Prefectul Silviu Coșa: „Vom efectua o anchetă administrativă privind circuitul documentelor și modul în care s-a răspuns la solicitări și măsuri legate de protecția și securitatea la incendiu”

0
452
Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

În cursul dimineții de sâmbătă, 2 octombrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a declarat faptul că a fost convocată o ședință de urgență, ca urmare a unui document venit din partea Corpului de Control al premierului Florin Cîțu, după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase, un incendiu izbucnit la Secția ATI.

Astfel, a fost înființată o comisie de control în jurul corpului de control al Instituției Prefectului alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, precum și juriști din cadrul Instituției Prefectului. Se va efectua o anchetă administrativă privind circuitul documentelor și modul în care s-a răspuns la tot ceea ce înseamnă solicitări și măsuri legate de protecția și securitatea la incendiu.

„În această dimineață am avut o ședință ca urmare a unui document venit din partea Corpului de Control al Primului Ministru. Am înființat o comisie de control în jurul corpului de control al Instituției Prefectului alături de reprezentanți din DSP și juriști din cadrul Instituției Prefectului astfel încât să răspundem solicitării premierului să facem la rândul nostru o anchetă administrativă privind circuitul documentelor și modul în care s-a răspuns la tot ceea ce înseamnă solicitări și măsuri legate de protecția și securitatea la incendiu. Ținem legătura în permanență cu unitățile sanitare la care au fost transferați pacienții. Din fericire, până în momentul de față nu a decedat niciun pacient infectat cu COVID transferat. Situaţia este una dinamică, au fost transferaţi între unităţile sanitare în funcţie de starea lor de sănătate. A fost eliberată secția de Terapie Intensivă Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pacienții fiind relocați, pentru a fi internați pacienți cu COVID. Undeva spre sfârșitul săptămânii sperăm să putem operaționaliza secția mobilă de Terapie Intensivă care a fost adusă la Medgidia“ – a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Totodată, prefectul Constanței, Silviu Coșa a mai spus că se caută soluții pentru suplimentarea locurilor de la ATI pentru pacienții infectați cu COVID-19, fiind eliberată secția de Terapie Intensivă Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Prefectul a declarat că, din fericire, niciunul dintre pacienții internați cu COVID transferat de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța după incendiu nu a decedat. 

Precizăm că în dimineața zilei de vineri, 1 octombrie a.c., un incendiu puternic a izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase, în urma căruia șapte femei aflate au decedat. În spital de aflau 125 de pacienți, cinci noncovid, 120 infectați cu virusul SARS-COV2, iar 10 paciente aflate la secția ATI în stare nu prea bună, fiind intubate.

Potrvit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat care s-a deplasat la Constanța, din discuțiile cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, unitatea sanitară nu are aviz ISU și nici autorizație de securitate la incendiu, pentru că nu ar fi solicitat, deși erau obligatorii.

Pe de altă parte, managerul spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, proaspăt demisă din ordinul premierului Florin Cîțu, contrazice reprezentanții ISU și spune că are toate actele depuse, iar demersurile au început încă din anul 2019, de la debutul pandemiei și că șeful DSU, Raed Arafat este prost informat.

Declarațiile medicului Stela Halichidis sunt susținute și de către primarul Constanței, Vergil Chițac care a declarat în fața reprezentațiilor mass-media, ieri, că este adevărat că ISU a venit în control în unitatea spitalicească și a găsit unele nereguli și că spitalul și-a făcut un plan de remediere. În momentul de față nu sunt probleme”

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.