 153/2017 a fost aplicată greșit, la un salariu de bază mai mic, nu la cel aflat efectiv în plată.

„Pornind de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție – general obligatorie (Decizia nr. 7/2021) –, dacă Tribunalul Constanța va admite cererile formulate de sindicatul nostru, învățătorii, educatoarele/profesorii pentru învățământul preșcolar/primar, profesorii care îndeplinesc funcția de diriginte, personalul didactic din învățământul special, salariații care exercită activitatea de control financiar preventiv, care au obținut gradație de merit sau realizează predare simultană la mai multe clase ar urma să beneficieze, începând cu anul 2019, de o modalitate de calcul al salariilor care va duce la majorarea acestora.

Din punctul nostru de vedere, pentru aceste categorii de salariați, majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, au fost aplicate greșit, raportat la un salariu de bază mai mic și nu raportat la salariul de bază aflat efectiv în plată, așa cum considerăm că ar fi fost corect“, ne-a declarat Mitică Iosif, președintele Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.

Această problemă a fost rezolvată în acest an, prin Ordinului Ministrului Educației nr. 3.993 din 16 iunie 2021, astfel că de la 1 septembrie aceste majorări se aplică la salariul de bază deținut/aflat în plată.

Însă ordinul a creat o nouă nemulțumire a cadrelor didactice, deoarece prevede că acestea trebuie să opteze, chiar dinainte de 1 iulie 2017, pentru indemnizația de 50% pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea acestuia cu gradul didactic I, adică retroactiv. Astfel, niciun profesor care a obținut gradul didactic I prin echivalare, fără să conteze dacă acest lucru s-a întâmplat înainte sau după data de 1 iulie 2017, nu mai poate primi indemnizația pentru titlul științific de doctor.

Din acest motiv, SLSIP Constanța a intentat un nou proces, pentru anularea acestui articol al ordinului din 2021.  

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.