Situația din ultimele luni este una fără precedent, în România. Nemulțumiri au tot fost din partea cetățenilor, sau a unor cetățeni, precum și mișcări sociale. Consider ca oamenii trebuie să voteze în cunoștință de cauză, democratic, nu prin împiedicarea unuia sau a altuia dintre candidați, dar fără influențe obscure, prin manipulare și prin atacuri cibernetice, așa cum s-a întâmplat, care aveau un singur scop: susținerea lui Călin Georgescu. Însă, ceea ce s-a petrecut în ultimele două-trei luni, dacă facem un bilanț, pare că depășește orice imaginație și nimeni vreodată nu s-ar fi gândit că o să ajungem într-o astfel de cumpănă.
Au fost zile întregi de proteste, exact ca în urmă cu circa șapte ani. Cetățenii au fost dezbinați, împărțiți în două mari tabere și este greu de spus câți au înțeles de ce autoritățile au anulat alegerile trecute și de ce a fost respinsă acum candidatura lui Călin Georgescu.
Au apărut fel de fel de zvonuri și scenarii în legătură cu motivele ce au stat la baza respingerii ei de către Biroul Electoral Central, precum lipsa unei semnături. Nimic mai fals! Candidatura i-a fost respinsă deoarece nu a respectat principiile democrației și prevederile legii electorale, pentru că a manipulat, pentru că și-a făcut o campanie obscură, netransparentă, pentru că a susținut și transmis mesaje cu tentă legionară, instigatorii, împotriva ordinii constituționale.
Lumea a subestimat pentru multă vreme efectele psihologice de masă ale propagandei, dar iată cum funcționează aceasta.
Mod de funcționare: manipularea oamenilor cu vorbe mari
Totul se concentrează pe ideea unui nou început, a unei revoluții morale, metodă adoptată în trecut de fasciști, de legionari, apoi de comuniști, care foloseau expresii precum „trezire“ sau „recâștigarea țării“, un tip de propagandă care îți dă impresia că lumea este mult mai clară, totul capătă cursivitate. Iar când se folosește acest tip propagandistic, oamenii care au fost ținta neajunsurilor în trecut chiar cred că ceva nou, benefic va veni odată cu schimbarea mult-discutată.
Mulți dintre acești oameni-țintă nu știu că acest tip de propagandă a mai fost folosit și pe alte meleaguri. Susținătorii personajului care folosește această propagandă în România nu știu că în alte țări din est a fost implementată o politică represivă, iar mulți oameni au fost închiși doar pentru simplu fapt că au dat like unor postări sau pentru că au încercat să își spună punctul de vedere diferit de politica impusă.
Perspectiva istorică
Situația din țară, pe de o parte, nu este una nouă, vorbind din perspectiva istorică, sunt lucruri care s-au mai întâmplat, precum această generalizare a frustrărilor care se traduce printr-o violență a limbajului politic și a gesturilor politice.
Însă, pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în România acum este un adevărat atac la adresa identității naționale românești și vine din partea unora care pretind că ei o apără, inclusiv democrația!
Putem spune, pe bună dreptate, că se încearcă deturnarea a circa 200 de ani de istorie, pentru că în România ideea de „stat“ este legată de ideea de „democrație occidentală“. Mai mult, conflictul nostru istoric cu Rusia nu a început din cauze teritoriale, ci în momentul occidentalizării elitelor politice românești. Din acest punct de vedere se încearcă această deturnare a traseului istoric al țării. Acesta este adevăratul atac asupra identității naționale.
„Atenție, se închid ușile!“ sau, mai bine zis, „Puneți-vă centurile“
Tot mai multe premise arătau că România va fi predată fără luptă! Pentru că sensul acestui personaj susținut de Rusia este exact acesta: trebuia găsit un candidat care să își asume această predare a țării în numele unora care au organizat-o, dar care să nu își asume această predare.
Având în vedere că foarte mulți români l-au susținut, faptul ridică semne de întrebare în legătură cu cât de occidentali suntem. Cei mai mulți oameni care îl susțin pe Călin Georgescu sunt din rândul celor nemulțumiți de partide, de politicieni, de situația economică și de alte multe aspecte post-decembriste, însă, fiind vulnerabili în fața propagandei despre care discutam mai sus, devin din nou victime, fiind în continuare păcăliți și dezamăgiți.
Ca și în 89, toată lumea s-a bucurat că a scăpat de Ceaușescu, însă nimeni nu avea să bănuiască ce avea să urmeze, faptul că vor fi și mai dezamăgiți ca înainte, că vor avea parte de alte neajunsuri. Ca și atunci, românii s-au gândit că dacă acum vor scăpa de candidații celorlalte partide, care s-au învârtit timp de 30 de ani la guvernare, vor găsi bunăstarea în acest Călin Georgescu, care apare ca un om sobru și vorbește exact despre ce vor românii să audă. Partea proastă e că nu a spus niciodată concret, în niciun interviu, cum va rezolva aceste probleme.
În schimb, a avut grijă să-și asigure din timp reușita, prin manipularea celor care nu vor recunoaște niciodată că au fost sau că sunt manipulați, chiar dacă ar veni Putin în persoană și ar declara public faptul că Georgescu este omul său.
Multe dintre aceste aspecte au stat la baza deciziei Biroului Electoral Central și nu faptul că lipsea o semnătură pe un document sau pentru că soția candidatului nu a plătit o sumă de bani în trecut, către stat. Vorbim de circumstanțe mult mai grave care, dacă s-ar fi întâmplat în alte state, autoritățile l-ar fi expulzat pe Georgescu pe motiv că ar fi fost agent străin, asta dacă nu l-ar fi arestat pe loc.
Daniel ALBU