VIDEO. Fosta administrație nu a respectat hotărârea Consiliului Județean Constanța pentru ca școlile din mediul rural să nu mai aibă WC-uri în curte

0
324

Aproape zece unități școlare din județul Constanța au în continuare WC în curte și nu au apă curentă. Asta deși consilierii județeni au votat, încă din 2018, ca administrația județeană să ofere fondurile necesare pentru ca acestea să fie dotate cu containere în care sunt amenajate grupuri sanitare. Suntem în 2021, iar această hotărâre nu a fost pusă în aplicare.

Din 1990, toți politicienii susțin că vor rezolva problemele școlilor din mediul rural, dar nu se întâmpla nimic concret. În fiecare an, copiii sunt obligați să meargă prin nămeți sau prin mocirlă la toaletă. Dintre toate instituțiile școlare din județul Constanța, nouă încă nu au autorizație sanitară. Principalul motiv pentru care nu au obținut-o îl reprezintă organizarea grupurilor sanitare și neputința de a asigura apă caldă și rece la nivelul toaletelor. Adică au WC în curte și nu au apă curentă.

Asta deși, în septembrie 2018, consilierii județeni au adoptat un proiect de hotărâre pentru ca administrația județeană să aloce fondurile necesare pentru ca acestea să fie dotate cu containere în care sunt amenajate grupuri sanitare. Majoritatea aleșilor au aprobat Programul județean de dezvoltare privind dotarea unităților de învățământ din mediul rural al județului Constanța cu grupuri sanitare tip container.

Stelian Gima, Valentin Ispas

„Aduc aminte că, în 2018, a fost un proiect inițiat de Marian Crușoveanu, colegul meu de partid, susținut de întregul grup PNL, un proiect care a trecut cu majoritatea consilierilor județeni de atunci, un proiect ce la ora actuală ar fi trebuit încheiat de multe. Era vorba de amenajarea grupurilor sanitare în continuare, lucrurile elementare, de bun simț, ce ar trebui să arate că ne pasă.

În anii anteriori, deși bugetul a fost consistent, vechea administrație, deși a avut la dispoziție doi ani pentru aplicarea acelei hotărâri de Consiliu Județean, nu a făcut nimic. Păcat că nu a considerat viitorul o prioritate, copiii sunt viitorul“, ne-a declarat vicepreședintele PNL al CJC, Stelian Gima.

De curând, unii primari constănțeni au trimis solicitări Consiliului Județean pentru a îi ajuta să rezolve această problemă. Bugetul pentru 2021, însă, este mic față de anii anteriori, iar investițiile au fost stabilite la începutul anului, când a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al Județului Constanța.

„Preluarea mandatului la sfârșit de an, în 2020, nu ne-a dat timpul necesar pentru a rezolva problemele cele mai vechi ale județului, cum este aceasta. Fiind sfârșit de an, bugetul fiind slab, trebuie gestionate lucrurile în funcție de acesta. Pentru 2021, încă nu s-a ajuns la acest subiect, dar va fi unul din primele puncte ce vor fi luate în considerare pentru bugetul din 2022.

Amenajarea și amplasarea acestor containere nu afectează în mod direct desfășurarea orelor și activitatea din unitățile de învățământ, deci lucrările se vor putea desfășura și pe perioada anului școlar, nu doar în timpul vacanței“, a explicat Stelian Gima.

Hotărârea din 2018 a Consiliului Județean Constanța prevedea alocarea a 460.000 de lei pentru dotarea cu containere cu grupuri sanitare a unităților de învățământ din Urluia, Aliman, Dunăreni, General Scărișoreanu, Vadu, Băltăgești, Pietreni, Lespezi, Fântâna Mare și Ion Corvin.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.