Municipalitatea a obținut undă verde pentru reamenajarea pieței urbane din zona Gării: proiectul cuprinde pasaj subteran și parcare supraetajată

0
559
Aşa arată perimetrul de lângă Gara Constanţa - piaţa de la autogară!

Instituția de mediu dă undă verde elaborării unui Plan Urbanistic Zonal în cadrul proiectului de amenajare a unei piețe urbane în parcul Gării din municipiul Constanța. Astfel, autoritatea locală a mai bifat un pas spre realizarea obiectivului de investiții. Autoritatea competentă de mediu decide că „Elaborare Plan Urbanistic Zonal- amenajare Piață Urbană gară Constanța”, nu necesita evaluare de mediu, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

La faza de emitere a Certificatului de urbanism s-au identificat numerele cadastrale intabulate ce vor fi cuprinse în documentația de urbanism în zona de intervenție dar și suprafețele de teren neintabulate ce sunt cuprinse în P.U.Z. Această zonă este delimitată de străzile: strada Theodor Burada – neintabulată, la est; Șoseaua Mangaliei (nr. cad. 250366 – din care se intervine pe o suprafață de ~4021,26 mp); Bulevardul 1 Mai (nr. cad. 250396 – din care se intervine pe o suprafață de ~621,57mp); Bulevardul Ferdinand, la limita estică; Parcul Gării (nr. cad. 249861 – din care se intervine pe o suprafață de ~127,69mp);

Suprafața totală de intervenție este de aproximativ de 35.748 mp din care 14.757,37 mp neintabulați reprezentați de străzi, trotuare și platforme betonate. Se propune construirea unui nod intermodal complex alcătuit din: Parcare (stație) acoperită autobuze și autocare, amenajarea de străzi noi, platforme pietonale și parcare supraterană publică supraetajată, cu sistem de taxare pe termen lung și cu facilități de încărcare pentru automobile electrice și construire clădire administrativă/birouri pentru funcțiunea de transport.

În cadrul proiectului se propune realizarea de trotuare, accese rutiere și pietonale, racorduri la drumurile publice, amenajarea incintei cu spații verzi, mobilier urban, iluminat, amplasare mijloace de orientare, stații încărcare vehicule electrice. Totodată se va reamenaja pasaj pietonal subteran cu amenajări peisagere și pietonale conexe și se va construi un pasaj pietonal subteran ce va avea legătura cu parcul.

În ceea ce privește organizarea circulației și a transportului în comun proiectul propune  crearea de facilități de circulație si transport urban, crearea de stații de autobuze și autocare, crearea de zone amenajate pentru parcarea autoturismelor pentru calatori/ navetiști, deoarece se propune o parcare cu regim de înălțime 2S+P+5E sau transportatori, cu posibilitatea parcării pe perioade lungi atât în parcarea amenajată la sol cât și în parcarea supraetajată.

Iar în ceea ce vizează circulația pietonală, obiectivul de investiții se referă la: amenajarea cu peroane și zone de așteptare acoperite și/ sau umbrite pentru populația ce utilizează sistemele de transport în comun, organizarea funcțională și estetică a spațiilor pietonale în raport cu spațiile de circulație, reamenajarea pasajului pietonal existent și crearea unui nou pasaj pietonal ce face legătura între zonele verzi din piața gării și parcul Gării.

Proiectul s-a aflat și pe masa Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Constanța pentru solicitarea emiterii avizului de oportunitate – elaborare PUZ – amenajare piață urbană Gara Constanța, inițiator Confort Urban SRL. În luna septembrie a anului trecut, SC Confort Urban a atribuit firmei IM Design un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, în vederea amenajării unei piețe urbane, cu parcare acoperită, în zona Gării din municipiul Constanța.

Societatea IM Design SRL a fost înființată în data de 12 octombrie 2011, având sediul pe strada Lacul Plopului numărul 10 din  sectorul 5 al Capitalei. Administrator este Daniel Paul Turlică, care este și asociat cu 50% din capitalul social, împreună cu Iulia Turlică, tot cu 50% din capitalul social. Cifra de afaceri raportată în anul 2020 a fost de 2.807.421 de lei, profitul net de 1.258.823 de lei și datoriile de 243.995 de lei.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.