De un an, Primăria Constanța nu e în stare să preia mai multe monumente istorice: nepăsare, lene, alte interese financiare sau unele imobiliare?

0
366

Mai multe monumente istorice din Constanța sunt ale nimănui! Pe vechile administrații le-am bănuit de interese imobiliare, așteptând să se degradeze atât de mult încât să nu mai poată fi salvate. Dar actuala conducere a orașului ce motive are? E doar nepăsare ori lene? Sunt alte interese financiare mai importante sau vorbim tot de unele imobiliare?

În vara lui 2021, actuala administrație locală descoperea și ea că mai multe monumente istorice din oraș nu îi aparțin, sunt ale nimănui. Consiliul Local a alocat sume pentru elaborarea documentațiilor necesare reabilitării Termelor Romane și basilicii paleocreștine din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“, dar Primăria a realizat, după, că nu le are în proprietate, deci nu poate cheltui banii. (Nici situl de lângă Catedrala Ortodoxă nu aparține cuiva, vreunei instituții sau Municipalității – n.r.)

Între timp, consilierul local USR Cătălin Iacob, împreună cu colegii săi, a solicitat Primăriei Constanța să facă demersurile necesare pentru inventarierea acestora în domeniul public al municipiului și, ulterior, să se facă toate demersurile necesare pentru reabilitarea lor. Aceștia au descoperit că în oraș sunt 14 monumente istorice arheologice clasa A fără proprietar: bazilici, amfiteatre, ziduri ale cetății Tomis, locuințe, cavouri și valuri de piatră/pământ.

Astfel, după măsurătorile și avizele aferente, cele 14 monumente urmau să facă obiectul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, pentru intrarea în domeniul public al Municipalității.

A trecut, însă, un an și acestea sunt tot ale nimănui. Se lucrează la documentațiile necesare și se tot lucrează, deocamdată un asemenea proiect de hotărâre nu a fost inițiat de primarul Vergil Chițac. Oare se teme edilul-șef că după un timp va fi tras de urechi pentru că aceste monumente istorice se degradează? Logic, mai apar niște probleme în plus de rezolvat, dar ele nu trebuie salvate?!

Întrebat ce se mai întâmplă cu preluarea basilicilor și a siturilor arheologice de Municipalitate, consilierul local Cătălin Iacob ne-a declarat: „De un an, Primăria Constanța nu e în stare să treacă în domeniul public câteva monumente istorice. Cred ca vor mai trece zece. Spun asta deoarece am văzut nepăsare și incompetență.

În timp ce alte orașe dezvoltă turismul cultural, prin atragerea de fonduri nerambursabile, noi nu suntem în stare să întocmim o documentație banală, pentru a trece câteva monumente în domeniul public“.

Vom reveni dacă reprezentanții Primăriei Constanța vor binevoi să ne ofere informații despre trecerea celor 14 monumente în domeniul public al municipiului.

Din păcate, în tot acest timp, basilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“ se tot degradează deși, în februarie 2021, Consiliul de Administrație al unității de învățământ a solicitat, din nou, Primăriei Constanța și Institutului Național al Patrimoniului să ia măsuri urgente pentru protejarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.