Brokeri acuzaţi de evaziune şi spălare de bani: au înregistrat în contabilitate achiziţia unui soft şi servicii inexistente, de sute de mii de dolari

0
1045
sursa foto: www.realitateamedia.ro

Cotidianul Focus Press prezenta, zilele trecute, detalii dintr-un dosar penal complex, deschis pe numele unor persoane fizice și juridice, trimise în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani, folosirea creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia și bancrută frauduloasă, în condițiile în care vorbim despre un broker de asigurări.

Este vorba despre SC Power Insurance Broker, societate trimisă în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată, plus persoanele fizice Mihaela Miron – administratorul societății, Anişoara Rădulescu și  Andrei Dumitru Rădulescu– pentru complicitate la bancrută frauduloasă.

Despre aceștia arătam, data trecută, că, în urmă cu circa 10 ani, la finele anului 2009, au înregistrat în contabilitate două facturi, una în valoare de 100.000 de dolari, iar cealaltă în valoare de 140.000 de dolari, însemnând 692.416 lei, cu privire la achiziția unui soft informatic care nu se regăsește nicăieri. Altfel spus, achiziția apărea doar în contabilitate, în realitate nu s-a găsit nici un soft, așa cum evidențiază cele doua acte contabile/facturile primite de la „lnternational Software Technology Ltd Seychelles” – care au fost înregistrate în evidențele societății – fiind cert și faptul că, pentru înregistrarea în contabilitate a acestei creanțe fictive, facturile emise în 2009 nu sunt însoțite de licențele necesare – așa cum este prevăzut Codul Fiscal.

Aceste valori au fost trecute direct în conturile de cheltuieli, în loc să se fi consemnate într-un „cont de activ”. Consecința acestei operațiuni ilegale a fost diminuarea nivelului taxelor și impozitelor datorate statului, cu suma de 110.787 lei – prejudiciu care reprezintă impozit pe profit eludat.

Achizițiile, chiar și fictive, făcute din asigurări și nu din bugetul societății

De precizat că, așa cum arată procurorii, societatea nu avea permisiunea legală de a înregistra în actele contabile cheltuieli cu privire la acest soft inexistent, întrucât societatea, pe relația cu partenerul International Software Technology Ltd, aferent operațiunilor în valoare de 2.193.548,02 lei, trebuia sa aibă resurse proprii, nu să utilizeze sumele încasate din polițele de asigurare. Programul informatic pentru care s-ar fi cheltuit atâția bani nu s-a regăsit nici în vreun suport hard/optic, iar încercările ulterioare de a masca contabil prejudiciul astfel creat nu a schimbat cu nimic, în cele din urmă, comiterea unei infracțiuni de evaziune fiscală, așa cum au descris-o anchetatorii.

Cheltuieli pe servicii inexistente de consultanță

Mai departe, mergând pe firul activității infracționale, anchetatorii au stabilit că, în perioada 12 ianuarie 2010 —  30 noiembrie 2011, în contabilitatea societății au fost înregistrate un număr de 17 facturi fiscale, în valoare totală de 1.420.179, 64 Iei, reprezentând  ”servicii de consultanță și cheltuieli cu diferență de curs valutar”, justificate ca provenind aparent de la o societate denumită <<lnternational Software Technology Ltd Seychelles>>,  înregistrări făcute în lipsa oricăror acte justificative a realității acestor operațiuni, sumă compusa din 1.300.176,50 Iei servicii de consultanță  și 200.955,52 Iei cheltuieli “diferențe de curs valutar“.

Facturile emise de societatea lnternational Software Technology Ltd cätre societatea Power Insurance Broker, în perioada 27 noiembrie 2009 -30 noiembrie 2011, reprezentând contravaloare servicii de consultanță, în valoare totală de 1.300.176,50 lei, la care se adaugă și cheltuieli cu diferențe de curs valutar, de 120.003,14 lei, nu aveau atașate documentația corespunzătoare de justificare a serviciilor facturate, respectiv situații de lucrări, rapoarte de lucru etc.

Anchetatorii au stabilit că și aceste servicii au fost, de fapt, fictive, iar banii au fost însușiți de către persoanele aflate în spatele societății, respectiv Mihaela Miron, sora acesteia, Anișoara Rădulescu, respectiv Dumitru Andrei Rădulescu, trimiși în judecată în prezenta cauză.

În urma expertizelor contabile, procurorii au stabilit că societatea  a cauzat un prejudiciu la bugetul de stat în cuantum de 227.229,00 lei.

De precizat că situația descrisă mai sus este doar o parte din activitatea infracțională a persoanelor enumerate. Vom reveni și cu alte detalii, despre activitatea infracțională a fiecărei persoane implicate.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.