Afacerea hotelului plutitor “Bella Marina”, pusă pe butuci: acuzații de spălare de bani și interdicție de intrare în insolvență

0
2980
FOTO ARBDD - imagine cu caracter ilustrativ

Judecătorii de la Tribunalul Constanța nu vor să permită intrarea în insolvență a firmei constănțene Lucia Inter Tour SRL, trimisă în judecată de DNA pentru spălare de bani și fraude cu fonduri europene. Este vorba despre societatea care  deține hotelul plutitor ”Bella Marina” din zona Jurilovca. Instanța se asigură, pe această cale, că societatea rămâne activă pentru a putea răspunde penal.

Judecătorii constănțeni au luat o decizie mai rar întâlnită în cazul persoanelor juridice cercetate penal, față de multitudinea de măsuri similare, luate în cazul persoanelor fizice. Mai exact, magistrații au dispus, miercuri, 4 noiembrie, menținerea măsurii interdictiei inițierii procedurii insolventei, ceea ce înseamnă că societatea nu poate fi exonerată de faptele reținute în sarcina sa, prin intrarea în insolvență, respectiv intrarea în faliment.

 Este vorba despre SC LUCIA INTER TOUR SRL, din Constanța, cu sediul social pe strada Soveja, trimisă în judecată de procurorii anticorupție, în iunie 2018, împreună cu administratorul acesteia, Eugen Munteanu, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de banilor, tot în formă continuată. De precizat că, pe lângă aceștia, un alt administrator, Bogdan-Valeriu Trupină și firma sa, SC Metal Engineering SRL, sunt acuzați de complicitate la aceleași infracțiuni menționate.

Ce acuzații li se aduc

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina – n.r.), în calitate de administrator al SC Lucia Inter Tour SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului Trupină Bogdan-Valeriu, a folosit cu rea-credință, în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare și valoarea situațiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5.
Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
În același context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, Munteanu Eugen a înregistrat în contabilitatea societății pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziție de ceilalți inculpați), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achizițiilor fictive.
În aceeași perioadă, inculpatul Munteanu Eugen a transferat către societatea administrată de inculpatul Trupină Bogdan-Valeriu suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeași manieră, transmițând banii către firmele celorlalți inculpați. Ulterior, banii care reprezentau plăți pentru lucrări și bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retrași în numerar și predați inculpatului Munteanu Eugen.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei.
Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum și cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deținute de inculpații Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL și Trupină Bogdan-Valeriu.

Dosarul se află în curs de soluționare pe rolul Tribunalului Constanța.

S-a cerut ajutor la nivel înalt

De remarcat că, cu doi ani înainte ca firma să fie luată în colimator de procurorii anticorupție, reprezentantul legal al societății, Monica Munteanu, s-a plâns primului ministru din acea vreme, Dacian Cioloș, printr-un mesaj pe Facebook, rugândul-l pe premier să le faciliteze punerea în funcțiune a acestui hotel plutitor, respectiv obținerea cadrului legal privind racordarea acestuia la rețeaua electrică. S-ar părea că în 2016 proiectul încă nu era finalizat, iar doi ani mai târziu, procurorii trimiteau dosarul celor implicați în această afacere în instanță.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.