VIDEO. Simulator unic de navigație, la UMC, destinat cursurilor pentru navigație electronică, radar și hărți electronice

0
179

Universitatea Maritimă din Constanța are în dotare cele mai performante simulatoare care pot exista în cadrul unei unități de învățământ de profil din România. De exemplu, Transas Navi Trainer, Complexul de Simulare pentru Navigație, este destinat cursurilor de hărți electronice, navigație electronică, navigație radar și managementul echipei de cart.

Cursurile ce se desfășoară în cadrul acestui simulator sunt susținute pentru studenții de anul III și anul IV.

„Universitatea Maritimă din Constanța a achiziționat primul simulator de navigație în anul 2005, iar din acel moment studenții au putut să participe la mai multe laboratoare aferente materiilor de navigație, radar, hărților electronice, navigație electronică, managementul echipei de cart, navigație ortodromică. Aceste simulatoare sunt, în general, destinate studenților din anul III și încep cu acel curs de navigație electronică, conform planului de învățământ, urmând apoi, după ce se familiarizează cu aceste echipamente, să aprofundeze pe hărți electronice, apoi în anul IV, pentru planificarea și executarea voiajului, să studieze managementul echipei de cart“, ne-a declarat conf.univ.dr. Anastasia Dușe, din cadrul Facultății de Navigație și Transport Naval a Universității Maritime din Constanța.

Este important ca studenții să fie prezenți la toate cursurile și laboratoarele, pentru a se familiariza cu tot ceea ce vor întâlni la bordul navelor.

„Fără practica făcută pe simulatoare, nu pot fi pregătiți pentru primul pas la bordul unei nave comerciale sau nave de pasageri, de aceea este foarte important ca studenții să vină la toate orele de laborator, mai ales când este vorba de specializarea lor, și anume de navigație. Conform planului de învățământ, studenții de anul I și anul II participă la cursuri pentru bazele navigației, apoi având aceste baze, abia din anul III pot accesa aceste laboratoare, pot intra la aceste laboratoare. Mai avem simulatoare pentru navigație radar și manevra navei, un alt simulator pentru navigație electronică și managementul echipei de cart, și navigație în condiții speciale. În funcție de specificul fiecărui simulator în parte, sunt repartizate, mai apoi, materiile care se efectuează pe simulator“, a mai spusconf.univ.dr. Anastasia Dușe.

Simulatorul Complex de Navigație poate gestiona simultan 13 nave conduse de echipe de cart alcătuite din studenți. Fiecare navă dispune de un set complet de comenzi, echipamente și aparatură de navigație, ceea ce permite conducerea, pilotarea, manevrarea acestora în orice zonă maritimă.

Facultatea de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime Constanța s-a înființat odată cu Universitatea Maritimă din Constanța, în anul 1990, fiind atunci singura specializare a universității. În anul 2002, în urma procesului de evaluare academică de către Consiliul Național de Evaluare Academică si Acreditare, specializarea Navigație și Transport Maritim a fost reacreditată, iar mai târziu, în anii  2009 și, respectiv, 2015, după constatarea îndeplinirii standardelor de calitate obligatorii și criteriilor generale conform legii, ARACIS a acreditat specializarea, care și-a schimbat denumirea în Navigație și Transport Maritim și Fluvial, pentru o cifră de școlarizare de 225 de studenți.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.