„Mărul discordiei“ dintre primarul Chițac și USR: împrumutul de 51 de milioane de euro, dorit de Municipalitate, în linie dreaptă

3
1498

Achiziția lansată de Primăria Constanța, în urmă cu două luni, pentru acordarea unui credit bancar în valoare de 51,4 milioane de euro, nu a fost finalizată. Contactați, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că procedura este în desfășurare, mai exact în etapa de evaluare a ofertelor.

Reamintim că acest proiect este și motivul invocat de primarul Vergil Chițac pentru retragerea atribuțiilor viceprimarului USR, Florin Cocargeanu. În cele din urmă, acesta a fost eliberat din funcție, recent, în urma votului din Consiliul Local.

La sfârșitul lunii februarie din acest an, consilierii locali PNL și PSD au votat „pentru“ adoptarea proiectului ce privește contractarea unei finanțări rambursabile interne, în valoare de maximum 253 de milioane de lei. USR s-a abținut.

Proiectele pentru care vor fi folosiți banii

Cea mai mare sumă de bani va merge către proiectul de construire a noului CET, respectiv suma de 193 de milioane de lei. Alte 30 de milioane de lei ar urma să fie repartizate pentru Policlinica Municipală, iar alte 4,3 milioane de lei, pentru Incubatorul de Afaceri. Lista completă poate fi văzută aici.

Constanța are o datorie de 50 de milioane de lei, până la 31 decembrie 2022, adică de 10 milioane de euro.

Municipiul Constanța are datorie publică locală contractată și nerambursabilă în valoare de 50.417.764,06 lei (la 31 decembrie 2022), care a reprezentat 5% din veniturile operaționale realizate“, se mai arată în Raportul de specialitate pentru proiectul de hotărâre.

A fost estimat și costul datoriei publice, în urma contractării acestui împrumut.

„În urma contractării unui împrumut cu o valoare de maxim 253.918.900 de lei, cu o maturitate de maximum 13 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2023 – 2025, la un nivel care variază între 2,03%, în anul 2023, și 7,23%, în anul 2026“, conform proiectului de hotărâre adoptat de Consiliul Local.

Petruț IACOB

Citește și:

3 COMENTARII

  1. Dom primar cauta vinovați și justificări pentru eșecul lui lamentabil…nici măcar nu are bărbăția și demnitatea politica sa și asume dezastrul în care ne aflam

  2. Domnul primar sa se duca dracului si sa ne lase in pace .Sa plateasca masa imprumutul ca mie nu imi trebuie cet nou .Sa repare strazile si trotuarele pe care lea stricat prostul satului .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.