Chițac, șah la Huțucă

0
1825
Vergil Chiţac şi Bogdan Huţucă, imagine din 2016, sursa foto: www.cugetliber.ro

Am văzut zilele acestea numeroase editoriale scrise de colegi de breaslă pe seama susținerii pe care Chițac i-o acordă lui Cîțu. Toate au același numitor comun, și anume că primarul Constanței este pe poziție antagonică cu organizația PNL.

Nici nu ne mai miră această poziționare a lui Chițac. Urmăresc activitatea lui Chițac încă de când Gabriel Comănescu a decis să-l împinga în față. De ce avut trecere propunerea lui Comănescu? Simplu! Din lipsă de alte opțiuni de fiecare dată, mai ales ultima dată. Rusu era catastrofal și, decât o înfrângere cu Rusu, mai bine o victorie cât o înfrângere cu Chițac. Și așa a și fost. Știu că sună ca o scuză pentru PNL, dar sincer… “n-ai cu cine, mă….” – vorba reclamei.

Da! La PNL, “n-ai cu cine “. Nu că la ceilalți e mare brânză, dar la PNL e chiar de “porc” să nu ai de unde alege după atâția ani de politică.

Acum, că V. Chițac il sustine pe Cîțu în locul lui Orban, era oarecum de așteptat. Și asta în primul rând că V. Chițac NU ESTE LIBERAL. El este orice, dar poate mai mult decât orice altceva, el este un individualist, iar acțiunea lui era de anticipat dacă îi urmărim evoluția și modul de relaționare cu PNL Constanța. Dacă la acest lucru mai adăugăm și faptul că Gabriel Comănescu este într-o relație extrem de apropiată economic cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, sau că Vergil Chițac își ia “lumină” de la Emil Boc, lucrurile par să capete claritate, nu?  Nu aș merge până acolo încât sa spun că V. Chițac este un fel de tribut plătit de Comănescu echipei lui Cîțu pentru relația cu Virgil Popescu, pentru că nu am probe în acest sens, însă teoretic este foarte posibil.  Ceea ce mă surprinde este însă cât de mult poate să suporte Huțucă din partea echipei Chițac -Comănescu. Nu că Huțucă sau filiala locală a decis deja să-l susțină pe Orban. Aceste lucruri nu se decid decât în ultimele zile înainte de congres, când se fac negocieri pe la diverse mese și când se oferă, se ia, se promite, până când se ia o decizie. Oricum este de notorietate că Huțucă este favorabil lui Orban, numai că nu se pronunță public în acest sens. Și este și normal să procedeze așa.

Ce aș face în locul lui Huțucă? Greu de spus! Chițac i-a dat șah de fiecare dată și dacă Huțucă nu face o mutare, cel mai probabil meciul se va sfârși cu mat în defavoarea lui Huțucă sau cu abandon. Mai devreme sau mai târziu. Sigur că și pozitionarea lui Lupu ar înclina balanța cumva și, la cum se anunță public, și acesta pare că ar juca cu Cîțu, deși încă nu aș băga mâna în foc încă. Mihai Lupu este mai cumpătat, totuși.

Acum, dacă ar fi să facem sumarul tăcerilor lui Huțucă, acestea ar cam fi:

Când Comanescu l-a impus pe Chițac, Huțucă a tăcut și a înghițit;

Când Chițac a numit-o pe Ovanesian , Huțucă a tăcut și a înghițit;

Când Chițac l-a numit pe Constantinescu, Huțucă a tăcut și a înghițit;

Când echipa Chițac-Ovanesian-Constantinescu a întors orașul cu fundul în sus, Huțucă a tăcut și a înghițit;

Când echipa Chitac-Ovanesian- Constantinescu și-a ostilizat majoritatea presei, Huțucă a tăcut și a înghițit;

Când USR nu a mai suportat să fie călcat pe cap și s-a răsculat, Huțucă a tăcut și a înghițit.

Și ar mai fi câteva…

Întrebarea care se pune acum, pe bună dreptate, este: oare Huțucă are gura cât pliscul unui pelican sau stă să răbufnească?

Nu știu. Vom afla curând sau niciodată.

Al vostru, Fiul Cetăţii, crescut la umbra lui Publius Ovidius Naso!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.