Nu militez pentru închiderea TikTok-ului, dar infractorii ce caută acolo?

0
142
Liliana Belciug

Încă de la început vreau să lămuresc un aspect: nu militez pentru închiderea anumitor rețele de socializare, cum ar fi, spre exemplu: TikTok. Din contră. Îmi place s-o știu acolo, s-o accesez când vreau, să fie la libera-mi alegere. Nu platforma, în sine, e problema, ci anumite persoane ce se promovează prin intermediul ei. Iar aici mă refer strict la live-uri. Au și ele rolul lor, e adevărat. De multe ori ne descrețesc frunțile și chiar avem nevoie de asta. Însă, categoria indivizilor cunoscuți pentru infracțiuni nu are ce căuta acolo.

Și nu voi da nume, însă, da, există persoane condamnate, în trecut, pentru omoruri, chiar în serie. Pentru trafic de droguri, pentru fapte cu violență. Au făcut și încă fac parte din grupări infracționale, sunt cunoscuți ca ”interlopi”, iar problema este că se afișează prin intermediul acestor live-uri și își ridică la ”rang de artă” îndeletnicirile. Chiar am văzut, la un moment dat, un astfel de exemplu, care preciza că el este șmecher, nu ca fraierii care se duc la muncă 8 ore pe zi, pe un salariu minim pe economie. Și își prezenta casa, ceasurile și mașinile. Iar cei care urmăresc live-urile, mulți dintre ei adolescenți, își exprimă părerea în comentarii, care este una de laudă și admirație.

Vă vine să credeți că pe live-ul unui individ care a stat în închisoare circa 20 de ani pentru omoruri multiple, și care acum este mare ”vedetă”, sunt foarte multe comentarii cu ”Vă respect”? Vă spun eu: există. Și încă foarte multe.

De ce mă uit – mi-ați putea spune. Corect, e alegerea mea. Însă, dacă eu nu mă mai uit, nu se mai uită nici adolescenții? E democrație, știu și asta. Și, repet, nu spun că TikTok ar trebui închis. Însă s-ar putea lua, totuși, niște măsuri.

Mi-am exprimat această opinie, în anturajul meu, de ceva timp. Și am spus atunci, și susțin și acum, că astfel de măsuri ar putea fi luate prin intermediul instanțelor de judecată. Așa cum se iau și în alte cazuri, când li se interzice persoanelor vizate să exercite o anumită profesie, să dețină arme, să mai aibă drept de a conduce autovehicule etc. Fie la condamnare, fie la măsura preventivă. Pentru că, repet, cei în cauză sunt în conflict cu legea penală.

Și, dacă veți crede că aberez, iată că deja au început să se ia astfel de măsuri.

O persoană destul de cunoscută pe TikTok, poate chiar cea mai cunoscută, a primit intedicția, ca măsură preventivă (control judiciar – n.r.), să se mai afișeze pe rețelele de socializare. Și asta după ce, pe numele său, au fost depuse sesizări, cum că se dă în stambă pe TikTok. Și a fost săltată de mascați chiar când era în live.

Da, orice persoană are dreptul la reabilitare, la o nouă șansă. Chiar dacă, în trecut, a omorât sau mai știu eu ce a făcut. Dar poți avea o viață decentă și fără a te afișa pe rețelele de socializare și fără a te lăuda cu trecutul tău. Aici e diferența.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.