După lupte seculare pentru a obține documentele necesare în vederea construirii de blocuri pe Valea Portului, doi investitori au decis să vândă terenul situat în Faleză Sud, din municipiul Constanța. Este vorba despre Vasile Floriștean și Dragoș-Cristian Chirănescu, care au depus în primăvara acestui an, la instituția abilitată de mediu, documentația necesară pentru realizarea investiției.
Pe un site de specialitate, oferta de achiziționare a terenului cu suprafața utilă de peste 3.000 mp este următoarea: „Teren intravilan ce delimitează Faleză Sud, posibilitate achiziționare și alipire / comasare alte terenuri vecine (+6.000 mp etc.). PUZ cu noi reglementări posibile în 2024 și propunere de construire de până la 2D+P+7E“. Suma cerută este de 595.000 de euro.
Zona pare a fi una „cu probleme“, în sensul că acel taluz s-ar putea surpa, fiind dificil să fie edificate blocuri. Există un precedent, situația taluzului de pe strada Traian, când lucrările de construire a unui mall, pe vremea fostului primar Radu Mazăre, au fost stopate deoarece locuitorii din acea zonă s-au temut că bucata aceea de pământ s-ar putea surpa.
Administrația locală elaborează documentațiile de elaborare a mai multor Planuri Urbanistice Zonale în zona Poarta 3 – 4. Specialistul în urbanism Cristiana Popescu, consilier local municipal USR, consideră că documentația este elaborată superficial și trebuie refăcută, deoarece acolo există pericolul ca taluzul să se surpe, dacă pe el se vor construi, în viitor, imobile.
Astfel că, până când studiul nu este refăcut, nu se pot elibera certificate sau autorizații de construire, existând pericolul ca taluzul să se surpe și nu se poate construi pe acel teren, mai spune alesul local.
Municipalitatea a eliberat deja câteva acte de urbanism. De exemplu, societatea Harborside Imobiliara – care cu ani în urmă lansase ideea unui proiect măreț pe taluzul din zona Porților 3-4, World Trade Center – a solicitat și obținut de la Primăria Constanța certificate de urbanism în vederea informării asupra a ceea ce se poate construi pe mai multe loturi din acea zonă.
Revenind la problema de pe Valea Portului din Faleză Sud, pentru zona cartierului Poarta 6, în anul 2019, Vasile Floriștean și Dragoș Cristian Chirănescu au solicitat Primăriei Municipiului Constanța eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui ansamblu de locuințe cu regim de înălțime D+P+3E – 4Etaje, cu spații comerciale la parter, garaje la demisol și pentru sistematizarea terenului. Li s-a răspuns că nu poate edifica nimic pe acel teren deoarece, conform reglementărilor Planului Urbanistic General, „pentru toate subzonele funcționale, realizarea lucrărilor de construcții se poate face numai pe bază de PUZ, cu regulament aferent, aprobat conform legii, prin care se vor stabili: condițiile urbanistice specifice amplasamentului, tipurile de plantații și modalitățile de întreținere a acestora, etapizarea realizării spațiilor plantate, modul de amenajare a aleilor pietonale și conformarea elementelor cu caracter decorativ“. În plus, conform prevederilor art. 18 alin. (5) al Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, „este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege“.
Dragoș Cristian Chirănescu a obținut un certificat de urbanism de informare pentru Bulevardul 1 Mai Vechi, LOT 7, Careul 2, în încercarea de a afla ce construcții poate ridica pe acest teren.
Alte construcții de blocuri pe Valea Portului
Lângă acest teren de pe Bulevardul 1 Mai Vechi, pe LOT 10, careu 2, vor să construiască și Andrei-Roman și Alexandru-Cătălin Floriștean, care au primit undă verde din partea consilierilor locali municipali constănțeni, pentru construirea mai multor imobile cu opt etaje. Aleșii locali au aprobat luni, 30 mai 2020, Planul Urbanistic Zonal necesar realizării investiției. Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru reglementarea terenului situat pe Bulevardul 1 Mai vechi, lot 10, în temeiul Sentinței civile nr. 174/CA/2016, inițiat de Andrei-Roman Floriștean, s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local și a fost adoptat cu 15 voturi „pentru“, două „împotrivă“ și opt abțineri.
Din cauza acestei investiții, s-a dus o luptă între Primărie și proprietarii terenului timp mai mulți ani, deoarece Municipalitatea susținea că destinația terenului este de „spații verzi cu acces nelimitat – parcuri, grădini publice și orășenești, și de cartier, scuaruri și fâșii plantate publice“.Dar frații Floriștean au solicitat modificarea Planului Urbanistic General al Constanței, pentru ca zona să aibă destinație exploatabilă economic, cu posibilitatea de a construi.
Deoarece nu au ajuns la un punct de vedere comun, aceștia au mers în instanță. Iar în luna martie 2018, Primăria Municipiului Constanța a eliberat Certificatul de urbanism cu numărul 661/05.03.2018, în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal – reglementare urbanistică teren intravilan în baza Sentinței civile nr. 174/CA/2016 , iar apoi, în mai 2019, avizul de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului.
Loredana MIHAI
Citește și: