VIDEO. Prefectul Coșa: „Nu există nicio perspectivă optimistă în ceea privește posibilitatea întoarcerii familiilor evacuate în casele lor, la Cumpăna“

0
295

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a acordat un interviu cotidianului Focus Press, în cadrul căruia a vorbit despre situația alunecărilor de teren de pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, de pe raza localității Cumpăna.

În cursul săptămânii trecute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța s-a întrunit pentru a discuta această problemă, ce persistă de mai bine de doi ani și în urma căreia opt familii au fost evacuate.

CJSU Constanța a fost întrunit la nivelul Instituției Prefectului, joi, 14 octombrie a.c., pentru a fi prezentată completarea expertizei tehnice în care a fost analizată starea zonelor limitrofe alunecării de teren. Aceasta a fost solicitată, în luna august a.c., tot în cadrul Comitetului, pentru a se constata dacă există posibilitatea ca alunecarea de teren să se extindă și să afecteze și alte familii sau chiar activități comerciale, inclusiv pe teritoriul localității Agigea.

Prefectul Silviu Coșa susține că imobilele care au fost evacuate au fost construite ilegal, fără toate avizele necesare, încă din anul 2004.

„Ceea ce contează, din punct de vedere juridic și ca efecte pentru instituțiile implicate, este ședința Comitetului pentru Situații de Urgență care a avut loc joia trecută, ședință prilejuită de întocmirea expertizei finale, de către expertul contractat de  Administrația Canalelor Navigabile. Conform acestei expertize, în Cumpăna, acel mal surpat reprezintă o alunecare de teren aflată într-o dinamică continuă, datorată exclusiv acțiunii antropice a oamenilor, care au condus la o aglomerare a locuințelor în zona respectivă, aglomerare de locuințe care vine cu tot ceea ce înseamnă confortul secolului XXI: rețele edilitare, asfaltări, puțuri, diferite forări efectuate de persoanele din zona respectivă, platforme betonate.

Toate acestea s-au întâmplat în zona de siguranță a canalului, zonă în care s-a construit fără a exista un aviz din partea administratorului canalului, vorbim despre o fâșie de 90 de metri aflată pe de-a lungul canalului, fâșie care a fost stabilită le lege ca zonă de siguranță, tocmai pentru a permite pământului, în cazul unei astfel de alunecări, să formeze acea pantă naturală, iar toți locuitorii și toate edificiile din zonele adiacente să rămână în siguranță. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, în momentul de față ne confruntăm cu această situație“, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Potrivit acestuia, familiile evacuate nu vor avea posibilitatea întoarcerii în acea zonă, în locuințele lor. În plus, se așteaptă finalul expertizei, pentru a se constata dacă este cazul ca și alte familii să fie evacuate. Totodată, se va stabili dacă trebuie mărit perimetrul de siguranță.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus Comitetului Local pentru Situații de Urgență și UAT Cumpăna să procedeze, în baza datelor furnizate de expert, la identificarea faptică în teren a distanței până la care trebuie mărit perimetrul de siguranță și, implicit, stabilindu-se această distanță, și noua arie de siguranță, dacă mai este cazul să fie evacuate și alte familii și câte anume.

Cele opt familii sunt evacuate încă de acum doi ani de zile în alte locuințe, nu există nicio perspectivă optimistă în ceea privește posibilitatea întoarcerii lor la casele ce le aparțin, din simplu motiv că acolo deja se manifestă surpături în curțile oamenilor. Trebuie, în primul rând, stabilit acest nou perimetru de siguranță și abia ulterior, după ce se definitivează consolidarea malului, se poate discuta despre o expertiză a siguranței locuințelor respective, care au fost evacuate.

În acea zonă s-a intervenit, s-a lucrat și au fost alocate fonduri de către Guvern, mai exact 86 de milioane de lei. Lucrările se desfășoară și în momentul de față. Consolidarea malului este undeva la cota 30 din 60, urmând ca pe măsură ce lucrările evoluează, locuințele din zona în cauză să fie puse în siguranță. Conform proiectului inițial și a expertizei care a fost făcută și reconfirmată și în cazul expertizelor ulterioare, vor asigura o consolidare a malului suficientă, cu condiția să nu se mai construiască, cum s-a întâmplat până acum, din 2004 până în 2018“, a mai spus Coșa.

PUG-ul comunei Cumpăna, atacat de către prefect

Instituția Prefectului – Județul Constanța a atacat în instanță Planul Urbanistic General al localității Cumpăna, iar până la soluționarea acestei probleme nu se mai poate construi și interveni în acea zonă.

„Este o rezolvare de durată, în momentul de față Instituția Prefectului Județului Constanța a atacat toate hotărârile emise în perioada 2004 – 2018, prin care era stabilit Planul Urbanistic General al localității Cumpăna, întrucât acest PUG  a fost emis cu încălcarea unor prevederi legale, respectiv nu s-au solicitat toate avizele necesare, ceea ce a și condus la această situație nefericită.

Atacarea PUG-ului are o consecință care a fost, de altfel, solicitată și de către expert: întreruperea oricărei lucrări de construcții în zona respectivă. În momentul în care Planul Urbanistic General este atacat de Instituția Prefectului în instanță, eliberarea oricărei autorizații și efectuarea oricărei lucrări acolo nu mai este posibilă din punct de vedere legal. Ceea ce permite terenului și malului respectiv să nu sufere alte alterații“, a explicat prefectul Coșa.

Legat de această situație, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat în repetate rânduri faptul că a sesizat acest aspect grav încă din anul 2018, însă fără soluționare, iar legat de ilegalitatea construcțiilor din acea zonă, administrația locală dispune de toate documentele necesare care să ateste legalitatea intervențiilor edilitare în zona malului stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.