“Țara sau partidul”

0
246
Mihai Petre

Editorial semnat de analistul politic Mihai Petre

Din partidul care părea să nu se oprească din prăbușire, PSD nu numai că a început să crească în sondaje, ce-i drept, timid, dar a ajuns să se joace atât cu majoritatea parlamentară, cât și cu propunerile de prim-ministru făcute de Klaus Iohannis.

Acest lucru a fost și este în continuare posibil datorită strategiei, mai bine spus, lipsei de strategie a PNL din momentul depunerii moțiunii de cenzură, care a condus la căderea Cabinetului Dăncilă, și până astăzi. Este bine să ne reamintim că Ludovic Orban a întâmpinat anunțul reușitei moțiunii cu o față lungă. Fie nu se aștepta, fie nu își dorea, fie a înțeles că preluarea guvernării pentru un an de zile vine la pachet cu o erodare accelerată a PNL și cu o perspectivă palpabilă a pierderii, din nou, a alegerilor parlamentare. Orban cunoaște foarte bine partidul pe care îl conduce, știe că, pe fond, la capitolul reformă internă pe criterii de competență și numiri care să facă abstracție de culoarea carnetului de partid, susținerea baronilor galbeni și nepotisme, PNL seamănă mult cu PSD. El a înțeles repede că PNL s-a suit, fără voie, pe un val de simpatie care nu este al partidului, ci al lui Klaus Iohannis. Să nu uităm că, de la eșecul răsunător înregistrat la alegerile parlamentare din anul 2016, singura apariție a PNL în fața electoratului s-a petrecut la alegerile europarlamentare din anul 2019, atunci când liberalii au câștigat cu un scor de partid mijlociu, nicidecum de partid mare așa cum se pretinde a fi astăzi.

Așadar, de la „înălțimea” celor 26%, PNL nu era pregătit pentru valul care a urmat la o distanță de doar șase luni de zile. În acest interval de timp, partidul condus de Ludovic Orban nu a crescut natural, firesc, nici măcar până la procentul înregistrat de Iohannis în primul tur al alegerilor prezidențiale.

De aceea, singura soluție pentru ca PNL să rămână pe acest val și să nu ajungă sub el până în luna noiembrie a acestui an era declanșarea alegerilor anticipate. Dacă a existat o înțelegere cu PSD, „noi vă dăm alegeri locale într-un singur tur, voi ne dați alegeri parlamentare anticipate”, nu știm, doar bănuim. Știm și vedem că, din momentul căderii Guvernului Orban, PNL pare să fi pierdut frâiele jocului politic.

După Decizia Curții Constituționale, care l-a obligat pe Ludovic Orban să-și depună mandatul de premier desemnat, Klaus Iohannis a încercat să echilibreze meciul: a nominalizat un premier pe care social-democrații nu îl pot digera nici cu o tonă de lămâie, Florin Cîțu.

Această nominalizare deschide o dublă perspectivă pentru PSD: dacă își cumpără o basculantă cu lămâie și votează pentru învestirea Cabinetului Cîțu, ei, pesediștii, vor avea numai de câștigat, chiar dacă România nu se va simți prea bine din motive de instabilitate politică. Un Guvern condus de Florin Cîțu va fi mană cerească pentru procentele PSD care poate atinge 30% la alegerile locale iar pe cele parlamentare, la termen, le poate câștiga. Mai mult, Guvernul Cîțu va fi tot timpul la mâna PSD, moțiunea de cenzură fiind instrumentul la care social-democrații pot apela cu succes în orice moment.

În mod normal, respingerea Guvernului format de Cîțu îi duce pe social-democrați în situația de a nu ști dacă o basculantă de lămâie le va fi de ajuns pentru a putea diger următorul premier desemnat de președinte. Mai mult, nimeni nu știe dacă cea        de-a doua propunere a lui Iohannis va fi un om de calibru a cărui respingere va antrena și pierderi de procente.

Dacă însă PSD se va învârtoșa și va respinge cele două propuneri consecutive de premieri cu Executivele aferente, acest lucru va arăta că între Iohannis, Orban și Ciolacu a existat deal-ul: „voi aveți alegeri locale într-un tur, eu am alegeri parlamentare anticipate”.

De cealaltă parte, dacă potențiala înțelegere dintre cei trei nu va funcționa din cauza PSD, atunci PNL va fi obligat să purceadă la achiziționarea parlamentarilor, procedeu care va asigura partidului majoritatea de moment, dar îl va transforma într-un veritabil tomberon politic. Desigur, mai există și varianta ca liberalii să intre în istorie ca singurul partid care a dat o petrecere la căderea propriului Guvern, nu și-a votat două rânduri de premieri și fie s-a trezit la putere cu un Guvern votat de opoziție, fie a declanșat alegeri anticipate în cel mai prost moment posibil, epidemia de covid-19.

În maximum o lună de zile vom vedea ce contează mai mult pentru PSD și PNL: România guvernată sau procentele de partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.