De câtă ipocrizie poată să dea dovadă administrația locală constănțeană?

0
1250

Primarul Vergil Chițac a convocat ședința ordinară a Consiliului Local Constanța pentru luna iulie a.c., iar aceasta se va desfășura tot în sistem de videoconferință, printr-o platformă on-line. Asta deși, tot în această lună, edilul-șef a chemat aleșii locali în Sala „Remus Opreanu“, pentru o ședință festivă. Deci nu teama de COVID-19 ar fi motivul desfășurării ședințelor în mediul on-line.

Încă de la sfârșitul anului trecut, ședințele Consiliului Local Constanța se desfășoară în sistem de videoconferință, printr-o platformă on-line, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. O decizie de înțeles a primarului Vergil Chițac la acea vreme. Și multe luni după aceea.

Însă, și următoarea întâlnire a aleșilor locali va avea loc tot în mediul on-line, deși în municipiul Constanța, în ultimele 14 zile, au fost raportate doar 14 cazuri de îmbolnăvire COVID-19, adică rata incidenței de vineri, 23 iulie a.c., este de 0,05/1.000 de locuitori. Deci nici 0,1.

În plus, tot în acestă lună, în data de 13, edilul-șef a convocat consilierii locali la o ședință festivă, dar nu on-line, ci în Sala „Remus Opreanu“. Adică a dispărut teama de infectare a acestora cu SARS-CoV-2 pentru că trebuia votat un Memorandum de Intenție privind cooperarea între orașele Constanța și Odesa (Ucraina), la împlinirea a 30 de ani de la înfrățirea acestora.

Astfel, pentru un motiv festiv, se pot organiza ședințe ale Consiliului Local în format fizic, nu on-line, dar pentru dezbaterea și votul unor proiecte importante pentru dezvoltarea municipiului, nu.

Culmea, unele Comisii de specialitate ale Consiliului Local aleg să voteze avizarea unor proiecte de hotărâre cu prezența membrilor față în față, fizică, deci se poate și aceștia nu se tem că s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19. Dar, până acum, niciun ales local nu a ridicat această problemă într-una din ședințele on-line, deși mulți dintre ei vorbesc, neoficial, că ar trebui să înceteze să se mai întâlnească prin mijloace electronice, ci în Sala „Remus Opreanu“. Consilieri de la toate partidele, nu numai de la cel aflat în opoziție.

În acest fel, nu am mai asista, urmărind pe YouTube, la repetarea de cinci ori, de exemplu, a votului unui proiect de hotărâre, pentru că nu știu ce consilier n-a primit formularul de vot, altul vorbește la telefon și nu e atent, altul a vrut să voteze ba, dar a apăsat „pentru“, unii rămân fără conexiune la Internet etc.etc.

Sau am putea să auzim tot ce spune un ales local sau altul, fără probleme din cauza conexiunii la Internet sau a microfonului. Și fiecare ar reacționa și răspunde după cunoștințe și experiență, fără ajutorul altora din jur. Și toți ar putea spune ce au de spus (dacă au ceva de spus, desigur), fără să li se mai taie microfonul, pe nepusă masă. Căci n-am înțeles niciodată de ce se întâlnesc să dezbată proiectele de hotărâre, dacă unora nu li se mai permite să vorbească sau totul e pe repede înainte. Căci unii se grăbesc tare mult să se declare ședința închisă.

Deși întâlnirile on-line ale Consiliului Local Constanța sunt un deliciu, trebuie să recunoaștem. Se plângeau profesorii de elevi că nu-și deschid camera la orele on-line! Păi aleșii locali ce fac? Dacă vezi 5-6 la față dintre cei 27 în total. Pentru că unii sunt la serviciu, alții la volan, alții cine știe pe unde, rezolvându-și și alte treburi în timp ce participă, vezi, Doamne, și la ședință. Deși nu i-a obligat nimeni să candideze, să reprezinte constănțenii în forul legislativ al municipiului. Din păcate, acesta este respectul pe care îl arată unii dintre ei votului pe care l-au primit partidele din care fac parte. De cei care vorbesc la telefon în timpul ședinței sau cu alți colegi de serviciu, nu mai discutăm!

Revenind la motivul desfășurării în mediul on-line a ședințelor consilierilor locali, aproape sigur nu e prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Conform motivelor expuse mai sus. Și atunci, ce să fie, ce să fie? Oare necunoștința Codului Administrativ? Oare teama de comentariile consilierilor locali cu privire la proiectele de pe ordinea de zi? Oare neacceptarea unei mișcări în front? Oare lipsa de experiență a secretarilor generali ai municipiului de până acum? Comoditatea? Doar primarul Vergil Chițac știe de ce!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.