Aproximativ 120 de școli constănțene nu sunt nici acum conectate la Internet

0
1042

În județul Constanța, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 2,25/1.000 de locuitori, iar în municipiul-reședință de județ, la 3,47/‰. Din acest motiv, școlile din oraș s-au închis și cursurile se desfășoară doar on-line, iar în județ multe funcționează pe scenariul galben (hibrid), cu ore față în față și cursuri on-line în alternanță, o dată la două săptămâni. Cu toate acestea, aproximativ 120 de școli constănțene nu sunt nici acum conectate la Internet.

Rata incidenței cumulate a cazurilor de COVID-19 înregistrate în ultimele 14 zile (21.10.2020 – 03.11.2020) este de 3,47/1.000 de locuitori în municipiul Constanța și de 2,25/‰, în județul Constanța. În orașul Ovidiu chiar a ajuns la 5,73/‰, în comuna Dumbrăveni la 3,5/‰, iar în Medgidia, Eforie, Hârșova, Năvodari, Techirgiol, Agigea, Cogealac, Cumpăna, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Topraisar și Valu lui Traian a depășit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, în unele dintre acestea chiar se apropie de 3/‰.

Din aceste cauze, școlile din municipiul Constanța s-au închis, elevii participă doar la cursuri on-line, iar în județ multe funcționează pe scenariul galben (hibrid), cu ore față în față și cursuri on-line în alternanță, o dată la două săptămâni.

Cu toate acestea, aproximativ 120 de școli constănțene nu sunt nici acum conectate la Internet, mai precis 119 din 503 unități de învățământ din tot județul. În șapte dintre ele conexiunea este în curs de realizare, în patru există doar conexiune la tablete pe cartelă (nu wireless – în orașul Negru Vodă, satele Darabani și Vâlcelele), iar două școli sunt în conservare (în satul Ștefan cel Mare și în stațiunea Neptun).

Noroc că unele dintre ele vor fi conectate de Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, printr-un proiect cu fonduri europene, pe care îl implementează încă din 2018 și prin care conectează la Internet 4.500 de școli gimnaziale din România, cu echipamente wireless, printre care se numără și 123 din județul Constanța. Toate aceste unități de învățământ vor fi integrate în platforma națională „Wireless Campus“.

Rămâne de văzut dacă situația se va schimba până la sfârșitul anului sau vor rămâne mai bine de 100 de școli din județul Constanța neconectate la Internet. Inspectorii școlari de sector urmăresc și evaluează continuu acest aspect. Iar dacă orele nu vor putea fi susținute on-line din acest motiv, directorul școlii unde se întâmplă acest lucru va fi tras la răspundere, potrivit inspectorului școlar general constănțean.

„Nu e atât de dificil să găsești o soluție pentru ca școala să fie conectată la Internet. Depinde de director, dacă își dorește. Până acum nu avem semnale că orele on-line nu au putut fi susținute din acest motiv“, ne-a declarat Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean.

Există, însă, destule cazuri în care profesorii nu vor să predea on-line sau nu se prezintă la aceste cursuri și tot mai mulți părinți reclamă acest lucru, așa cum vă prezentam pe larg în articole anterioare.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.