Municipalitatea a înaintat termene peste termene în ceea ce privește finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare energetică a clădirii ce găzduiește Teatrul de Stat Constanța. În luna iulie a.c., reprezentanții Primăriei Constanța spuneau că obiectivul de investiții va fi gata în luna decembrie a acestui an, însă directorului instituției de cultură, Erwin Șimșensohn, i-a fost comunicat faptul că în primăvara anului viitor își va putea relua activitatea în imobilul respectiv.
Regizorul Erwin Șimșensohn, directorul TSC, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press în urmă cu câteva zile, de proiectul de reabilitare energetică a clădirii de pe Bulevardul Ferdinand în care a funcționat Teatrul de Stat Constanța. La finalul anului 2021 au demarat lucrările, actorii mutându-și întreaga activitate într-un alt sediu, iar repetițiile și, implicit, spectacolele au avut loc în sala Studio de pe strada Ion Lavohari nr. 2A: și pentru aceasta a fost eliberat certificatul de urbanism pentru modernizare.
Revenind, în timpul consolidării fundației, au fost identificate elemente arheologice: o parte a zidului fostei Cetăți Tomis. Așa că au fost întreprinse lucrări de cercetare arheologică. Astfel, proiectul de reabilitare a fost sistat, până când vestigiile au fost analizate, iar specialiștii au stabilit posibilitatea punerii în valoare a segmentului zidului de incintă descoperit sub foaierul Teatrului de Stat din Constanţa.
„Această clădire a intrat întru-un amplu proces de reabilitare energetică, la finalul anului 2021, urmând ca lucrările să fie finalizate în aprilie 2023, conform planului inițial. Termenul lucrărilor era de 18 luni. A existat acea descoperire a fragmentelor din zidul de incintă a Cetății Tomis, moment în care lucrările au fost sistate pentru o perioadă destul de lungă. Urma să fie pus în valoare acel sit“, a declarat Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța.
Specialiștii au studiat acele fragmente din zidul de incintă și posibilitate punerii acestora în valoare. Practic, au căutat o soluție tehnică și inițial se dorea a se monta o pardoseală din sticlă în foaierul teatrului, pentru ca situl arheologic să poată fi admirat.
„Știu doar că s-a renunțat la această variantă, nu am detalii, nu știu de ce s-a renunțat. Deși lucrările pentru reabilitarea clădirii ce găzduiește Teatrul de Stat Constanța s-au oprit odată cu această descoperire, în final au renunțat la varianta punerii ei în valoare. Termenul ce mi-a fost comunicat este finalul primăverii următoare: se vor finaliza lucrările și ne vom putea întoarce în acea clădire“, a conchis Șimșensohn.
Reprezentanții Municipalității ne-au precizat că specialiștii din cadrul Direcției de Cultură nu au acceptat varianta punerii în valoare prin montarea unei pardoseli din sticlă, propunâdu-se marcarea lor ca amprentă diferențiată în pardoseală.
„În pardoseala foaierului se va indica traseul zidului de incintă printr-un paviment diferențiat de restul suprafeței, din travertin periat, conform propunerii, care să exprime aspectul fațetelor din piatra fățuită ale zidului și emplectonul din aglomerare de piatră cioplită, conform tehnicii de construire a zidului, la tronsoanele vizibile în Parcul Arheologic. În interiorul acestui traseu, zonele unde s-au descoperit vestigiile vor fi indicate cu piatră de o culoare diferită“, ne-au declarat reprezentanții Primăriei Constanța, în baza expertizei Direcției de Cultură.
Clădirea în care a funcționat Teatrul de Stat Constanța este o construcție cu etaj realizată în etape succesive de execuție. În anul 1927 a fost construit imobilul inițial, iar între anii 1950 și 1960 a fost extins cu anexele laterale, sala de balet și cabinele de sunet. În anul 1972, clădirea teatrului a fost completată cu un corp anexă.
Necesitatea proiectului de reabilitare termică, cu fonduri europene, este justificată prin faptul că, în acest moment, clădirea teatrului nu este conformă standardelor actuale de accesibilitate, utilizare și siguranță. Intervențiile au rolul să asigure o exploatare conformă cu standardele în vigoare, cât și o creștere a eficienței energetice.
Loredana MIHAI
Citește și:
Privatii obligati sa puna sticla … legea e pentru fraieri sau ce? Pune ti sticla asa cum obligati pe toata lumea.