#Editorial. Pentru liberali, de luat aminte: lecţia PSD

0
557
Mihai Petre

În anul 2016 PSD a câștigat tot, în 2020 a pierdut tot. Așadar, au trecut doar patru ani, un singur ciclu electoral, timp în care ceea ce părea la un moment dat imposibil nu numai că a devenit posibil; ba chiar din punct de vedere al guvernării s-a întâmplat mai devreme cu un an și vreo două luni. Când spun ‘imposibil’ mă refer la faptul că, după ce PSD-ul lui Dragnea zdrobea PNL și se așeza mai confortabil ca niciodată în Parlament și la Palatul Victoria, nici cei mai optimiști liberali nu sperau la o inversare atât de rapidă a locurilor și rolurilor. Pentru PSD, câștigarea ‘totului’ a venit la pachet cu aroganță, sfidare, atotsuficiență, dar mai ales cu sentimentul atotputerniciei fără de sfârșit, poate cel mai periculos adversar al unui partid sau al unui politician. Spun politician, și nu om politic, întrucât ultimul este cel care ține sub control acest sindrom, pe când primului îi face o deosebită plăcere să conviețuiască cu el.

PSD a pierdut alegerile nu neapărat pentru că a guvernat prost, ci pentru că a guvernat după răspunsul lui Codrin Ștefănescu la întrebarea ‘de ce miniștrii cu probleme penale vor face parte din Guvernul Dăncilă?’: ‘pentru că putem’. În fapt, acesta a fost adevăratul slogan de guvernare al PSD, doar că semnificația lui a fost mai mult negativă, decât pozitivă. Acest ‘pentru că putem’, adică ‘putem orice vrea mușchii noștri’, este un derivat al atotputerniciei despre care am vorbit mai sus, și care a dus PSD în doar trei ani de guvernare de la 44% la 22%. PNL a strălucit prin facerea de nimic, în timp ce PSD a făcut absolut tot pentru a pierde atât guvernarea, cât și procente grele după care aleargă acum cu limba scoasă. Adică, PSD a fost și partid guvernamental, dar și principal partid de opoziție.

Unii ar putea spune că mă pripesc în evaluare, că nu pot fi sigur de victoria partidului condus de Ludovic Orban la alegerile parlamentare. Ba pot să spun, și este pariul meu, că PNL va câștiga alegerile parlamentare, nu într-un mod convingător, nu de natură ca Iohannis să își numească Guvernul său, dar va încheia scrutinul parlamentar pe locul 1. Astfel, liberalii se vor apropia de atotputernicia PSD din perioada 2016-2019: Guvern, majoritate parlamentară, mult mai mulți primari, în special în mediul urban, și președinți de Consilii Județene decât în 2016 și, ceea ce nu are PSD și a contat major în ultimii ani, președintele României, cu toate ramificațiile mai mult nevăzute decât văzute.

Cu alte cuvinte, acolo unde a fost PSD în 2016, adică la putere prin alegeri, vine în scurt timp PNL, iar acest fapt naște, vorba lui Iordache, o întrebare: ‘vor repeta liberalii greșelile social-democraților?’

Pusee de aroganță există deja, decizii și măsuri proaste am văzut și simțit, oameni depășiți de funcții și care nu sunt cu nimic mai buni decât social-democrații se află în continuare în vârful puterii, afaceri grețoase în timp de pandemie au fost deja devoalate de media, angajamente nematerializate care se adună, politizarea instituțiilor statului pe criteriul exclusiv al carnetului de partid este evidentă, ei bine, toate acestea sunt semne că PNL pare să se așeze literalmente pe locul PSD, adică sus, în anticiparea unei căderi dureroase.

Dacă în acest an de guvernare susținută în Parlament de o minoritate, adică atunci când puterea nu a fost absolută, dar a avut parte de o opoziție ferfeniță, PNL s-a clătinat serios și nu a fost la 180 de grade mai bun decât PSD, oare cum o fi cu un Guvern PNL monocolor susținut de o majoritate parlamentară neostilă? Ceva îmi spune că, pentru binele tuturor, ar fi mai indicat să nu aflăm, și că o formulă de guvernare PNL-USR+, PNL-PMP sau PNL-USR+-PMP, chiar dacă stârnește mai multe scrâșnete decât zâmbete printre liberali, este posibil să reprezinte exact formula de care partidul Brătienilor are nevoie pentru a nu o lua pe urmele PSD.

La nivel local, așa cum arată astăzi lucrurile, guvernarea liberală pare să se proiecteze pentru următori opt, nu doar patru ani. Singurele lucruri care pot reduce această perioadă la doar un mandat sunt: repetarea greșelilor administrației PSD, decuplarea de la angajamentele electorale, subordonarea interesului public celui de grup și conflictele interne. Teoretic, toate aceste erori pot fi evitate cu lejeritate, însă atunci când ai pâinea, cuțitul și farfuria, nimic nu mai este ușor, mai ales că toate sunt strâns legate între ele.

De pildă, dacă vă întrebați ce conflicte interne ar putea să existe într-un partid care a câștigat, pentru prima dată după anul 1990 tot, vă dau eu două exemple: cine este șeful și cine pune mai mulți oameni în funcții de conducere. Nu știu în ce măsură cei trei oameni de forță ai momentului, Huțucă, Lupu și Chițac, nutresc năzuințe de lider suprem, dar de îndată ce între ei va apărea o primă scânteie de conflict din acest motiv, din acel moment putem discuta și despre revirimentul PSD. O luptă între președintele Consiliului Județean, primarul municipiului reședință de județ și președintele organizației județe, cel care a găsit formula perfectă a succesului istoric la alegerile locale, este tipul de conflict care aruncă în aer un întreg partid. Iar momentul care ar putea genera o primă ciocnire între cei trei este, cum s-ar spune, pe vine: cine va conduce instituțiile deconcentrate ale statului, adică cine pune mai mulți directori: Huțucă, Lupu sau Chițac? Liberalii care pun astfel problema nu sunt diferiți de pesediști, pentru că nu numărul celor puși, ci competența lor contează, aceasta fiind și singura competiție acceptabilă între Huțucă, Lupu și Chițac: propunerea și susținerea de oameni competenți, care să facă treabă mai bună decât pesediștii. În funcție de cine vor fi aceștia și de felul cum vor ajunge pe funcții, putem discuta și despre restul erorilor pe care le-am menționat mai sus, pentru că acestea nu se nasc singure, ci sunt generate, cu bună știință sau nu, de oameni.

PNL are ocazia de a arăta tuturor că a înțeles ceva din comportamentul local și național al PSD din ultimii ani sau mai poate arăta că oricine pune semnul egal între liberali și social-democrați nu se înșeală cu absolut nimic.

Mihai PETRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.