VIDEO. Lucrările de extindere a Delfinariului vor fi reluate din toamna acestui an

0
169

Clădirea unde funcționează Delfinariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța va fi extinsă. Lucrările au fost demarate din luna iulie a anului trecut, deși contractul de finanțare a fost semnat în 2019.

Proiectul prevede lucrări de extindere a bazinului existent prin adăugarea unui bazin, cu realizarea unei zone ce va putea fi descoperită în sezonul favorabil și realizarea unei suprafeţe vitrate acrilice pentru creşterea activităţii de interacțiune cu delfinii.

Prin această proiect, Delfinariul se va extinde de la 1 milion de metri cubi la 4 milioane de metri cubi, de la 180 de metri suprafață, la 800 de metri suprafață, putând fi găzduiți astfel cel puțin șase delfini. Având în vedere situația pandemică, dar și a numărului mare de vizitatori lucrările au fost stopate.

Directorul CMSN Constanța, Adrian Bîlbă a vorbit în cadrul unui scurt interviu acordat ziarului Focus Press despre momentul când vor fi reluate lucrările de extindere a Delfinariului. Acesta a precizat că în luna septembrie a anului curent:”Legislația Internațională prevede un bazin de minimum 3 milioane de litri pentru o familie de până la șase delfini. Această legislație, aceste prevederi sunt la nivel de obligativitate în vestul Europei și la noi. Noi avem o derogare până în noiembrie 2023, până va deveni și la noi obligatoriu să avem un bazin de minim 3 milioane de litri, de trei ori mai mare decât cel pe care îl avem acum. Am făcut un proiect și o temă de proiectare pe care le-am predat Consiliului Județean Constanța cu ani în urmă, pentru un bazin de 4 mii de metri cubi. Mai departe, deja CJC a accesat surse de finanțare de la Ministerul Turismului și am început construcția. Este adevărat că acum pe timpul verii construcția s-a oprit din motive ce țin de șantier și de lucrări neprevăzute, dar și pentru că sunt vizitatori foarte mulți și ar fi fost un disconfort foarte mare să avem șantierul funcțional pe timpul verii. Lucrările vor fi reluate în toamnă. Am convingerea și date exact vis-a-vis de acest lucru, respectiv undeva în septembrie se va reîncepe cu mutarea unui cablu, cel care a constituit un măr al discordiei vis-a-vis de proprietatea și de modalitatea de îndepărtare a acestuia. Este vorba despre un cablu care iluminează tot spațiul din jurul Lacului Tăbăcărie, pe timpul nopții, bineînțeles. Acum, noi în continuare ne gândim cum să o repoziționă, pentru că această grădină zoologică este situată pe o suprafață mică, iar numărul de vizitatori este foarte mare. La noi oricum marele interes este la Delfinariu, apoi acești vizitatori se revarsă la Microrezervație”.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.