Nu s-a întâmplat mai nimic până acum, cum să ne așteptăm la mai bine în acest mandat?!

0
154

De Ziua Mondială a Artei, am consemnat un interviu cu fostul consilier personal al primarului Vergil Chițac despre viața culturală a Constanței și pașii făcuți în implementarea mult-doritei Strategii Culturale a urbei. Știam, doar se vede în oraș, că aceștia sunt aproape inexistenți, dar acum că și Dorin Popescu l-a părăsit pe edilul-șef și frâiele strategiei le-a preluat un politician, ce speranțe să mai avem?!?

La sfârșitul anului 2021 a fost adoptată Strategia Culturală a Municipiului Constanţa pentru perioada 2021-2031, cu obiective ambițioase, dar necesare. Costruirea unui Palat al Culturii, a Casei lui Ovidius, înființarea unor muzee noi, renovarea și valorizarea culturală a unor edificii emblematice existente etc. etc. Totul pentru edificarea unei infrastructuri culturale de care orașul este văduvit de mulți ani, deja.

Ce s-a realizat în aproape doi ani? Nimic. Și aici nu vorbim despre evenimentele culturale care se organizează în Constanța, care sunt și ele puține față de alte orașe din România. Primăria Constanța avea deja o uzanță în a acorda finanțări nerambursabile pentru acestea, chiar înainte de administrația Chițac. Vorbim de demararea acestor proiecte importante pentru viața culturală a urbei, de spații moderne pentru ca artiștii să se poată exprima. Pentru acestea nu s-a făcut nimic, nu s-a demarat un studiu, o documentație, nimic. Nu putem lua în considerare demararea lucrărilor de reabilitare energetică a Teatrului de Stat Constanța, deoarece finanțarea era obținută încă din aprilie 2020 și tare ne temem că acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an și vor fi lăsate de izbeliște.

Deci cum să ne așteptăm la mai bine până la sfârșitul acestui mandat, măcar la un pas făcut pentru unul dintre obiectivele de infrastructură culturală? Mai ales că de acum înainte Strategia Culturală va fi implementată de un politician: George Măndilă. Nu discutăm aici de bagajul său cultural, de cărțile citite etc. Ci de faptul că acesta nu s-a făcut remarcat cu nimic, până acum, în viața culturală a Constanței. Ci doar cu viața sa politică. Mai avem încredere în politicieni? Va fi vreo surpriză pentru cineva dacă domnul Măndilă își va aloca foarte puțin timp pentru implementarea strategiei sau dacă va fi de acord cu primarul Vergil Chițac să se aloce și mai puțini bani pentru cultură? Deja acesta a anunțat că, în 2023, cultura e și mai puțin decât Cenușăreasa administrației locale, e aproape neimportantă, nu prea sunt fonduri pentru ea.

Și cum să ne așteptăm la vești bune dacă nici până acum nu a fost reabilitată și redeschisă Galeria de Artă de pe strada Ștefan cel Mare? Măcar atât să se fi întâmplat, că la renovarea atelierelor de creație ale artiștilor plastici constănțeni, din Faleză Nord, nici nu ne așteptăm. Doar edilul-șef și administrația sa voiau „să le confiște“ anul trecut, au dat înapoi doar datorită scandalului iscat. Culmea, un pas împotriva culturii după adoptarea Strategiei Culturale.

Așadar, probabil primii pași pentru marile obiective ale acesteia vor fi făcuți în viitorul mandat, oricine o fi primar, dacă nu va fi uitată și pitită într-un sertar. Începe precampania pentru viitoarele alegeri – dacă nu a început deja –, iar actuala administrație e clar că nu are timp decât să se screamă să închidă șantierele din oraș ca să nu se adeverească bârfele că împrumutul dorit și aprobat va fi folosit pentru finalizarea lucrărilor, pentru a nu rămâne în istorie că a distrus și mai mult Constanța, nu i-au rezolvat unele probleme.

Valentin ISPAS 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.